1995 věcí, které se v EU nesmí říci
14. května 2014

1995 věcí, které se v EU nesmí říci

Chtěli byste říci, že mléko pomáhá pro růst a zdraví zubů, že probiotika pomáhají imunitnímu systému, že minerály jsou prospěšné Vašemu tělu? Tak na to si nechte zajít chuť. Pokud by si někdo napsal na výrobek vědecky neprokázaný účinek, tak by porušil evropskou směrnici číslo 1924/2006 EN. Takovýchto zákazů je k dnešnímu dni přesně 1995.

Chtěli byste říci, že mléko pomáhá pro růst a zdraví zubů, že probiotika pomáhají imunitnímu systému, že minerály jsou prospěšné Vašemu tělu? Tak na to si nechte zajít chuť. Pokud by si někdo napsal na výrobek vědecky neprokázaný účinek, tak by porušil evropskou směrnici číslo 1924/2006 EN. Takovýchto zákazů je k dnešnímu dni přesně 1995.

Pro každý takovýto výrok existuje mnohostránková studie (např. pro vitamíny, minerály a omega 3 kyseliny), které zpracovává Evropský úřad pro bezpečnost potravin, sídlící v Itálii.

Většina Čechů ví o nesmyslech typu, že se nesmí používat název Rum, ale Tuzemák či BUM, místo pomazánkového másla (vyrobeném a pojmenovaném v roce 1977) se bude používat název „tradiční pomazánkové“, či že se receptura hořických trubiček nemohla změnit ani v případě, že by se novou recepturou dosáhlo zdravější verze bez používání ztužených tuků. A to jen proto, aby se vyhovělo byrokratickým regulím této nebo dalším pro nás málo smysluplným organizacím.

Mohu říci, že se jedná o stejně zajímavou absurditu, jako chorvatská „daň ze vstupu“ do EU, kdy Chorvati budou muset přestat používat název desertního vína „Prošek“, které se podle legend vyrábělo už ve čtvrtém století. Název se totiž podle eurobyrokratů až příliš foneticky podobá italskému vínu „Prosseco“. Prosseco je sice mladší, ale registrační známku získalo dřív.

Členské státy EU každý rok otevírají prostor pro tyto absurdity tím, že ochotně předávají své kompetence na bedra Evropské komise. Existuje jen málo let, ve kterých by nevznikla nová organizace. V současné době jejich čtyřicet a v roce 2011 jich bylo založeno hned pět.

 Pokud evropské státy budou i nadále víc a víc kompetencí předávat dál, tak se eurobyrokraté velmi kvalifikovaně chopí prostoru, kde „žijí lvi“ a začnou ho evropskými regulacemi a byrokracií zúrodňovat. Europoslanci a členské státy by měli zavést stejné pravidlo, jaké se snažím uplatňovat já doma – pravidlo plné skříně. Pro každé nové boty, halenku, svetr, který si moje žena koupí, musí jeden ze skříně pryč. Tedy pokud členské státy, europoslanci či samotní eurobyrokraté chtějí na palubu přibrat nové úředníky či založit novou organizaci, musí jedna organizace z povrchu Evropy pryč.

Začínám mít čím dál silnější pocit, že vtip o tom, že ruské tanky na území EU vjet nemohou, protože nesplní přísné emisní limity, už z této perspektivy přestává být vtipem. Pokud se dostanu do Evropského parlamentu, z mého 14tého místa na kandidátce Občanské demokratické strany, budu za to bezezbytku bojovat. Pravidlo plné skříně bude jednou z mých zásad.

Mgr. Jakub Stárek

člen místní rady
člen strany
člen oblastní rady
zastupitel