1. září 2014

Ze zákona bez práce

Senát oprášil návrhem zákazu prodeje ve velkých obchodech o svátcích. “Prodavači mají právo na soukromý život,” zní zdůvodnění, které mluví i o “sladění pracovního a rodinného života”.

 
Loni v červnu to už senátoři na návrh Františka Bublana (ČSSD) schválili, ale poslanci kvůli pádu Nečasovy vlády už zákon nestihli projednat. Tentokrát se zdá, že by zákaz prodeje o svátcích mohl projít. A poslanec Jaroslav Zavadil (ČSSD) chce dokonce zakázat i prodej v neděli. Je to děsivá představa, a to hned z několika důvodů.
 
Asi nejpodstatější je, že by zákaz paradoxně poškodil samotné prodavače. Práci o svátcích většinou sami chtějí – podle zákoníku práce za ni totiž mají buď dvonásobnou mzdu, nebo náhradní volno navíc. Zákaz by navíc způsobil, že by se řada prodavačů pro majitele obchodů stala nadbytečnými. Co je lepší – dostat jako bonus za práci ve svátek další peníze, nebo dostat výpověď? Soukromý život se bez pravidelné výplaty žije jen velmi obtížně a rodina má dávat dětem příklad, že je třeba pilně pracovat. Pokud jste na podpoře, dává se takový příklad těžko.
 
Zákaz prodeje o svátcích by kromě prodavačů poškodil i majitele prodejen. Přišli by o tržby v řádu stamilionů a my všichni bychom přišli o jejich daně. Zákaz by poškodil i zákazníky, respektive by porušil naše právo na soukromý život. Během týdne často nemáme čas nakoupit, protože se po práci místo pobíhání po obchodech chceme věnovat rodině. Na velký nákup vyrážíme právě ve volných dnech a o víkendech.
 
Zákaz je navíc zcela nelogický. Má se vztahovat jen obchody větší než 200 m2. Prodavači v menších obchodech tedy podle politiků ČSSD na rodinný život nárok nemají? A co ostatní zaměstnanci, kteří musejí pracovat i o svátcích a o víkendech? Zavřeme snad nemocnice, elektrárny, benzínové pumpy a restaurace? Vypneme televizi, zastavíme tramvaje a autobusy, vyženeme z ulic policisty? Osiří hrady, zámky, galerie a další sváteční a víkendové a turistické cíle?
 
Nejzásadnější otázka ale zní: proč by měl stát komukoli určovat, kdy bude mít otevřeno? Proč by se měl vměšovat do toho, jak se majitel obchodu domluví se svými zaměstnanci? Můžete si snad vybrat, že tomu státu budete platit daně jen občas?
 
Podle stejně zvrhlé logiky by nám stát mohl přikazovat, kdy si smíme čistit zuby, souložit, číst si noviny nebo rýt zahrádku. Návrh zakázat prodej o svátcích a o víkendech je útokem na lidskou svobodu. Jsme přece svéprávní lidé, ne majetek státu. A to včetně prodavačů.
 
Filip Humplík

předseda regionálního sdružení
člen oblastní rady