18. září 2014

Premiér Sobotka na interpelaci Petra Fialy otevřeně přiznal výměnu Jourové za zvýšení minimální mzdy

Sociální demokracie vyměnila post eurokomisařky pro Věru Jourovou za navýšení minimální mzdy o 700 korun. Ve čtvrtek to otevřeně přiznal předseda vlády Bohuslav Sobotka na interpelaci předsedy Občanské demokratické strany Petra Fialy. ČSSD se podle svého předsedy vzdala vlastní nominace do Evropské komise a ANO současně přislíbilo, že podpoří navýšení minimální mzdy o 700 korun. Politický obchod ČSSD – ANO o instalaci Jourové do Komise a navýšení minimální mzdy obě strany dokončily v tomto týdnu.

„Dohodu, kde se vyměňují programové priority za nějaké personální posty, nepovažuji za rozumnou nebo dobrou,“ zdůraznil Petr Fiala. „Portfolio Věry Jourové v Evropské komisi není významné. A to, co sociální demokracie touto dohodou získala, tedy strmější navýšení minimální mzdy, má závažný dopad na naše podnikatele, zvyšuje to jejich náklady, povede to k vyšší nezaměstnanosti,“ řekl Fiala.

Petr Fiala zároveň připomněl, že levicová vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL navýšila minimální mzdu v přímém rozporu s dohodou, kterou původně sama uzavřela na tripartitě se zaměstnavateli.

Co přesně odpověděl Bohuslav Sobotka na interpelaci Petra Fialy ve věci výměny Věry Jourové za zvýšení minimální mzdy?
„(…) No a protože tady musí dojít vždycky k určitému kompromisu a vyváženému kompromisu, tak součástí té dohody byl také fakt, že my jsme jako koaliční partner podpořili nominaci hnutí ANO na pozici evropského komisaře a stáhli jsme nominaci Pavla Mertlíka (…).“
zdroj: www.psp.cz/eknih/2013ps/stenprot/017schuz/s017105.htm