14. srpna 2014

Cesta ODS k návratu na výsluní bude ještě dlouhá

Lídrem ODS pro komunální volby ve Vsetíně je současná starostka Iveta Táborská (ODS). Jak vidí své šance a čím by chtěla oslovit voliče? Není to tak dlouho, co byla na základě lživého článku v novinách napadena. Naši redakci tak zajímal i její pohled na úroveň českých médií, ale i její vyjádření k odchodu investora z města.

 
 
Jste lídrem ODS pro letošní komunální volby ve Vsetíně. Jak vidíte vaše šance? Nemáte obavu z nových politických hnutí?
 
Voliči měli možnost poznat mou práci, za kterou se nestydím. Kdybych viděla své šance beznadějně, nešla bych do toho. Chování voličů je obtížně předvídatelné. Uvidíme, zda voliči ve Vsetíně jsou konzervativní, nebo mají rádi experimenty.
 
 
Po úspěchu Andreje Babiše se podzimní komunální volby stávají metou pro řadu úspěšných byznysmenů, kteří čile podporují zavedené strany a hnutí, případně se podílejí na vzniku nových. Co vy na to? Jaké to podle vás může mít důsledky pro občany a politiku?
 
Přijde na to, s jakými cíli byznysmeni do politiky přicházejí. Obecně bylo a je kritizováno propojení politiky s podnikatelským prostředím. Vstupem aktivních podnikatelů do politiky se toto riziko asi těžko sníží. Na druhou stranu zkušenosti těchto lidí a jejich pohled je cenný a může přinést oživení do politiky. Nejsem si však jista, zda se toto projevilo na naší politické scéně.
 
 
V jaké kondici se podle vás před nadcházejícími volbami nachází ODS? Přeci jen známe výsledky posledních voleb, které neskončily pro stranu nikterak pozitivně. Komunální volby tak budou pro stranu klíčové. Udrží si podle vás strana své prvenství?
 
To, že ODS není v čele hitparády, je fakt. Cesta dolů trvala nějakou dobu a má své příčiny. Ještě delší bude cesta k návratu. I mě to štve, a také je mi líto, že jsme neuměli eliminovat „to špatné“. Není to ale problém jen naší strany. V ODS je celá řada poctivých a schopných lidí. Řada poctivých a schopných starostů a místostarostů. Možná, že právě teď se ukáže, zda platí to, co se říká, že komunální volby jsou více o lidech než o stranách. 
 
 
Povolební vyjednávání byla ve Vsetíně velmi bouřlivá a někteří občané dokonce demonstrovali za bývalého starostu Čunka, který se již nechal slyšet, že letos bude na starostu kandidovat znovu. Co vy na to? Čím budete chtít ve volbách přesvědčit voliče vy?
 
Jistě je to správně. Rozhodnutí pana senátora chápu. Každý máme své ego. Já to mám tak, že když něco začnu, dělám to naplno. Jsem se spoluobčany v každodenním kontaktu a s problémy i radostmi města se denně setkávám a řeším je. Občané mou práci znají a ví, že raději konám, než mluvím. Potřebuji se denně městem projít. 
 
 
Jestliže byste ve volbách uspěla, co považujete za nejdůležitější?
 
Ráda bych navázala na to, co se nám společně na radnici podařilo. Důležité bude udržet vyrovnané hospodaření.
 
 
A jak byste naopak hodnotila své současné působení v čele radnice? Na co jste nejvíce pyšná?
 
Radnici vedou skvělí lidé a jako tým jsme se sladili. Tomu odpovídají i výsledky. Odvedli jsme spoustu mravenčí práce ve vztahu k úřadu, lidem a městu. Bylo potřeba reagovat na setrvalý propad příjmů. Pyšná jsem na řadu věcí. Co mě však potěšilo v tomto týdnu, je výsledek ratingu ČSOB. Při mém nástupu v roce 2010 bylo město hodnoceno známkou 3. Dnes jsme získali jedničku. Jako ve škole. 
 
 
Radnici se podařilo uspět v boji o evropské dotace. Podle původního záměru Ministerstva pro místní rozvoj by města velikosti Vsetína neměla v příštím plánovacím období EU garantována žádné prostředky na své rozvojové projekty. Jak významným zdrojem jsou pro Vsetín dotace? A jaké projekty byste v této souvislosti vyzdvihla?
 
Město se snaží na základě svého strategického plánu plánovat investice a získávat na ně v co nejvyšší míře dotační peníze. Za toto volební období jsme uskutečnili investice v částce přes 404 milionů korun, z toho bezmála 270 milionů korun bylo dotačních. Z pohledu náročnosti byla takovou maturitou rekonstrukce objektu Mateřské školky Kobzáňova, který je architektonickou památkou. Rozsahem pak revitalizace parku Trávníky a Rybníky. Na jeho podobě se podíleli občané formou veřejných projednávání.
 
 
Nedávno jste byla napadena na základě lživého článku v novinách. Jak vnímáte úroveň médií? Jsou podle vás média stále tím pověstným hlídacím psem demokracie, nebo se jejich význam posunul jinam?
 
Nejsou noviny jako noviny. Obecně se domnívám, že hlídací psi demokracie v našich podmínkách ani nestačili dorůst plnému významu tohoto slovního spojení. Můžu spekulovat, proč to tak je. Ráda si přečtu článek, který popisuje situaci a shrnuje fakta. Názor si udělám sama. Většinou nám však novináři předkládají své názory na danou věc. Často se hovoří o společenské odpovědnosti firem, nikdy jsem neslyšela o společenské odpovědnosti médií.
 
 
Podle informací deníku se chystá opustit město jeden z větších zaměstnavatelů ve městě. Takzvaně zaječí úmysly má společnost Baur Formschaumtechnik. Údajně se firma přestěhuje do Valašského Meziříčí, kde získala pro svůj další rozvoj vhodnější podmínky. Můžete tyto informace potvrdit, eventuálně vyvrátit? Jak?
 
S firmou Baur Formschaumtechnik jsme vydali společné prohlášení pro tisk. Napravovali jsme tak zprávu novináře, který psal své názory bez zjištění základních faktů. Pravdou je, že jsme společně s firmou hledali prostory pro jejich další rozvoj. Město ani soukromí vlastníci neměli takový pozemek či prostor, který by odpovídal požadavkům. Stejně tak ve Vsetíně chyběl dostatek kvalifikované pracovní síly. Ve Valašském Meziříčí nalezli novou výrobní halu, kterou před časem opustila firma, jež ukončila svou činnost. Firma Baur postupně přesune svou výrobu do 19 km vzdáleného Valašského Meziříčí. Pracovní místa byla zachována, je na zaměstnancích, zda se rozhodnou dojíždět či nikoli. Z pohledu úřadu práce nedojde ke zvýšení nezaměstnanosti ve Vsetíně. Vsetín, díky své geografické poloze, má své přednosti, ale i omezení.
Iveta Táborská

starostka
členka regionální rady
členka oblastní rady