26. července 2014

Pressklub

Hostem diskusního pořadu rádia Frekvence 1 byl místopředseda ODS a starosta Líbeznic Martin Kupka.

http://www.frekvence1.cz/pub/cs/program/podcast/index.shtml?itemId=19432

 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Právě teď začíná Pressklub a našim dnešním hostem je místopředseda Občanské demokratické strany, pan Martin Kupka. Dobrý den. 

 


Martin KUPKA, místopředseda ODS:


Dobrý den. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Dodám také, bývalý novinář, pokud vím, starosta Líbeznic, tedy i komunální politik. Pane místopředsedo, v jaké kondici je momentálně ODS? 

 



Martin KUPKA, místopředseda ODS:


Ano, tak. Já myslím, že je to strana, která teď pracuje na tom, aby získala zpět důvěru lidí, takže to je takové pnutí, které je vlastně pozitivní a chce se vrátit zpět jak v myšlenkách, tak samozřejmě v konkrétních činech na pozice, které mívala. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Počkejte, vy znáte nějakou politickou stranu, která aktuálně nepracuje na tom, aby získala přízeň lidí? 

 



Martin KUPKA, místopředseda ODS:


Já myslím, že každá politická strana se trochu pohybuje v nějakých křivkách. Někdy je v amplitudě dole, my se teď opravdu sbíráme tak, abychom dokázali stoupat a to, myslím, že se liší. Politické strany, které teď třeba naopak řeší problémy ve vládní koalici, s vládou vždycky nějaké komplikace jsou spojené. Třeba v okamžiku, kdy se obtížně dohadují kompromisy, tak je to nepochybně situace, jiná, než ta, v níž se nacházíme teď my. Myslím si, že té energie, kterou ODS sbírá, takže to je jeden z výrazných, jako právě aktuálních, momentů. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


A co tedy ODS nejvíc chybí aktuálně. Osobnosti? 

 

 

 

Martin KUPKA, místopředseda ODS:


Já myslím, že právě teď v souvislosti s blížícími se komunálními volbami se zaměřuje pozornost lidí víc právě do té komunální sféry, kde je ODS docela silná. Těch starostů, kteří velmi dobře, a starostek, které velmi dobře vedli své obce a města, těch je plno, a lidé tam mohou konkrétně vědět, že těch 25 let svobodného vývoje České republiky, které máme za sebou, tak že se v těch městech udělal mnoho práce, že se změnily k lepšímu. Já nejsem přítel takového toho pesimistického vidění uplynulého období, kdy se údajně jenom kradlo, kdy všechno vypadalo černě. Já myslím, že za to období se stihla spousta hrozně důležitých věcí pro lidi, kteří žijí v městech a obcích, že města a obce změnily svoji tvář a za tím je tedy mimochodem práce konkrétních lidí a celá řada z nich nosila dres ODS a nosí ho dál. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Kdo tedy ve vašich očích vaší politické straně nejvíc ublížil. 

 


Martin KUPKA, místopředseda ODS:

Já se nechci úplně vracet do historie, protože pro nás je teď primární úkol nabídnout zajímavý program lidem a říct, proč by nás měli dál volit. S tou historií se nedá nic dělat. Ta uplynula, pro nás je to samozřejmě zkušenost, poučení, celou řadu věcí jsme udělali špatně a teď je na nás, abychom dokázali přesvědčit veřejnost, že jsme schopni pravicový program nést a dělat věci, které pro ně budou mít smysl. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


To chcete říct, že si někdy ani na chvíli sám pro sebe neřeknete, kdyby ten Topolánek s tím Dalíkem a nebo Nečas s Nagyovou, kdyby to bývalo, nebylo bychom tam, kde jsme? To chcete říct, že nemáte takové myšlenky. 

 



Martin KUPKA, místopředseda ODS:


To je jasné, že si člověk promítá jejich činy. Na druhou stranu. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Kdo je tedy ten největší killer? 

 


Martin KUPKA, místopředseda ODS:


A to já si přeci nechci tady teď jako vytipovávat jména a říkat, ten nám ublížil nejvíc. To bychom taky hned museli říkat, kdo nám nejvíc pomáhal. A takový žebříček vlastně trochu už vystavila veřejnost tím, kolik hlasů odevzdala Občanské demokratické straně v posledních sněmovních volbách. A většina těch lidí to vlastně měla pojmenované. A já fakt nemám potřebu to znovu pojmenovávat, protože ti lidé v tuto chvíli neurčují agendu občanských demokratů, neurčují to, co budou občanští demokraté říkat a co budou dělat a tohle je podle mě daleko podstatnější, co předvedeme v tom následujícím období a jaký důvod lidem opravdu dáme. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Máme se tedy my, občané, těšit na nějaké nové zajímavé tváře v Občanské demokratické straně? 

 



Martin KUPKA, místopředseda ODS:


Já myslím, že právě Občanská demokratická strana vlastně udělala významnou změnu už letos na začátku na roku v podobě kongresu, který převolil celé vedení občanských demokratů, a tam jsou nové tváře. Petr Fiala je nepochybně jedna z nich. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


To není nová tvář, už tam pár měsíců je. Já jsem tu otázku spíš mířil tam, jestli nemáte připravené nějaké překvapení směrem k volbách. 

 



Martin KUPKA, místopředseda ODS:


Já si myslím, že v řadě statutárních měst budou zajímavá nová jména. Budou tam také lidé, kteří se v těch městech těší oblibě. Mám teď na mysli třeba ve středních Čechách Raduan Nwelati v Mladé Boleslavi, na Kladně Dana Jiránka, Martina Baxu v Plzni, pana primátora Beitla v Jablonci nad Nisou a v celé řadě dalších míst. Ale kromě, myslím si, že se objeví a ty signály už přichází, protože v tuto chvíli se dávají dohromady kandidátky v jednotlivých místech, takže opravdu bude mít Občanská demokratická řada celou řadu mladých posil, i v těch statutárních městech. Myslím, že primátor Major, který je teď právě měsíc nebo dva měsíce ve funkci, a bude se znovu ucházet o důvěru veřejnosti, jako jednička v Olomouci, tak je jedno z těch dobrých nových jmen. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Mohlo by to vypadat, že město Praha pro ODS je taková nešťastná záležitost za poslední roky. Jak hodláte vyřešit ten problém té vysoké pražské politiky? 

 



Martin KUPKA, místopředseda ODS:


Politická strana, aspoň ta tradiční politická strana, je postavena na tom, že do některých věcí úplně vedení zasahovat napřímo nemůže, ani to není dobré. Ono to opravdu je tak, že to Praha musí především řešit sama. Ona to řeší. Filip Humplík, jako současný pražský předseda, prošel mnoho jednání už před sestavováním kandidátky, a myslím si, že ta současná pražská kandidátka, kde on je dvojkou a pan docent Svoboda jedničkou, a na dalších místech jsou velmi zajímavé političky, tak že bude pro Pražané zajímavou zprávou o tom, jak chceme řídit hlavní město Prahu a samozřejmě, že dobrá jména přinášíme i na kandidátkách těch jednotlivých městských částí. Takže myslím si, že i v tomto směru je to období předvolební pro lidi, kteří ODS volili a váhají, zda ji budou volit dále, takže vlastně dobrou zprávou a že budou moct vrátit svůj hlas občanským demokratům. 

 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Není to, pane Kupko, riziko pro občanskou stranu postavit na jedničku, na první místo kandidátky v Praze docenta Svobodu, řekněme si to upřímně, muže stíhaného policií? 

 



Martin KUPKA, místopředseda ODS:


Já myslím, že veřejnost v tomto konkrétním případě ví, že to není úplně jednoduchá věc, že to není kusový případ. Myslím si, že kdyby tady seděl současný primátor a kdyby tady seděl pan docent Svoboda, tak by dokázali velmi přesně popsat i celé zákulisí těch věcí. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Kdyby tady seděl policista, tak by to taky dokázal popsat. 

 


Martin KUPKA, místopředseda ODS:


Já vím přesně jenom jedno. Že to byl primátor Svoboda svého času, který se snažil věci kolem opencard dát do pořádku a napravit je, a že to paradoxně je právě on, na kterého teď dopadá jakýsi stín z minula. Možná, že v tomto případě máme co do činění s kauzou, která je hodně umělá a že by měla možná patřit spíš do historie. Ale já v tomto směru pevně věřím, že právě primátor Svoboda i pro pražskou veřejnost představuje toho člověka, který dokázal měnit Prahu, navíc vývoj Prahy se nezastavil a že dokázal ty pořádky, které byly problematické, tak je opravdu napravovat. A to si myslím, že jako je čitelná stopa za jeho působením v roli primátora a že jeho kandidatura teď bude moct Pražanům říct, jak to vidíte a jestli máte tento názor, tak pojďte znovu dát důvěru panu docentu Svobodovi. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Jestli vám dobře rozumím, tak to jako riziko necítíte. 

