19. srpna 2014

Události, komentáře

Hostem komentovaných událostí ČT24 byl ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Záznam rozhovoru zde: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1096898594-udalosti-komentare/214411000370819/


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Míň práce, za to míň peněz, ale rozhodně ne vyhazov. Tak chtějí problémy vyvolané evropsko-ruským obchodním sporem řešit odboráři a podnikatelé taky a i politici na to slyší, takže vlastně všechny zúčastněné strany. Šanci na to, aby politici kurzarbeit do našich zákonů dostali. Dostal se i do Událostí, komentářů. Dobrý večer. Kurzarbeit jako hlavní pomoc pro firmy zasažené evropsko-ruskými vzájemnými sankcemi. Plán vládní skupiny přivítali i odboráři a podnikatelé. Stát by na něj mohl vyčlenit až 200 milionů korun. Pravidla pro získání podpory, aby daná firma nemusela propouštět, by měly být jednodušší než v době, kdy peníze posílal Brusel. Platit by měla od ledna příštího roku. 

 


Roman GAZDÍK, redaktor: 


Sto tun železa, kvůli kterému vyhloubili podlahu výrobní haly o další metr. Největší investice v historii výrobce letadel Aero Vodochody. Nýtovací automat začal pracovat právě dnes a bude se podílet na výrobě trupu pro francouzský Airbus nebo brazilský Embraer. Kdysi byly pro firmu zásadní zakázky z Ruska. Dnes se ale podnik snaží nespoléhat jen na jeden trh. Právě zákazníci z různých částí světa mají být podle vlády receptem k ozdravění českých vývozců. A chce je podpořit, třeba prostřednictvím státní exportní banky a pojišťovny EGAP, které pomáhají podnikům proniknout na rizikovější teritoria. 

 



Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/: 
Mají nějaké limity, kolik maximálně můžou do které země pustit peněz, je možné dát tam těch peněz více. 

 


Roman GAZDÍK, redaktor: 


V případě EGAP jsou limity téměř naplněny například u Běloruska, Ázerbájdžánu, Gruzie nebo Srbska. Jak by se mohly zvednout, ale pojišťovna ještě neví. Třeba Bělorusko přitom hraje ve sporu mezi Ruskem a Evropou ještě další úlohu. 

 


Miroslav KARAS, redaktor: 


Ruská zemědělsko-potravinářská inspekce už hlásí první případy, kdy se evropští producenti snaží obejít zákaz dovozu potravin do Ruska, a to přes třetí země, hlavně Bělorusko. Například srbské nebo turecké zboží prý ve skutečnosti pochází z Polska, Nizozemí, anebo Litvy. A údajně nejde o ojedinělé případy. 

 



Roman GAZDÍK, redaktor: 


Firmy se totiž snaží udržet zakázky za každou cenu. Těm, které by se i přesto dostaly do problémů, chce vláda pomoct i jinak. V rámci kurzarbeitu by mohla přispět na mzdy zaměstnanců, kteří aktuálně nebudou mít co dělat. 

 



Jan BARTOŠEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/: 


My se bavíme o penězích, které udrží zaměstnanost. Nebudou to peníze, které půjdou přes úřady práce nezaměstnaným lidem. 

 



Roman GAZDÍK, redaktor: 


Pro představu. Pokud by o práci přišlo 5 tisíc lidí, stát by díky kurzarbeitu ušetřil 360 milionů korun. Redakce a Roman Gazdík, Česká televize. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Nejen tyhle počty teď v Událostech, komentářích rozebereme s místopředsedou Poslanecké sněmovny Janem Bartoškem. Dobrý večer, pane místopředsedo. 

 



Jan BARTOŠEK, místopředseda PS PČR a místopředseda KDU-ČSL:


Dobrý večer z Dačic. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů Josefem Středulou. I vám, pane předsedo, dobrý večer. 

 



Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS: 


Dobrý večer. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


A s ekonomickým expertem ODS Janem Skopečkem. Pane Skopečku, dobrý večer. 

 



Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


Hezký večer. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pane místopředsedo Poslanecké sněmovny, mimochodem, pánové, jak se to řekne česky kurzarbeit? Kdo se toho ujme? 

 


Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


Zkrácený pracovní úvazek, dotace ze státu vybraným firmám. 

 



Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS: 


Příspěvek v době částečné nezaměstnanosti je zkrácený český překlad. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


A pan místopředseda souhlasí. 

