30. června 2014

Nebýt jako ovce

„Nemůžeme jít jako ovce na porážku, nemůžeme čekat, že se stane zázrak, když se nestane. Musíme udělat nějaký čin. Svolávám na první polovinu září mimořádný jednodenní kongres.“ Tato slova pronesl minulé pondělí ve svém projevu na Republikovém sněmu ODS Petr Fiala. Co chtěl svým apelem říct?

Pětadevadesát procent delegátů bylo ohromeno průběhem nedávného zasedání širšího vedení občanských demokratů. Většina funkcionářů myslela, že přijde nudná profesorská analýza výsledku evropských voleb (7,6 procenta hlasů), ale namísto toho je Fiala na uzavřeném stranickém fóru doslova zmrskal za nedostatek motivace a vůle ke změnám. Sám si řekl o větší pravomoci a za dva měsíce (5. září 2014) ohlásil mimořádný kongres, na který má navazovat řádný (leden 2015). Co to všechno znamená?

Nové recepty

Předseda ODS předně řekl, že většina politických receptů z éry Václava Klause a Mirka Topolánka je v éře, kdy se změnila politická a mediální mapa, prakticky nepoužitelná. První vlastní recepty chce představit už na mimořádném kongresu své strany. V čem budou spočívat?

„Naše chyby znám a vidím. Co ale nevidí mnozí z vás, je, že v současné situaci nemáme možnosti ani prostředky, jak to změnit. Seshora to nejde, a to začíná být problém, a odspodu taky ne, protože chybí možnosti a odvaha. Nechci se jen dívat na to, jak vedete oblast, v jejímž klíčovém městě se sestavuje kandidátka do komunálu, a vyhrávají ti, které nikdo nechce, a z oblasti kvůli tomu odcházejí kvalitní lidé, a já s tím nemohu nic udělat! I když jsem předseda, nemám pravomoci ve financování, nemám pravomoci v personálních otázkách, nemohu ovlivnit kandidátky v komunálních ani v senátních volbách. Mohu jen vyjednávat, ale stejně si to pak v každé oblasti uděláte, jak chcete, a mně potom řeknete, jak je to špatně kvůli vedení,“ uvedl Fiala v projevu, který z důvodů uzavřeného jednání odmítl zveřejnit.

Co tedy prosazuje?

Nové pravomoci

Předně chce větší kompetence pro sebe jako předsedu, ale i sedmičlenné politické grémium, a to jak v oblasti finanční, tak v personální a programové. Spekuluje se o tom, že by do výběru některých funkcí rád zapojil také členskou základnu, což by mu pomohlo překonat odpor krajských struktur. Jako v dalších tradičních stranách i v ODS mají regionální vedení příliš velkou moc a orientací na dílčí zájmy relativizují jednotnou centrální politiku. Právě odtud vzejde Fialovi největší opozice.

Realitou všech plnohodnotných politických stran dneška je, že mají jednoho předsedu a kromě toho ještě čtrnáct alternativních krajských spolupředsedů. Mimochodem, to byl jeden z důvodů, proč se Mirek Topolánek nejpozději od roku 2006 začal orientovat na řízení strany prostřednictvím tzv. kmotrů. Byli to právě oni, kteří efektivně přiváděli k disciplíně krajské lídry, což mu ulehčovalo situaci. Dodejme, že ve chvíli (podzim 2009), když se před kongresem většinově postavili proti němu, je v médiích označil za nebezpečné elementy. To už je ale jiný příběh.

Nové artikuly

Petr Fiala chce za dva měsíce na pražském kongresu představit nové programové teze, podobné tomu, jaké byly kdysi (1998) tzv. Poděbradské artikuly. Půjde o přihlášení se k několika principům a současně chce adresovat různým sociálním vrstvám novou politickou nabídku. Všechny věci bude chtít schválit na řádném kongresu čtyři měsíce poté. Pak prý, podle jeho slov, čekají ODS dva roky práce na modernizaci strany.

„Vím, jak se z tohoto dostat, ale znám jenom jednu možnost: musíme se změnit, ale opravdově, skutečně a od základů. Musíme změnit pravidla hry, omezit se, ukáznit se, změnit se,“ řekl mj. Fiala ve svém nedávném vystoupení.

V době všeobecné ztráty motivace uvnitř ODS může a nemusí Fialův projev znamenat zásadní obrat. Když však obhajoval svůj program, řekl důležitou větu: „Všechno je lepší než toto.“ Nejspíš tím myslel současný apatický stav, spojený s čekáním na chyby sociálních demokratů a Babiše, které ovšem v dohledné době mohou a nemusí přijít. Zároveň mohou a nemusí automaticky hovořit ve prospěch ODS.

Na člověka zvenčí působí Fialovo vystoupení následujícím způsobem: po měsících seznamování se se stranou mu došla trpělivost, odmítl být v pozici ovce jdoucí na porážku, bouchl do stolu a chce změny dříve, než bude pozdě. ODS čeká zajímavé politické léto.

Text původně vyšel na serveru Pravý břehhttp://www.pravybreh.cz/2014/06/30/bohumil-pecinka-nebyt-jako-ovce-2/

Bohumil Pečinka

politický komentátor

Štítky:
ODS