 



Martin KUPKA, místopředseda ODS:


Já to jako riziko necítím, protože myslím, že pražská veřejnost vnímá historii toho případu, vnímá historii působení docenta Svobody i jako člověka, který se s tím opravdu poctivě snažil vypořádat. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Třeba i ve světle toho, že v tomto týdnu Poslanecká sněmovna projednávala znovu jakýmsi způsobem a zabíhejme do detailů církevní restituce a mnohokrát zaznívalo v Poslanecké sněmovně, že ten zákon prošel díky jednomu poslanci, který putoval přímo, teď řekněme z Poslanecké sněmovny do výkonu trestu, neboli už se vám to jednou vymstilo. Víte, o co jde? Vy jste se podíval tak nedůvěřivě. 


Martin KUPKA, místopředseda ODS:


Já totiž si velmi dobře pamatuji, že restituce rozhodně nejsou jenom záležitost předchozí vlády. Na tom, jakým způsobem se vypořádat s církevním majetkem a s tímhle vážným problémem v minulosti, tak tím se zabývala už předchozí vláda Topolánkova, kdy podmínky těch restitucí byly tehdy vlastně pro církve ještě velkorysejší, pro stát náročnější a další čtyři roky ten restituční zákon upravily tak, že se ukázal jako přijatelný a prošel. Myslím si, že i tohle je vlastně jakoby věc, která vlastně by měla být uzavřena. Ten zákon existuje, je na místě zkontrolovat, jakým způsobem... 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Prošel Poslaneckou sněmovnou, všechno bylo. Ten jeden poslanec, který posléze šel do výkonu trestu, tak neustále to teď je připomínáno. Představa, že uspěje ODS v komunálních volbách a nedej bože, nikomu to nepřejeme, ale nechť je naplněna spravedlnost, tak pan Svoboda najednou třeba půjde do výkonu trestu. Nepotopí to ODS ještě víc, než je? Na to se ptám. 

 



Martin KUPKA, místopředseda ODS:


To je hodně, coby kdyby. Já myslím, že i ti, kteří dali v rámci primárek, což je také výsada demokratických politických stran, hlas v těch primárkách docentu Svobodovi, takže se tímhle zabývali. A že je zjevně přesvědčil o tom, že to riziko opravdu fatální nehrozí a že je za ním práce, která opravdu směrovala proti nepořádkům. Takže myslím, že v tomto směru, opravdu abych odpověděl jednoznačně na tu vaši otázku, tak tam vážné riziko nevidím. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Nevidíte. Tak jsme se k tomu dostali. Martin Kupka je hostem Pressklubu. Posloucháte Pressklub a náš dnešní host Martin Kupka, místopředseda ODS nám možná teď prozradí, do jaké míry už je definitivně ODS vypořádaná s minulostí. Už jsme to tady naznačili. Vy neustále obhajujete a říkáte, že odvedli kus práce a vždycky to stočíte k těm hezkým věcem. Já tomu rozumím. 

 



Martin KUPKA, místopředseda ODS:


Já jsem hovořil o starostech, kteří odvedli velký kus práce. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Ale jak je to s těmi pověstnými kmotry a s ODS? S těmi jste se už také vypořádali? Co si bez nich počnete, pane Kupko? 

Martin KUPKA, místopředseda ODS:


Já jsem byl zvolen místopředsedou na kongresu letos v lednu a já jsem tam žádné kmotry neviděl. 

 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Nejsou vidět na kongrese. 

 



Martin KUPKA, místopředseda ODS:


Ale to bývali, tedy mimochodem. A myslím si, že... 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Byl jste v nějaké přilehlé vinárně se podívat také? 