 



Jan BARTOŠEK, místopředseda PS PČR a místopředseda KDU-ČSL:


Tak je to správně. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Tak je to správně, dobře. Tak říkejme tomu zkrácený příspěvek tedy. Přesná pravidla, pane Bartošku, jak si to vy jako zástupce vládní strany představujete, co jako ta pravidla nastavíte? 

 



Jan BARTOŠEK, místopředseda PS PČR a místopředseda KDU-ČSL:


Nejdřív se musí jasně vydefinovat, za kterých okolností a kdo bude vyhlašovat možnost využití tohoto nástroje. Ten materiál, který jsme obdrželi z MPSV, a zde bych chtěl poděkovat a pochválit práci ministerstva práce a sociálních věcí. Vycházíme z toho, že za jasně definovaných podmínek, to znamená v případě, že se dostane ekonomika do hospodářské recese po dobu alespoň třech měsíců a bude to v důsledku buď, jak jsem řekl, hospodářské recese, nebo v případě dopadů sankcí, potažmo se uvažuje ještě o živelných pohromách, tak by vláda byla oprávněna vyhlásit po omezenou dobu, řekněme, na 6 měsíců, popřípadě zopakovat tuto dobu ještě jednou možnost využívání kurzarbeitu pro firmy, kterých se to bude týkat. Samozřejmě pak ty nástroje jsou... 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


A je tam ta podmínka, promiňte, je tam ta podmínka té recese, to znamená, když se i v důsledku sankcí například do recese ekonomika nedostane, tak vláda nebude smět k tomuto přistoupit. 

 



Jan BARTOŠEK, místopředseda PS PČR a místopředseda KDU-ČSL:


Ano, je to jedna z podmínek. Samozřejmě je potřeba to vyvážit, to znamená, jednak aby stát měl nástroj k aktivní politice zaměstnanosti, na druhou stranu aby nedocházelo ke zneužívání ze strany firem. To znamená, je důležité, a ta úvaha je taková, že po dobu třech měsíců musí být prokazatelně deklarováno a dokázáno, že došlo k hospodářské recesi, jak říkám, buď v důsledku ekonomického vývoje, anebo v důsledku sankcí. Za jiných okolností by to nemělo být možno využívat tenhle nástroj. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pane Středulo, to je přijatelné. Teď jsme ve stagnaci podle posledních čísel, takže žádný kurzarbeit. 

 



Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS: 


Ta situace je samozřejmě vážnější. Je nutno si uvědomit, že Česká republika není ostrovem a kolem něj nic není. Je nutno si uvědomit to v tom souvislosti, že pokud by třeba země jako Německo tak silné vyhlásily kurzarbeit, aniž by k tomu byly jakékoliv důvody, tak v podstatě to může zlikvidovat sousední země nebo ekonomiky, s nimiž obchoduje, protože by měli ti podnikatelé naprosto odlišné podmínky. Proto ta výjimečnost. Kurzarbeit není nástroj na každou situaci, je na výjimečnou situaci. A ta výjimečná situace musí být definována zákonem, aby to byl zákonný nástroj. A samozřejmě to musí být v souladu s evropskými pravidly, protože v tom případě bychom mohli, pokud bychom byli silnou ekonomikou, zbořit celý vnitřní trh Evropské unie. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


A podmínka té recese, tedy což tři měsíce poklesu za sebou, to je recese, tak to je pro vás přijatelné? 

 



Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS: 


Ano. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Musí se počkat na ten pokles, dřív nic. 

 


Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS: 


Ano, je to jednoznačné. Je nutno ještě doplnit pana místopředsedu, že ještě jsou navrženy další dva instituty, při kterých by to mohlo být vyhlášeno. Bude se o tom ještě určitě diskutovat. Jedna je otázka zásadních restrukturalizací u firem, a poslední je možnost sezonních prací. Takže jsou čtyři zatím navržené možnosti. O každé se bude diskutovat, ale ty dvě první, o nichž tady pan místopředseda hovořil, tak ty vypadají, co se průchodnosti týká, jako vůbec nejrychlejší. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


To je návrh ministerstva práce a sociálních věcí to, co jste říkal. Podpora opozice?

