19. srpna 2014

Pražský obchvat nás zbytečně straší

Zbytečný a Suchdolu škodící - jedině tak se dá popsat spor trvající již několik let. Spor mezi současným vedením suchdolské radnice a Magistrátem hlavního města Prahy. Ten, právě kvůli nekompromisnímu postoji starosty Petra Hejla k výstavbě vnějšího pražského okruhu, nemá chuť za těchto okolností poskytnout Suchdolu finanční dotace na výstavbu základního občanského vybavení.

Na Suchdole nechybí jen kanalizace, plynofikace, ale také chodníky. Kamýcká ulice je stále plnější, dostat se do ní automobilem, některou z postranních ulic, je takřka nadlidský výkon. Jak je možné, že sousední obce - Dolní Sedlec, Nebušice, nebo dokonce mimopražské Horoměřice, mají kanalizaci i čističku odpadních vod? Tím pravým důvodem je věčný boj starosty Petra Hejla s Magistrátem kvůli okruhu.

Ani my nejsme fanatickými příznivci plánovaného pražského okruhu. Podle nás je tato stavba dopravní nutnosti, které se nelze vyhnout. Proto je zásadní z její existence vytěžit pro Suchdol maximum. Suchdol potřebuje 750 milionů korun na investiční projekty. Na valnou část z nich má dokonce i stavební povolení. Bohužel se jedná o tak velkou  sumu, že se bez podpory magistrátu neobejde. Magistrát své dotace ale podmiňuje souhlasem s výstavbou okruhu, a toto stanovisko se nemění ani se zástupci TOP09 v čele magistrátu. Je tedy nanejvýš pravděpodobné, že se situace nezmění ani po letošních volbách.

Jen pro připomenutí, Magistrát opět schválil vyhlášení stavební uzávěry na území, kudy mají vést úseky Ruzyně - Suchdol, Suchdol - Březiněves a Březiněves - Satalice. K tomu Ministerstvo dopravy ČR plánuje silniční propojku chomutovské R7 a teplické dálnice D8, kterou má Středočeský kraj již 15 let v územním plánu. Jedná se o dvacetikilometrovou spojku, která je vedená jako silnice první třídy, jejíž součástí by byl i dlouho plánovaný obchvat Kralup nad Vltavou.

Z těchto kroků je nanejvýš patrné, že přes všechna různá vyjádření, nikdo s tzv. severní variantou pražského okruhu nepočítá. A veškerý odpor suchdolské radnice bude mít opět jen jeden výsledek – zaostalý rozvoj Suchdola.

Autor: Marek Bor

Marek Bor