 



Martin KUPKA, místopředseda ODS:


Také jsem tam byl a také jsem tam kmotry neviděl. Ale hlavně myslím, že pro kmotry je politická strana je zajímavá a teď hovořím obecně o té kategorii kmotr v okamžiku, kdy může něco přinášet. My v tuto chvíli opravdu můžeme přinést jenom vlastně poměrně náročnou opoziční práci na celostátní úrovni a tu, myslím, že vykonáváme. A samozřejmě, že v takové situaci je ta strana zajímavá pro ty, pro které je především nositelem nějaké myšlenky, toho, že jsou schopni se ztotožnit a že pro ně ten program vyjadřuje jejich mínění, jejich názor na život, jejich názor na to, jak spravovat stát a jak spravovat obce. A to nejsou kmotři. A pro ty Občanská demokratická strana zůstává zajímavá a teď na nich je, aby spolu s dalšími lidmi v té politické straně se pokusili lidem nabídnout dobrý program a nabídnout jim dobré důvody, proč občanské demokraty znovu volit. Takže si myslím, že v tomto směru to slovo kmotr se už s občanskou demokratickou stranou nepojí. Nějaký kmotříček. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Ani nějaký menší kmotr třeba někde? V jižních Čechách třeba se říkalo?

 


Martin KUPKA, místopředseda ODS:


Ne, já myslím, že jsem už na tu otázku odpověděl.

 

 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Dobře. No a co ještě tak jako vlastně ODS podle vás tížilo v tom, kdybychom se bavili o tom, jak jste se vyrovnali s tou minulostí, tak víme, že tedy osobnosti máme, že už máte pojmenované některé lidi, kteří ublížili, byť jsme je nejmenovali, kmotry už máte z krku. Tak co ještě vlastně, teď už je všechno zalito sluncem, už by to bylo mělo být všechno v pořádku, ne? 

 



Martin KUPKA, místopředseda ODS:


To je správně provokativně postavená otázka, protože to v životě ale samozřejmě chodí tak, že v okamžiku, kdy dostanete pořádných pár ran do zad a sbíráte se, tak samozřejmě, že to je o tom, že mnoho věcí je potřeba znovu dát a narovnat i v rámci nějakého vnitřního fungování té politické strany. To myslím, že se v tomhle ohledu mnoho věcí podařilo. Nečekají například už členové měsíce a měsíce na rozhodnutí, zda budou přijati do té politické strany nebo nebudou, byť je to trochu vnitřní záležitost. Ale je to taky ukázka toho, že za to krátké období se i ta politická strana změnila. Myslím, že ta změna je vidět i na tom, jak vystupujeme v Poslanecké sněmovně, jak jsme vidět. Jestli je to zalité sluncem, tak to samozřejmě je jasné nahození na smeč. To možná ještě není a bude to nějaký čas trvat, ale v každém případě je to období, kdy se pracuje a kdy se snažíme opravdu změnit politickou stranu a třeba napravit věci jako teď nedávno onu slevu na dani pro důchodce, kterou předchozí vláda rušila. Tak tady, myslím, že to pojmenování, že to nebyl dobrý krok, byť ho nenavrhovala tehdy Občanská demokratická strana, ale v rámci koalice podpořila tuto změnu, tak to je třeba věc, kterou jsme jasně řekli, že chceme jinak. A je to jedna z viditelných, čitelných zpráv pro lidi, kteří nás budou volit. 

 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


A pane místopředsedo, s jakým pocitem jste přijímal ten okamžik, kdy s hlubokým zármutkem v srdci opouštěl ODS pan Pospíšil. Je to zrada? 

 



Martin KUPKA, místopředseda ODS:


To je také věc, kterou já nemám potřebu už nějak víc komentovat. To bylo jeho rozhodnutí a samozřejmě, že, a to já jsem i v té době říkal, že to je věc, která samozřejmě...Pocit spojený prostě s tím, že vy to nemůžete změnit, to rozhodnutí je jeho rozhodnutí. Na nás trochu dolehlo, že například v plzeňském regionu zůstaly ještě nějaké nedořešené závazky finanční, které se ale teď opravdu řeší. Takže to je asi směs pocitů. Ale to je přesně okamžik, se kterým vy sám pohnout nemůžete, tak vám nezbývá, než se podívat znovu do budoucna a říct - budiž, tak co podnikneme dál, jak půjde ta politická strana o kousek? 

 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Jak vy to děláte, že jste takový optimista? Vy nejste vůbec zatížený žádnými věcmi z té krátké historie. 