 

 

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


My se o tom určitě budeme bavit a budeme o tom jednat, nicméně já bych upozornil, že kurzarbeit není ničím jiným, než přímou podporou vybraných firem a aby takovou podporu stát mohl poskytnout, tak nejdříve ty peníze musí od někoho jiného vybrat. Čili je to, musíme si říct jasně, že je to podpora někomu na úkor někoho jiného, a to bych já byl velmi opatrný, v jakém případě to zavést, protože já jsem byl dneska překvapen, když se hovořilo v souvislosti s kurzarbeitem o sankcích, které jsme zavedli vůči Rusku, protože byť nezpochybňuju, že to má pro firmy exportující neskonalé náklady, tak bezesporu je to jenom část naší ekonomiky a kurzarbeit má smysl v okamžiku, kdy je skutečně celá ekonomika v recesi, kdy klesá celková poptávka jako plošné opatření. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Ale tady souhlas o té recesi, podmínkou bude recese, s tím souhlasíte. Víte, ony dávky v nezaměstnanosti jsou taky podpora někoho na úkor někoho jiného. 

 

 


Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


Samozřejmě, ale tak to je už sociální politika, toto je podpora... 

 

 

Daniel TAKÁČ, moderátor:


A teď kam chcete jít, jestli cestou kurzarbeitu, anebo radši, ať jdou ti lidé na pracák, když to řeknu zjednodušeně. 

 



Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


Ne, ne, ne. Já si myslím, že nejsou jenom tyto dvě varianty, není varianta kurzarbeit nebo pracovní úřad. Náš trh práce trpí systémový poruchami. A vy víte, že máme v České republice jedny z nejvyšších odvodů zaměstnavatelů za zaměstnance a spolu s poměrně rigidním zákoníkem práce máme kvůli tomu i velkou nezaměstnanost. Když se podíváme na nezaměstnanost, tak nám velmi rychle narostla se začátkem ekonomické krize, která k nám přišla ze Spojených států, ale i to křehké oživení, které zažíváme v posledním čtvrtletí, teď je sice na nule stagnace, ale doufejme, že bude pokračovat v těch dalších čtvrtletích, tak spolu s tím křehkým oživením nepřichází oživení na trhu práce, nevzniká dostatek pracovních míst a ta nezaměstnanost neklesá. A určitě si nepomůžeme s touto situací kurzarbeitem. Tam musí být daleko silnější, systémovější opatření a já nevidím jinou cestu, než snížit vedlejší náklady práce a něco udělat se zákoníkem práce. 

Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pane Středulo, řešení na tuhle situaci, nižší cena práce. 

 


Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS: 


Víte, to je zvláštní, a když tady slyším zástupce ODS, tak se musím usmívat, já nic jiného ani nemůžu udělat, protože v době, kdy vládli, my jsme radili, že by takový nástroj mohl pomoci, kdy taková země, to sociálně demokratická zcela jistě není, jako je Německo nebo Rakousko, tak ti ten nástroj mají, používají ho, ochránilo to několik milionů pracovních příležitostí, zachránilo to kvalifikované zaměstnance, aby nemuseli na trh práce, kteří stojí enormní peníze, ty se nedají ani spočítat, to je v milionech korun, když to přepočtu i na euro. A vy teď tady říkáte, když už konečně k tomu dojde, nebylo to za vašich vlád, je to teď za této vlády, vypadá, že konečně ten nástroj budou mít zaměstnavatelé, mimochodem v minulosti vaši voliči a teď po tom volají a jsou šťastni, že konečně k tomu dochází a vy jste to nebyli schopni za sedm let aplikovat. My jsme sedm let o to žádali, velmi poctivě jsme o to žádali. Takže já bych velmi rád, když už je tady taková politická shoda, já o tom nebudu rozhodovat, já jsem rád, že jsem u těch diskusí jako předseda odborové konfederace, ale v tomto případě přijímáme systémový nástroj, podmínky se určitě dají nastavit, měly by se nastavit spravedlivě tak, aby nic nenarušovaly, a co se týká ztráty pracovních příležitostí, víte, oni byli zejména pro to, že restrikci, kterou jsme tady přijali a nástroje, které jsme nepřijali, tak ty způsobily násobek těch škod, které bohužel za těch několik let přišly. To je těch 600 tisíc nezaměstnaných. 

