6. února 2012

Aktuální stanovisko k situaci v českém paralympijském hnutí

Zásadně se ohrazuji proti interpretaci současného stavu jednání o řešení situace v paralympijském hnutí, kterou na svých webových stránkách zveřejnila Česká asociace tělesně handicapovaných sportovců (ČATHS), členská organizace Českého paralympijského výboru (ČPV).

V reakci na nedávné varování Mezinárodního paralympijského výboru (MPV) a dlouhodobě protahovaný a neřešený spor mezi ČPV a Českým svazem tělesně postižených sportovců (ČSTPS) proběhla v minulém týdnu schůzka zástupců koaličních stran s ministrem školství Josefem Dobešem a náměstkem zodpovědným za financování sportu Janem Kocourkem. Pokud totiž zástupci paralympijského hnutí v ČR nesplní požadavky MPV, který České republice pozastavil členství, reálně hrozí neúčast českých handicapovaných sportovců na paralympiádě v Londýně. S ohledem na závažnost situace proto došlo k dohodě, že do splnění těchto podmínek a obnovení plnohodnotného členství ČR v MPV, ministerstvo dočasně pozastaví financování sportu handicapovaných ze státních prostředků.

Jako zástupce koalice jsem následně o těchto skutečnostech informovala členy výkonného grémia ČPV a vyzvala k nalezení shody na domácí i mezinárodní půdě do 9. února. Tento termín byl zvolen s ohledem na jednání sněmovního petičního výboru, který bude mít za účasti zástupců ministerstva situaci v paralympijském hnutí jako hlavní bod svého programu. Jedná se zároveň o jeden z nejzazších termínů, do kterého se musí znesvářené strany domluvit. Nominace sportovců se uzavírají 20. dubna.

Cílem podniknutých kroků v žádném případě není jakkoliv poškodit sportovce, kteří svými výkony skvěle reprezentují Českou republiku v zahraničí. Jejich cílem je urychlit domluvu mezi zástupci Českého paralympijského výboru, potažmo ČATHS, a Českého svazu tělesně postižených sportovců a zajistit účast českých sportovců na paralympiádě. Zároveň je třeba neprodleně zprůhlednit a narovnat toky státních dotací uvnitř paralympijského hnutí. Krajně zavádějící a emotivní vyjádření zástupců ČATHS vzájemné dohodě bohužel neprospívají.

 
 
Lenka Kohoutová

předsedkyně místního sdružení
členka vedení poslaneckého klubu PČR