17. července 2014

Vládní návrhy změn daní vyženou z ČR další úspěšné občany a firmy

Nejen Petra Kvitová, ale především 13 tisíc českých firem má své sídlo v některém z daňových rájů. Každoročně jich přitom přibývá několik stovek. Současná vládní koalice na právě probíhající schůzi Poslanecké sněmovny přichází s takovými změnami v daňové oblasti, které tento trend mohou jen zesílit.

 
Koalice ruší zavedení tzv. jednotného inkasního místa, které mělo podnikatelům snížit administrativní náklady při placení povinných odvodů státu, aniž by přicházela s jakoukoliv svojí realistickou variantou. Místo toho chce vláda v nejbližších letech podnikatele zatížit zavedením povinných registračních pokladen. Koalice na této schůzi hodlá zrušit i vládou ODS prosazený koncept jednotné sazby DPH a namísto toho se chystá zavést dokonce třetí sazbu DPH. To ještě více zkomplikuje náš složitý daňový systém a přinese další administrativní náklady. Vláda přichází i se znovuzavedením tzv. zelené nafty, učebnicového příkladu nesystémové podpory vybrané skupině na úkor ostatních daňových poplatníků. I to je věc, kterou se podařilo vládě v čele s ODS nejprve omezit a od konce minulého roku úplně zrušit. Současné koalici se na této schůzi Sněmovny zřejmě podaří i omezit výdajové paušály živnostníků, jejichž hlavním smyslem je rovněž zjednodušení administrativy spojené s podnikáním.
 
Razantní zjednodušení daňového systému je a bylo pro každou vládu těžkým úkolem. Současná vláda by tak alespoň nemusela aktivně přicházet s dalšími opatřeními, která daňový systém ještě více zkomplikují a nemusela by rušit dílčí pozitivní opatření zavedená předchozími vládami. Současná vláda dělá pravý opak toho, co by náš daňový systém potřeboval.
 
Jan Skopeček

ekonomický expert ODS
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady