25. července 2014

Nižší daň na pohonné hmoty by pomohla

Snížení spotřební daně na naftu a benzin a tedy levnější pohonné hmoty pro firmy i občany ODS aktivně v Poslanecké sněmovně včera podpořila. Jsme přesvědčeni, že jde o pozitivní ekonomické opatření, které sníží náklady firem, a zvýší tak jejich konkurenceschopnost, stejně jako přinese úspory rodinným rozpočtům. Odmítáme falešnou a nepravdivou argumentaci ministra financí A. Babiše, že snížení spotřební daně pocítí jen pár distribučních firem. Česká republika je charakteristická jak konkurencí mezi distributory pohonných hmot, tak jednou z nejhustších síti čerpacích stanic a tím i vysokou mírou jejich vzájemné konkurence. Je tedy nerealistické očekávat, že by se snížení spotřebních daní nepromítlo do konečné ceny benzinu a nafty, ale výhradně do marží dodavatelů.

Neadekvátní je strašit i výpadkem ve výši 14 mld. Kč ve státním rozpočtu. Česká ekonomika začíná opět růst a s růstem ekonomiky je obvykle spojena i vyšší spotřeba energií včetně pohonných hmot. Vyšší spotřeba pohonných hmot v době růstu povede k vyšším výběrům jak na spotřební dani, tak na DPH. Jako tranzitní země můžeme navíc při snížení ceny benzinu a nafty pod úroveň našich sousedů očekávat i vyšší poptávku ze strany zahraničních motoristů a přepravců. Jejich vyšší poptávka přispěje nejen k vyšším tržbám pumpařů, ale i k vyšším výběrům daní a tedy i k menším dopadům na státní rozpočet. Oba tyto faktory premiér Sobotka i ministr financí Babiš ignorují.

Za velmi nezodpovědné a z lidského hlediska neakceptovatelné v tomto příběhu považuji strašení důchodců, že v případě snížení spotřební daně nebude na jejich důchody. Česká republika nemá účelově vázané daně. Spotřební daně a DPH nejsou příjmy, jejichž využití je předem dané. I v případě výpadků ve státním rozpočtu může vládní koalice šetřit v mnoha jiných kapitolách. Vyvolávání strachu u důchodců je v souvislosti s rizikem nižšího výběru daní nepochopitelné o to více, že vládě nečiní problém hospodařit v době 2% růstu ekonomiky se stomiliardovým schodkem státního rozpočtu. Rovněž ve světle rétorických cvičení, jak tato vláda konečně začne vybírat daně, je povyk kolem rizika částečného výpadku u spotřební daně na pohonné hmoty těžko pochopitelný.

Snížení spotřební daně z pohonných hmot pomůže nejen průmyslu s touto komoditou, ale i firmám, které je ve svém podnikání využívají. Od pekaře až po provozovatele taxi služby jde o jednoznačně pozitivní ekonomický stimul, který zpětně pocítí celá ekonomika. Ušetřené finance, které nebudou odvedeny na dani, z ekonomiky nezmizí. Jak podnikatelé, tak rodiny mohou díky úspoře na ceně pohonných hmot spotřebovat více jiných statků, případně více uspořit či investovat. Nejde tedy o hru s nulovým součtem.

Vláda Petra Nečase byla ze strany současných vládních stran kritizována za zvyšování daní. Uvidíme, jak se ty samé strany zachovají při pátečním hlasování o spotřebních daních na pohonné hmoty.

Ing. Jan Skopeček

ekonomický expert ODS