 



Martin KUPKA, místopředseda ODS:


Ne, to je základní kvalifikace starosty, protože pokud by se z toho a z každé špatné zprávy, z toho, jak se něco nepodaří nebo jak se na něho snese vlna kritiky za to, že třeba strom neroste úplně, jak by měl růst, a tím pádem třeba zasahuje někomu do okna, tak kdyby se z toho všeho měl hroutit, no tak to by dlouho v té starostovské role nevydržel. Ta starostovská role prostě klade dnes a denně do cesty spousta překážek, drobných i větších problémů, které je potřeba rychle vyřešit a vlastně ve většině případů se krkolomně a složitě nezabývat tím, protože to často nejde ani vypátrat anebo tam není možné žádnou vinu dohledat, třeba u toho zmiňovaného stromu a nezbývá, než to prostě vyřešit a udělat krok dopředu. 

 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


To jste krásně přirovnal k tomu stromu celou tu anabázi, nicméně mně to nedá. Já bych si možná, říkám možná, na vašem místě říkal, tak tak důležitý kolega, tak vlivný občanský demokrat a tak populární politik, když tak náhle odešel, tak je to zrada. Tak je to zrada nebo to není zrada? Podíváme se dopředu. 

 


Martin KUPKA, místopředseda ODS:


Já jsem to prožíval, tak, podíváme se dopředu. Počkejte, ale to zase já nechci vás takhle odbít. Je to třeba krok, který já bych vlastně volil v životě hrozně nerad, protože následně Jiří Pospíšil kandidoval za TOP 09 a dnes nosí jiné triko v Evropském parlamentu, a to myslím, že i v něm musí vyvolávat rozporuplné pocity a politika se nedělá jenom pro to a nesmí se dělat jenom proto, že by přinášela nějakou výhodu. Politika je politikou právě proto, že sebou nese nějaký pohled na docela významné otázky organizace státu nebo dokonce organizace společnosti, jestli má být více regulace nebo míň regulace, jestli má být ekonomika tržní nebo jiná striktně regulovaná a toto měnit, to není určitě záležitost okamžiku. Tady, myslím, že člověk má držet svoji linku a zůstávat ji věrný. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


To je taková hezká, vznešená odpověď. 

 



Martin KUPKA, místopředseda ODS:


Tak to přece je. 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


A jak by to bylo, tak to bezesporu, a pak je to je tak, že si prostě někdo řekne, je to zrádce, není to zrádce. Ale vy se do tohoto nechcete pustit. 

 



Martin KUPKA, místopředseda ODS:


Já to slovo nechci použít. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Tak ho nebudeme používat, tak jdeme k něčemu jinému. Kdybyste měl zhodnotit, pane místopředsedo, dosavadní působení vlády pana Sobotky, třeba jako učitel ve škole, nějaké vysvědčení, tak jakou byste jim dal známku? 

 



Martin KUPKA, místopředseda ODS:


Jako správný opoziční politik bych neměl zaváhat ani vteřinu a říct pět. Ale myslím si, na druhou stranu, a to chci zmínit, že třeba v záležitosti krize na Ukrajině se podle mě v mnoha situacích, a zejména na začátku, i vláda a ministr zahraničí stavěli tak, jak já bych si představoval a tak, jak by měla vystupovat Česká republika jako standardní, řekl bych, už skoro západní demokracie. Tak to je jeden bod. Na druhou stranu, samozřejmě, že se rozsvěcí signál v mnoha případech, kdy člověk vidí, že tady dochází ke střetu zájmů. Vidí tady samozřejmě také to, že to je vláda, která vlastně úplně přesně neví, kam chce jít. Je tu velmi silné hnutí ANO, často se zdá, že ta vláda má dva premiéry. Že jeden je oficiální a druhý je faktický. Já myslím, že posluchač ví, o kom tak hovořím a že v tomto případě to není úplně standardní věc a že nás může poškozovat. A co si myslím, že v té vládě hraje roli tahle opravdu nevyváženost. To, že pokud se dostane do úzkých, tak často zazní kritika předchozích pořádků, ale nezazní to, co uděláme lépe, co uděláme jinak. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Pane předsedo, když jste třeba sledoval tanečky kolem eurokomisaře nebo kandidátky na eurokomisařku, protože vy jste pracoval na vládě. Víte, jak to tam chodí. Tak byla to prohra pana Sobotky, to, že musel nakonec kývnout na paní Jourovou, co myslíte? 