 



Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


Ano, to je samozřejmě pohled odborů, pohled řídit ekonomiku shora intervencemi. A já sdílím prostě jiný pohled na svět a nemůžete mi to vyčítat. A mám pocit, že v historii nejenom České republiky se mnohokrát ukázalo, že ty státní intervence a ty nápady odborů spíše tu situaci ekonomickou komplikují, než jí pomáhají. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Dobrá, tady se asi opravdu neshodnete. Nicméně od vás prosím jasnou konkrétní odpověď. Principielně, až se bude hlasovat o zkráceném pracovním úvazku, zvednete pro to ruku, nebo ne? 

 



Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


On už existuje v našem systému. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Myslím ten nový, který se teď bude zavádět. 

 



Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


Já nedokážu říci, v jaké podobě bude navržen. Jak jsem řekl na začátku, já neříkám, že budeme a priori proti. Určitě o tom budeme jednat. Ale opravdu já bych použití kurzarbeitu velmi vážil... 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


O parametrech nebo o principu budete jednat? 

 



Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


...velmi vážil na lékárnických vahách. A ODS bude určitě nabízet jak sociálním partnerům, tak ostatním politickým stranám, aby se situací na trhu práce zabývaly daleko efektivnějšími nástroji. Já bych jenom zmínil to, že když už chceme pomoct firmám, které jsou zasaženy sankcemi vůči Rusku, tak daleko jednoduší je poskytnout jim daňové prázdniny, protože tam nemáme ten prostředník státu, který musí nejdříve nějakou částku vybrat, aby ji přerozdělil, ale necháme to té firmě rovnou. A zdá se mi to daleko efektivnější, daleko levnější a méně byrokratické opatření. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pane místopředsedo Bartošku, komu ta pomoc bude náležet? To je taky důležité. Budou splněny podmínky, tak jak jsme se o nich tady bavili. Komu ta pomoct bude náležet. Všem? 

 

 


Jan BARTOŠEK, místopředseda PS PČR a místopředseda KDU-ČSL:


Ta pomoc především směřuje k tomu, aby se udržela zaměstnanost v České republice. Je to aktivní politika zaměstnanosti České republiky. Mě překvapuje, že zástupce ODS se vyjadřuje, jak se vyjadřuje, a hledá dražší řešení. A z mého pohledu kurzarbeit je osvědčená metoda. V Německu zafungovala v době krize. Zachránila, mluví se až o 250 tisících pracovních míst. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Ano, promiňte, to tady pan Středula říkal. Já jsem se jasně ptal, jestli za daných podmínek, které budou splněny, a ty jsme rozebírali, k těm se prosím nevracejme... 

 

 



Jan BARTOŠEK, místopředseda PS PČR a místopředseda KDU-ČSL:


Ano. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Jestli každý podnikatelský subjekt bude moci přijít za státem a říct, státe, dej. Jsou splněny podmínky, recese a tak dále a tak dále. 

 



Jan BARTOŠEK, místopředseda PS PČR a místopředseda KDU-ČSL:


Za předpokladu, že vláda vyhlásí, že jsme v ekonomické recesi, v tom případě jednotlivé firmy budou muset prokázat, že splňují podmínky. A za předpokladu, že splní podmínky, v tom případě je možné použít tento nástroj. 

 

 

Daniel TAKÁČ, moderátor:


Čili vláda bude stanovovat nějaké podmínky, které budou muset dané podnikatelské subjekty splňovat a bude je vyhlašovat vláda. 

 



Jan BARTOŠEK, místopředseda PS PČR a místopředseda KDU-ČSL:


Vyhlašovat je bude vláda, každopádně některé z nich budou ukotveny v zákoně, to je to, co jsem říkal, po dobu třech měsíců pokles hospodářského vývoje do recese. Potažmo zaměstnavatelé budou muset využít všech dalších nástrojů, které mohou využít k tomu, aby udrželi zaměstnanost. A v případě, že tyto nástroje selžou, v tom případě bude nastupovat stát s touto pomocí. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Bude to pro každého, pane Středulo? Skutečně každý jeden vedle druhého podnikatelského subjektu bude mít nárok na třetinu platu zaměstnance, kterého pošle na školení? 

