10. června 2014

Sněmovna probere tři zákony ODS. Chce vrátit slevu na dani pro důchodce, omezit kamiony v obcích nebo větší kontrolu nad FAÚ

Poslanci na své aktuální schůzi projednají tři změny zákonů navržené Občanskou demokratickou stranou. ODS navrhuje dát obcím pravomoc zakázat těžkým kamionům vjezd na silnice v jejich území, chce vrátit pracujícím důchodcům možnost uplatnit slevu na dani na poplatníka a také přichází s návrhem na větší kontrolu „finanční rozvědky“.

 
„Návrh na omezení vjezdu kamionů do obcí jsme připravili podle požadavků našich starostů, kterých máme přes tři sta, a kteří mají u sebe doma často problém s těžkou dopravou, která na území jejich obcí nemá co dělat, ale doposud ji nemohli vykázat, protože na silnice II. a III. třídy na svém území dnes nemají vliv. To chceme změnit,“ vysvětluje Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS. „Není důvod, aby kamiony ohrožovaly občany měst a obcí na silnicích, které nejsou ani ze stavebně technického, ani z bezpečnostního hlediska pro takovýto provoz určeny, když můžou použít silnici první třídy nebo dálnici.“
 
Poslanci Občanské demokratické strany také chtějí dát pracujícím důchodcům možnost opět využívat slevu na poplatníka. ODS proto předkládá jednoduchou novelu, která slevu na dani navrací.
 
Třetí novelou je návrh na to, aby šéfa Finančně analytického útvaru, tedy „finanční rozvědky“, jmenovala celá vláda. Dnes rozhoduje o tomto klíčovém postu pouze ministr financí. Návrh tak řeší permanentní střet zájmů, ve kterém se nachází Andrej Babiš jako ministr financí a současně majitel jedné z největších soukromých společností v České republice. Zákon v podobném znění však schválila již minulá vláda vedená občanskými demokraty, ale po rozpuštění sněmovny už nebyl projednán.