1. srpna 2014

Zrušení druhého pilíře? Facka zodpovědným občanům.

Zrušení druhého pilíře je jedním z nejhorších rozhodnutí levicové vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Je to facka pro zodpovědné občany, kteří byli ochotní a schopní si sami spořit na stáří. Zejména jde o to, že vláda nenabídla vůbec žádnou alternativu a její jedinou představou o reformě je bez náhrady rozbořit systém, který v minulosti předem označila za mrtvý. Pro druhý pilíř existuje infrastruktura. Stačí se dohodnout, co je zapotřebí vylepšit a změnit. Pokud zrušení druhého pilíře vláda myslí vážně, musí dnešní mladé generaci, aktivním lidem, zcela jasně říct, že jejich důchody nebudou dosahovat ani dnešní výše penzí a budou v poměru s platy významně nižší.

Demografický vývoj totiž vláda svým administrativním rozhodnutím rozhodně nezruší, i když si to zjevně myslí. Česká populace stárne a vláda se musí postavit čelem k jinak pozitivnímu faktu, že průměrný věk dožití stoupá, což s sebou přináší i vyšší náklady na důchody.

Jednoduše řečeno, do státního prvního pilíře bude přitékat stále méně a nebude z čeho rozdávat.

Samotný fakt, že se do II. pilíře přihlásilo „jen“ několik desítek tisíc lidí, není v žádném případě důvodem k tomu ho zcela zrušit. Penzijní systém se plánuje na desítky let dopředu a vyhodnocovat ho po jednom roce prostě nelze. Jsem všemi deseti pro debatu o tom, jak druhý pilíř zatraktivnit. Zaslepená debata pouze o tom, jak II. pilíř zrušit, ukazuje, že levicová vláda pohrdá občany.

II. pilíř je cestou, jak lidem narovnat rozdíl mezi jejich stávajícím příjmem a jejich budoucím příjmem v důchodu. Pokud sociální demokracie chce, aby bez ohledu na své zásluhy a bez ohledu na to, kolik kdo státu na důchodovém pojištění za svůj život odvedl, dostávali všichni stejně málo, a zároveň nedává lidem možnost, aby si mohli sami spořit, protože odvody na důchody jsou příliš vysoké, pak jejich rozhodnutí chápu. Ale je to naprosto špatná cesta, kterou já odmítám.

Tato vláda se stala hrobařem systémů. Ze zdravotnictví zmizí regulační poplatky a ve zdravotnictví bude ročně chybět více jak pět miliard. Změna financování v sociálních službách zavádí nerovnosti a jen Praha přichází o zhruba 400 milionů ročně od roku 2015. Důchodový systém je jen dalším vykopaným hrobem, tentokrát v důchodovém systému.

Lenka Kohoutová

expertka ODS pro sociální oblast