28. srpna 2014

Léčit nakažené Evropany v Těchoníně? Určitě!

V posledních dnech se objevily úvahy o tom, že by se v České republice mohli léčit pacienti z jiných evropských zemí nakažení ebolou. Léčba by probíhala v superspecializovaném armádním Centru biologické ochrany (CBO) v Těchoníně, kde by tak v rámci současné epidemie vzniklo jakési dočasné evropské centrum pro léčbu těchto pacientů. Program by hradila Světová zdravotnická organizace (WHO).

 
Připomeňme, že CBO v Těchoníně bylo postaveno v roce 2002 nákladem cca 2 miliard korun, jeho roční provoz stojí hodně přes 100 milionů korun. Dosud se v něm ale neléčil ani jediný pacient, u kterého by se skutečně využily jedinečné možnosti tohoto unikátního zařízení, tedy nejvyšší stupeň biologické ochrany tzv. BSL4. Tedy to, proč byl Těchonín postaven.
 
Ministr zdravotnictví a další politici ale možnost využití Těchonína pro léčbu jiných Evropanů striktně odmítli. Někteří se nápadu dokonce vysmáli. Není v tuto chvíli důležité, zda návrh léčit v Těchoníně nakažené Evropany vzešel přímo z ministerstva obrany, z Armády ČR nebo od někoho jiného. Ten návrh je totiž jednoznačně zcela racionální, logický a správný! Kdy už máme Těchonín využít, když ne v současné situaci??? Čeho se vládní politici bojí? Negativních reakcí svých voličů? Ano, populární je jistě prohlašovat, že Těchonín je náš a my si budeme chránit jenom naše občany a ostatní nás nezajímá. Jenže tento postoj je zcela špatný a svědčí pouze o malosti, nevyspělosti a doslova „přizdisráčství“ naší vlády. Pokud vláda nechce využít Těchonín nyní, ať ho raději rovnou zavře a nevyhazuje každý rok z okna 100 milionů korun na jeho údržbu. Pár bodů do žebříčku popularity by jí to jistě přineslo…
 
MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D.

bývalý náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči
zastupitel
místopředseda oblastního sdružení

Štítky:
zdravotnictví