27. května 2014

Projev na slavnostním odhalení pamětní desky Karlu Bacílkovi

Tento student právnické fakulty se jako oběť cynické provokační hry Gottwaldova režimu takzvané lidové demokracie dostal na šibenici ve věku 29 let.

 
Vážení přátelé, dámy a pánové,
 
sešli jsme se zde dnes, abychom odhalili pamětní desku studentovi a oběti komunistického teroru Karlu Bacílkovi. Tento student právnické fakulty se jako oběť cynické provokační hry Gottwaldova režimu takzvané lidové demokracie dostal na šibenici ve věku 29 let. V době heydrichiády, kdy nacisté popravovali ve své zběsilosti za sebemenší provinění vůči jejich okupačnímu režimu, se ocitl na čas v rukou gestapa, ale měl štěstí. Tentokrát k němu Osud a především mocí opojení komunisté neměli slitování.
 
Žijeme dnes v době, kdy tvůrcům historických filmů, divadelních inscenací a televizních seriálů dělá často veliký problém, bohužel skoro jako v době Husákova režimu, se alespoň trochu obrazem i obsahem přiblížit realitě. Žijeme v době, kde se zapomínání stalo doslova demonstrativní módou k radosti těch, kteří z toho mají užitek.
 
„Jsme tím, co si pamatujeme. Bez paměti mizíme, přestáváme existovat, naše minulost je vymazána a přece věnujeme paměti jen málo pozornosti, kromě případů kdy nás opustí,“ napsal kdysi Mark Twain a já bych si nepřál, abychom jednou ztráty své paměti hořce litovali, že pro ni a svou občanskou pasivitu musíme znova opakovat a prožívat zbytečné porážky z minulosti.
 
Jsem proto rád, že organizátoři festivalu proti totalitě Mene Tekel, Pražský akademický klub 48 a Konfederace politických vězňů České republiky iniciovali časově neomezenou akci umísťování pamětních desek obětem komunistické totality a hrdinům protikomunistického odboje. Věřím, že i taková provokující a u kolemjdoucích otázky vyvolávající pamětní deska splní často mnohem lépe své poslání než některý špatně napsaný článek či barvotiskově nevyvedená televizní inscenace.
 
Čest památce všem obětem komunistické zvůle a brutality!
MUDr. Přemysl Sobotka

místopředseda Senátu PČR

Štítky:
projev