 



Martin KUPKA, místopředseda ODS:


Já myslím, že to ani nevyžaduje velký komentář. Já myslím, že to tak jednoznačně působilo. Konec konců, to není jenom opozice, kdo by tenhle pocit vyjadřoval a myslím si, že i veřejnost to prostě zaznamenala. Já chci říkat zrovna bohužel, ale prostě to byla porážka. Vlastně teď už ani nevím, jestli nejsilnější koaliční strany, ale koaliční strana, která má premiéra. A bylo to další vítězství Andreje Babiše. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Další vítězství? 

 



Martin KUPKA, místopředseda ODS:


Další vítězství, protože on nakonec, ať už to proběhlo jakkoliv a myslím, že i ty podmínky třeba pro Českou republiku nebyly úplně důstojné. Já bych si představoval, že česká vláda, a to dokonce třeba měsíc nebo měsíc a půl před dnešním dnem, řekne - toto je náš kandidát, takové portfolio, takové kompetence bychom si pro něj představovali v Bruselu a s takto vztyčenou hlavou bychom přijeli jednat do Bruselu. Ale obávám se, že Bohuslav Sobotka tam teda nejel úplně se vztyčenou hlavou, ale spíš s takovým jako zvláštním alibi, jak to vlastně udělat, aby sám u sebe, ve své vlastní straně, nesklidil kritiku a zároveň dospěl k nějakému lepšímu výsledku. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Vy jste řekl, další vítězství Andreje Babiše. V čem je to tajemství Andreje Babiše, že tedy pořád vyhrává, že se stává čím dál silnějším, až bude nejsilnějším? 

 



Martin KUPKA, místopředseda ODS:


Možná to já bych vyčítal těm dvěma dalším koaličním stranám, že mu nechávají poměrně velký prostor. Já jsem s velkými obavami sledoval to, že bez vědomí a bez souhlasů premiéra koaličních stran došlo k významné výměně v dozorčích radách a v dalších orgánech státních společností, a to společností, které samozřejmě ovlivňují běh státu přinášejí v mnoha případech tomu státu finanční profit a ovlivňují to, jak kvalitně je ta země spravovaná. A bylo to také ANO, kdo říkalo, že přeci chceme všude jenom odborníky a najednou tady na běžícím pásu nominuje podle výsostně stranického klíče Andrej Babiš své lidi a v případě hotelu Thermal se mu to tedy tragicky nepovedlo a člověk, který měl řídit, a myslím, že teď už zase tedy neřídí, protože tam nastala další změna, tak byl člověk, který v Karlových Varech byl znám jako velmi špatná firma. Takže toto je zdvižený prost, a teď bez ohledu na to, jestli jsem z opozice nebo nejsem. Tohle je pozornost, kterou je potřeba krokům této vlády věnovat. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Tak to říká místopředseda ODS Martin Kupka v Pressklubu. 

 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Posloucháte Pressklub a našim hostem je Martin Kupka z ODS. Také úspěšný starosta Líbeznic, to všude čtu, že jste úspěšný, pane starosto. 

 



Martin KUPKA, místopředseda ODS:


To se asi ukáže až teď ve volbách. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Jo takhle. Ono se to zatím nedá, já jsem právě chtěl zeptat, jak se to měří. 

 



Martin KUPKA, místopředseda ODS:


Asi se to dá měřit podle pozitivních změn, které se v té obci odehrají. Myslím si, že v Líbeznicích se leccos podařilo, že se mnoho věcí změnilo k lepšímu, že například škol a školka prošla rekonstrukcí a pro děti jsou tam lepší podmínky, že se tu a tam podařilo zkvalitnit komunikaci plnou děr do té doby. Tak se to podařilo a to je měřitelné. A naštěstí v té obecní úrovni není možné jednoduše zpochybnit, když se něco stane, že je to dobré. V té vrcholné politice je to někdy složitější, ale na té obci, když se povede rekonstrukce náměstí, tak byť na to se názory můžou lišit, ale nakonec člověk vycítí, že třeba většinový názor je pozitivní. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Já si jenom kladu otázku, jak takový mladý člověk, jako jste, vy jste, tuším, 75. ročník, jestli se nemýlím, tak že ho baví dělat starostu. Já si představuju starostu, staršího pána těsně před důchodem, který s babičkou tam každou pohovoří na návsi a řeší problémy. Vy jste člověk s prstem na tepu doby, co vás na tom baví, proč nejste v Bruselu nebo já nevím, něco? 

 



Martin KUPKA, místopředseda ODS:


A to já taky se spoustou lidí bavím. Pro mě držet prst na tepu doby, jak říkáte, znamená, se opravdu občas projít po obci. A ten starosta má jednu obrovskou výhodu a je to důležitá výbava pro život, že se potkává s širokým spektrem lidí. V Líbeznicích, specificky, od šéfů a manažerů firem až po lidi, kteří pracují samozřejmě v továrnách anebo jsou dokonce bez práce. A já dokonce jsem opatrovníkem, já mám dvě děti vlastní a jsem opatrovníkem jednoho chlapce a to taky je to zajímavá životní zkušenost a tohle všechno se mně... 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Jako soudem stanovený? 

 



Martin KUPKA, místopředseda ODS:

Protože on neměl žádné dohledatelné příbuzné a jeho předchozí opatrovníci se ho zřekli, tak obec, protože ten člověk bydlí u nás, tak řekla, tak se o tebe postaráme. U nás v obci. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Jo u vás v obci, ne u vás doma? 

 



Martin KUPKA, místopředseda ODS:


Tam ještě ne. Ale u nás v obci. Snažíme se mimochodem v tomhle ukázat dobré pravicové recepty, protože on, přestože má spoustu problémů, tak v okamžiku, kdy pracuje a kdy ho zaměstnáme, tak ty problémy nejsou tak velké. Jeden dobrý recept jak vyřešit spoustu věcí. Tak to je jedna konkrétní věc. Starosta říká, držet prst na tepu doby. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

 

Ale to jsem jen tak plácnul. 

 



Martin KUPKA, místopředseda ODS:


Mě třeba hrozně láká na té práce i to, že je neuvěřitelně pestrá. Ráno lezete do kanálů a řešíte, proč je to někde právě zacpané. Potom řešíte odpady, odpoledne se potkáváte s kantory ve škole a bavíte se s nimi o tom, jak zlepšit prostředí tam. Večer se třeba koná zastupitelstvo. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


A pak hlídáte toho chlapce ještě. 

 



Martin KUPKA, místopředseda ODS:
Anebo se o něho staráte spolu s obecní policií. Tak to je tak jako náplň starosty, neuvěřitelně pestrá. Anebo si v zákoně v zákoně o sociálně-právní ochraně dítěte přečtete pozoruhodnou větu, že musíte vyhledávat rodiče dětí žijící neprospěšným a záhalčivým životem. To je pozoruhodná věta. Takže já bych vlastně ve volném čase měl obcházet líbeznické domácnosti a bedlivě pozorovat, jestli tam náhodou někdo nezahálí nebo nežije záhalčivým životem a následně ho tvrdě postihovat. Ale v každém případě ten rozměr aktivit starostů je vlastně jako nekonečný. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Na samý závěr, pane Kupko, kandidujete na podzim? 

 



Martin KUPKA, místopředseda ODS:


Kandiduju.

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Vypadá to, že to dopadne dobře, že budete opět starostou? 

 


Martin KUPKA, místopředseda ODS:


Já myslím, že politik s dobrou dávkou pokory tohle nemá předvídat. Za mnou je nějaká práce a myslím si, že lidé na té komunální úrovni tu práci vidí a zhodnotí ji. A pro mě tedy mimochodem, to je také kouzlo politiky, je to takové jako napjaté očekávání, jak to hodnocení vlastně dopadne. 

 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Poslední otázka, kam jedete na dovolenou? 

 


Martin KUPKA, místopředseda ODS:


Já jsem byl čtrnáct dní se skauty na táboře a staral jsem se tam o děti školou povinné. A teď snad se vydáme aspoň na týden, ale ještě nevíme kam, protože čas je hrozně složitý, ještě jsem neměl prostor najít konkrétní zájezd, ale chtěli bychom s dětmi někam na týden k moři. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Děkujeme za to, že jste přišel na Frekvenci 1. Mějte se moc hezky a těšíme se na příště. Na shledanou. 

 


Martin KUPKA, místopředseda ODS:


Děkuji za pozvání. 

 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Hostem Pressklubu byl místopředseda ODS pan Martin Kupka. 

Mgr. Martin Kupka

místopředseda strany
starosta
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení