27. června 2014

ODS: S Junckerem se EU dopředu neposune

Za velké zklamání označil nominaci Jeana-Claude Junckera na post předsedy Evropské komise první místopředseda ODS Jan Zahradil.

„Pan Juncker je typický eurokrat ze staré školy. Ostatně stejně, jako Martin Schulz, který má být podle dohod instalován do čela Evropského parlamentu. Pokud se Juncker stane předsedou Evropské komise, k žádným reformám EU nedojde. Zdá se, jako by evropské elity zase jednou doběhly samy sebe. Výběr předsedy EK měl souviset s evropskými volbami a měl více zapojit veřejnost do rozhodování. Jméno Juncker ale podle květnového průzkumu nikdy v životě neslyšelo 91,8% veřejnosti. 90% občanů se také vyslovilo proti tomu, aby byl výsledek voleb spojován s funkcemi v Evropské komisi,“ připomíná Jan Zahradil.

Předseda ODS Petr Fiala označil za zklamání zejména skutečnost, že na hru Evropského parlamentu nakonec přistoupila Evropská rada. „ Je-li klíčovým zájmem České republiky efektivní a fungující EU, pak je nutné říct, že premiér Sobotka právě hlasoval proti tomuto zájmu. EU potřebuje reformu, ne stagnaci, která se přetransformovává v stále hlubší nedůvěru vůči EU. Pan Juncker pro budoucnost EU potřebnou změnu nepředstavuje. Pokud bude EU i nadále pokračovat v tom, že bude zavírat oči před realitou, v budoucnosti se jí to jednoznačně vymstí. To dokazuje i výsledek voleb do EP, v nichž výrazně posílily strany, které si přejí rozpad EU" uvedl Petr Fiala.