 



Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS: 


Ne, ta situace je samozřejmě složitější. Ty podmínky zákona budou také obsahovat to, že ten příslušný zaměstnavatel, alespoň zatím je to v tom návrhu, že musí aplikovat takzvaný paragraf 209, to znamená částečnou nezaměstnanost. Zatím se v tom dokumentu hovoří měsíc před tím, než tu žádost podá. To znamená, že už musel přijmout zaměstnavatel nějaká opatření, z čehož samozřejmě vyplývá, že ten problém tam skutečně je. To znamená, to nemůže dostat každý. Ta přímá odpověď je taková. A samozřejmě bude ještě možnost zkoumat ty podmínky, zdali ten příslušný zaměstnavatel i se zpětnou platností nepoužil nějakou lest na to, aby vylákal ze státu peníze v případě, kdy vláda vyhlásí, že právě teď je možno ten příspěvek při částečné nezaměstnanosti ze strany státu použít... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Čili zcela obecně řečeno, může se stát, že firma A dostane, firma B nedostane. 

 


Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS: 


Ano, může se to stát. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Jak velké je riziko toho, že to někdo zneužije? Že to vlastně bude výhodnější čerpat peníze na státu... 

 



Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


To můžou vidět, diváci vidět z debaty mých oponentů. Je vidět, že nemají jasno ani mezi sebou, jak ve finále ten návrh má vypadat, tudíž je i asi logické, že nemůžu říct, jestli ho podpoříme, nebo nikoliv. Ale i z těch vět je jasné, že to bude velmi složité byrokratické, velmi složitě administrativně řízené opatření. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


A je to výhodnější pro ty podnikatele dostat, nebo vlastně pro podnikatele je výhodné, že peníze dostanou... 

 



Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS: 


Pane Skopečku, já se omlouvám, vy říkáte, že to bude byrokraticky složité, a ve větě předtím jste řekl, že ten návrh neznáte. Prosím, používáte spojení... 

 



Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


Ne, já jsem řekl, že vy ho neznáte. 

 



Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS: 


Já ho znám dobře. Vy ho neznáte a říkáte, že bude byrokraticky náročný. Ten, který jste vy vymysleli, ten z evropských peněz, tak ten je tak desetinásobně byrokraticky náročný. Ten je úplně k ničemu a nikomu nepomůže. Tento je extrémně flexibilní, jen potřebuje minimální podmínky a na těch je potřeba se shodnout. Ty jsou vážné. A to s vámi souhlasím, že to musí být zřejmé, jak ty podmínky budou a kde se bude moci žádat. 

 



Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


Z vašich slov příliš nevyplývá, že to bude jednoduché řešení a že jedna firma dostane a jedna nikoliv. A já v tom skutečně nevidím systémovou podporu trhu práce. Trh práce potřebuje opravdu něco jiného, je to vidět i ze slov. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Dobrá. Čili je to složité, je to jednoduší než to, co vymyslela před chvílí vláda. Ale k tomu podnikateli, je to pro něj výhodnější dostat peníze, než aby musel vyplácet odstupné v případě propouštění zaměstnanců? 

 



Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


Tak je otázka, jestli by skutečně všichni zaměstnavatelé nakonec toho zaměstnance propustili a jestli by se s ním náhodou nedohodli sami na nějakém zkráceném pracovním úvazku nebo flexibilnějším pracovním vztahu. Takže neplatí, že pokud by nebyl kurzarbeit, všichni ty zaměstnanci by museli na úřad práce. A já bych skutečně viděl systémovější nechat těm podnikatelům ty peníze přímo, nech jim stát třeba těm firmám, které jsou zasažené sankcí, nechá formou daňových prázdnin... 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


To jsou ty daňové úlevy. 

 



Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


...a určitě to bude jednodušší, levnější a myslím, že i smysluplnější. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pane Bartošku, nebude to lehce výhodné pro podnikatele? Jestli to není lobby podnikatelům, nebudu muset propouštět, platit různá odstupná a tak dále, naopak ještě nějaké peníze dostanu. 

 



Jan BARTOŠEK, místopředseda PS PČR a místopředseda KDU-ČSL:


Jednoznačně není. Mě vždycky překvapuje to, jak v okamžiku, kdy se začíná zavádět nějaký nástroj, tak hned se začínají vyrojovat spekulace, jak toho půjde zneužít. Samozřejmě že můžete zneužít všeho. Ruku v ruce s tímto návrhem jde samozřejmě i způsob kontroly. To znamená, bude to nástroj, který to, co jsem řekl předtím, umožní všem o to zažádat. Každopádně bude posouzeno, zda zrovna jich se recese týká a zda jim bude přiznána pomoc v rámci kurzarbeitu. A co se týká státu. V tento moment se bavíme o tom, jakým způsobem chce stát, Česká republika realizovat aktivní politiku zaměstnanosti. A já to říkám stále dokola. Lacinější pro Českou republiku je, aby zaměstnanci zůstali v práci, nepřicházeli o práci a nemuseli absolvovat to šílené kolečko úřad práce, rekvalifikace, těžké hledání práce. Prostě tohle to je laciné, snadné, jednoduché řešení, které se osvědčilo v Německu, a nevidím důvod, proč by se nemělo osvědčit u nás. A následně také role státu, aby aktivně kontrolovalo, jakým způsobem jsou peníze využívány. A dojde-li k zneužití, tak je to, nechť se na to pohlíží jako na porušení rozpočtové kázně, a ty zaměstnavatelé nechť jsou sankcionováni. Ale primárně stát potřebuje využít všechny prostředky k tomu, aby podpořil zaměstnanost v této republice, aby lidi nepřicházeli o práci. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pane Středulo, proč se to nemá týkat státních subjektů toto pravidlo. 

 



Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:

 
Co se státu týká, tak je to samozřejmě složitější záležitost, protože stát to může regulovat přímo a ta otázka státu, to vůbec je neaplikovatelné pro tu soukromou sféru. Tam recese z tohoto pohledu v podstatě nebude fungovat. A státní firmy je opravdu velmi omezený počet těch firem. Ano, mohou být výjimky, kde bychom mohli hledat, že jsou velmi podobné soukromým subjektům. Ale speciálně tady ta podpora a ta cílená podpora pro ty zaměstnavatele je opravdu i z toho ekonomického hlediska, to je tak obrovitý rozdíl, že za normálních okolností podle toho výpočtu 550 milionů bychom zaplatili za 5 tisíce nezaměstnaných a tady by ten náklad stál 182 milionů a ještě by ti lidi byli zaměstnáni. Prostě tam je multi... 

Daniel TAKÁČ, moderátor:


To jsme ale trošku odbočili, pane Středulo. 

 



Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


Ale co to bude stát na daních ty, od kterých ty peníze budete muset vzít, abyste je mohl někam přeposlat. 

 



Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS: 


Že vás to nezajímalo, když jste zaváděli ten systém z evropských peněz? 

 


Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


Nás to velmi zajímá.

 


Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS: 


Ale vůbec ne. 

 


Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


Ale zajímá. 

 



Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS: 


Sedm let jste to neřešili. 

 



Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


Neříkejte nám, co nás zajímá. Nás to opravdu zajímá. 

 


Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS: 
A teď tady máte ... já jsem si to pamatoval na rozdíl od vás. To je ten problém. 

 


Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


Já si taky pamatuju nesmyslné návrhy odborů. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Tady se opravdu neshodnete. Ale vy jste mi úplně neodpověděl, pane Středulo. Proč se to nebude týkat státního sektoru? Tam lidi zůstanou na sto procentech platu i v dobách krize a v soukromé sféře zaměstnancům v podnikatelských subjektech bude hrozit, že půjdou na 90 %, pakliže se rozhodne vláda pro vyhlášení kurzarbeitu. 

 



Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS: 


I u státu je situaci, kdy můžete třeba, pokud vůbec existuje ještě nějaké osobní příplatky, teď se bavíme o platech, tak ty samozřejmě v době takovéto situace nedostatku, tak jako se to stalo v době krize, tak byly redukovány zásadním způsobem. A mnozí ještě se od doby krize ani nedostali na ty své původní platy. Například máte u státu i to, že u prvních pět platových tříd je pod úrovní minimální mzdy. Takže ta situace se tam místo toho, aby se zlepšila, tak se neustále prohlubuje. Takže když to vezmeme to srovnání mezi podnikatelskou sférou, kde ten vývoj je relativně přirozený, tak u té nepodnikatelské, v tomto případě u státu, dochází skutečně k velkým problémům, které souvisí právě s těmi krizovými řešeními, a stát má veškeré nástroje pro to, aby mohl otázku státních zaměstnanců řešit. Na to kurzarbeit opravdu nemůže existovat. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pánové, všem třem děkuju, na shledanou. 

 



Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:


Děkuju za pozvání. Hezký večer. 

Jan Skopeček

ekonomický expert ODS
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady