6. února 2012

Vláda pozastavuje ratifikaci dohody ACTA

Vláda podle premiéra pozastaví ratifikační proces Obchodní dohody proti padělatelství ACTA. Možné reálné dopady této mezinárodní smlouvy chystá podle premiéra Petra Nečase vláda ještě analyzovat.

„Nechceme v žádném případě připustit situaci, kdy by nějakým způsobem byly ohroženy občanské svobody a svobodný přístup k informacím. Takže ratifikační proces ke smlouvě ACTA bude pozastaven a znovu to podrobíme analýzám,“ říká premiér, který trvá na posouzení odborníků. „Vyžádáme si i nezávislé posudky, musíme se podívat na to, co by to obnášelo v reálném životě,“ uvedl.

„Chci zdůraznit, že nikdy ani omylem v ČR nehrozily nějaké kontroly laptopů na hranicích, monitorování uživatelů internetu, nějaké filtrace a podobně. To nehrozilo nikdy ani na okamžik,“ prohlásil v pondělí premiér Nečas.

K mezinárodní smlouvě ACTA, jejímž cílem je vytvoření pravidel pro posílení dodržování práv k intelektuálnímu vlastnictví, tedy boj proti šíření nelegálních kopií a padělků, se spolu z další více než dvacítkou zemí Evropské unie připojila v lednu i Česká republika.

Hackerské útoky mají kriminální charakter, míní Nečas

Smlouva má řadu odpůrců nejen v Česku, ale i ve světě. V poslední době se v této souvislosti objevilo také několik hackerských útoků například na internetové stránky vlády, Poslanecké sněmovny, Občanské demokratické strany či některé instituce.

„Tady se ukazuje, že se nejedná o nějakou svobodu internetu, ale v podstatě o protizákonné aktivity, které mají kriminální charakter,“ komentoval v pondělí útoky na webové stránky ODS premiér Petr Nečas.

Štítky: