1. února 2012

Moje vláda se k paktu nepřidá

Pokud některá příští vláda bude chtít do rozpočtového dozoru vstoupit, nic jí nebrání, říká Petr Nečas

Evropa je trochu zmatená, co vaše rozhodnutí z pondělní noci vlastně znamená. Je to jasné "ne", nebo dočasné odmítnutí a ke smlouvě se později přidáte?

Je to jasné, nikoliv dočasné "ne". Odmítl jsem k ní přistoupit z věcných důvodů, protože jsem přesvědčen, že nám nic výhodného nepřináší. Proč bych ji schvaloval, když nejsem přesvědčen, že by něco dobrého přinášela? Mám zvedat ruku jenom proto, že ji zvedají všichni? Nepodařila se vyjednat ani naše účast na summitech eurozóny, kde se teď bude dělat většina rozhodnutí. To mám souhlasit s něčím, když za to nedostaneme ani přístup k důležitým informacím? Podle vládního mandátu jsem také neměl právo dát jasný politický souhlas, že smlouvu podepíšu, do chvíle, než bude dohodnuto, jak bude ratifikována. Hlavní důvod, proč jsem řekl "ne", je ale věcný. Nejsem přesvědčen, že by nám něco přinášela. Za nikoho se neschovávám. Ani za referendum, ani za pana prezidenta. V rámci vládního mandátu jsem řekl jasné "ne".

Dnes smlouvu nesete do vlády. Budete o ní hlasovat?

Seznámím členy vlády s tím, co se na summitu dělo a proč jsem se rozhodl se ke smlouvě nepřidat. Nemyslím ale, že o ní budeme hlasovat. Nečekám ani, že by se tento kabinet ke smlouvě v nejbližších měsících přidal. Politická dohoda o referendu, která je podmínkou toho, aby premiér mohl o podpisu smlouvy přemýšlet, se zatím nerýsuje. TOP 09 dokonce tvrdí, že jde o běžnou mezinárodní smlouvu, kterou ani není potřeba schvalovat v parlamentu ústavní většinou. Představují si asi, že je to cosi jako mezivládní dohoda se Zambií.

TOP 09 tvrdí, že poškozujete zájmy země a nedodržel jste vládní mandát.

Vládní mandát pouze říká, že nesmím podepsat smlouvu dřív, než bude jasná dohoda na ratifikační proceduře, kterou má být referendum. Mandát jsem přesně dodržel. Všichni se tváří, jako by se stalo cosi fatálního. To je omyl. Podařilo se nám na poslední chvíli dojednat, že ke smlouvě se může kdykoliv kdokoliv další přidat. Pokud některá příští vláda bude chtít do rozpočtového dozoru vstoupit, nic jí nebrání. Pokud se změní podmínky a pro signatáře se otevře cesta na summity eurozóny, kde se skutečně bude řešit vše podstatné, můžeme se bavit, zda je pro nás výhodné se k paktu přidat.

Kdy jste se definitivně rozhodl říct "ne"?

Na summit do Bruselu jsem odjížděl s několika variantami, jak se podle vývoje vyjednávání zachovám. Ovlivnila mě řada věcí, ale hlavně jsem si uvědomil, jak ta smlouva výrazně mění směr evropské integrace, výrazně přenáší pravomoci a směřuje k politické unii.

(Autor: Lenka Zlámalová)