12. května 2014

Komentář k návštěvě ministrů na Šluknovsku

Ministři dnes zavítali na Šluknovsko. Vyloučené lokality se minimálně pěti vládám nedaří zvládnout. Přeji této vládě, aby byla úspěšnější. Vyloučené lokality to samozřejmě potřebují.

 
Financování bydlení směrem k ubytovnám je zastavitelné, a to ihned. Absolutní neznalost ministryně Marksové Tominové v oblasti zákonných možností v režimu hmotné nouze je neomluvitelná. Za 100 dní vládnutí si mohla nastudovat alespoň to, jaké má možnosti v oblasti sociálního šetření.
 
Kdyby úředníci na úřadech práce skutečně chodili na sociální šetření, nevznikaly by problémy, které se dějí s přeplácením nájemného v ubytovnách. Paní ministryně má mnoho zákonných nástrojů, jak zamezit zneužívání dávek, nicméně je zřejmě nezná a doplňující, či zpřesňující zákonné nástroje ke zlepšení situace nepředložila.
 
Chápu, že paní ministryně vede nejvýbušnější ministerstvo, nicméně se nelze stále vymlouvat na nestabilizovaný systém a rozvrat, který provedli její předchůdci. Nutno podotknout, že na zlepšení stavu měl pracovat už ministr Koníček. V současné době úřady práce pracují v ICT systémech, které fungují a není důvodu, aby nebyla prováděna zcela v souladu se zákonem sociální šetření v místě bydliště, stejně jako není důvodu, aby se neadekvátní nájemné prostě krátilo.
Bc. Lenka Kohoutová

expertka ODS pro sociální oblast