8. června 2014

Rozhovor pro Parlamentní listy

Senátorem za Jablonecko v barvách ODS je Jaroslav Zeman, který je také starostou Albrechtic v Jizerských horách a šéfem továrny vyrábějící hračky. V rozhovoru pro ParlamentniListy.cz se vyjadřuje k situaci v jeho straně. "V evropských volbách jsme získali dva mandáty, což se asi čekalo. Ale teprve na podzim se ukáže, jestli máme nakročeno k úspěchům, nebo jde o setrvalý sestup." Netrpělivě čeká na úterý, kdy se dozví, zda Poslanecká sněmovna bude projednávat tři jeho novely zákonů, které už schválil Senát.


Jak se žije továrníkovi v pohraničí? Podle odborníků končí ekonomická stagnace. Pociťujete už v praxi nějaké ekonomické oživení? 

Ekonomové vycházejí z jakýchsi čísel. Skutečnost je jiná. Je to pořád stejné. Není hůř ani líp. Žádné oživení zatím nepociťujeme. 

Pokud zůstanu u ekonomiky, jak se v tomto směru díváte na vládu a její ekonomické kroky? Je tam něco, co se vám líbí, či naopak nelíbí? 

Ukáže se až tak po dvou letech, jestli udělají něco plusového, nebo budou jenom kazit. Plány mají obrovské, ale jsem zvědavý, co zvládnou a prosadí. 

Možná mi řeknete, že je na hodnocení brzy i při mé další otázce. Přesto se zeptám, jak si podle vás vede nové vedení ODS v čele s Petrem Fialou? 

Určitě nic nezkazil. Ale jestli se kormidlo otočí směrem nahoru, to uvidíme až během podzimních komunálních a senátních voleb. V evropských volbách jsme získali dva mandáty, což se asi čekalo. Ale teprve na podzim se ukáže, jestli máme nakročeno k úspěchům, nebo jde o setrvalý sestup. 

Dva mandáty do evropských voleb se dají hodnotit různě, ale v současné situaci ODS to asi zklamání není? 

Je to reálný obraz toho, co je v našich silách. Jako ve fotbale je jasné, že nemůžeme teď porazit Brazílii, když neporazíme třeba Rakousko. Takže ten výsledek v evropských volbách je takové lepší Rakousko. 

V březnu schválil Senát vaše návrhy změn zákonů. Jeden byl o odpadech. Bylo jeho cílem zlodějům okapů, litinových vík od kanálů či měděných kabelů ztížit jejich zpeněžení? 

Ano. Ale schválená verze nebyla úplně podle našich představ, kdy měly samotné obce regulovat sběrné suroviny na svém území obecně závaznou vyhláškou. Tam nám to trochu změnil ústavně právní výbor a přitvrdily se stávající podmínky. Uvidíme, jestli to povede ke zlepšení. Jsem trochu skeptik, protože hlavní kontrola by měla teď být na krajských úřadech. Nejsem si jistý, jak je schopný krajský úřad pojmout pět, šest okresů, Středočeský kraj má snad dvanáct okresů. 

Další vaše novela se týkala veřejné služby. Čeho se to týkalo? 

Kdo by se z dlouhodobě nezaměstnaných aktivně zapojil do veřejné služby, dostal by peníze navíc. Což je změna proti Drábkovi. Takže jde o motivaci k práci, nikoli, že je za trest. 

Třetí váš návrh se týkal ubytoven? 

Jde o zákon o bydlení. Doplatky na bydlení od státu byly v roce 2011 800 milionů, o rok později už 1,9 miliardy a v roce 2013 2,8 miliardy. Je to čtyřnásobné zvýšení za tři roky, donebevolající nespravedlnost a vykrádání státního rozpočtu. 

Ještě musí novely schválit Poslanecká sněmovna. Podaří se to? 

Předpokládám, že zvítězí zdravý rozum. Když se k tomu hoši z Parlamentu postaví čelem, musí i tady projít hladce. Protože jde o největší rozpor, kdy mnozí lidé chodící do práce si nemůžou dovolit takové bydlení jako dávkaři. Není to jenom o ubytovnách. U nás na Tanvaldsku jsou normální panelákové byty 3 plus 1, za které stát platí 12 až 15 tisíc. Normálně pracující lidé si v těchto bytech nemůžou dovolit bydlet. Zvláště třeba rozvedená samoživitelka se dvěma dětmi s bídou splácá 5 tisíc na nájem. Poslanci snad nemůžou popřít ekonomickou realitu. Vy byste měl bydlet tak, jak to odpovídá vašemu ekonomickému snažení. Když vyděláváte dobře, můžete bydlet slušně. Pokud máte průměrný příjem, bydlíte průměrně. A když neděláte vůbec, nemůžete přeci bydlet za 12 až 15 tisíc. To je postavené na hlavu. 

Takže je navržen nějaký strop nájmů? 

Mělo by to odpovídat nájmům v té oblasti. Holý nájem na Tanvaldsku či Šluknovsku by neměl přesahovat 4 až 5 tisíc. Je to podle mě i vstřícný krok k dlouhodobě nezaměstnaným a dávkařům, když mohou bydlet za normální nájem v dané oblasti. 

Kdy změny zákonů vstoupí v platnost? 

V úterý je zasedání Poslanecké sněmovny. Uvidíme, jaký si schválí program, všechny senátní návrhy jsou až na konci. Ale pokud by Poslaneckou sněmovnou prošly, můžou možná platit už na podzim. Stačí už pak jen, aby je podepsal prezident "strejda" Zeman, který má na věc stejný názor a vstoupí v platnost. Držme si palce navzájem, aby to vyšlo. 

URL| http://www.parlamentnilisty.cz/article.aspx?rubrika=1337&clanek=322287 

(Autor: Oldřich Szaban)

Jaroslav Zeman

senátor PČR
neuvolněný starosta obce