28. dubna 2014

V Bruselu není žádná opozice, jen velká koalice

Hynek Fajmon (ODS) sedí již druhé volební období v Evropském parlamentu, vyzkoušel i českou sněmovnu. Jaké jsou rozdíly? "Práce poslance v Bruselu je mnohem náročnější," říká europoslanec za ODS Hynek Fajmon po deseti letech v europarlamentu.

Jaké jsou podle vás hlavní rozdíly mezi prací poslance v Česku a v Bruselu? 

Celý systém práce je velmi odlišný. V Evropském parlamentu se postupuje daleko více konsenzuálním způsobem než v národním parlamentu, kde je vždy dělicí linie mezi vládou a opozicí. V Evropském parlamentu to vypadá spíše jako velká koalice, je tam snaha vtáhnout do rozhodování všechny poslance. Zkrátka vytvářet širokou shodu. 

Česká sněmovna sice musí schvalovat až 80 procent zákonů, které přijdou z Evropského parlamentu, kdo má ale podle vás obecně větší vliv? 

Evropský parlament je v podstatě nadřazený nad národní parlamenty, protože se tam dělá legislativa, která má přímou platnost v celé Unii. Národní parlamenty ji prostě musí provést. Na evropské úrovni se obecně debatuje o tom, zda je ta norma potřebná, či nikoliv, a národní parlamenty mají možnost si tu legislativu přizpůsobit na své podmínky, ale také mají možnost to zkazit. Jako se to stalo v případě podpory obnovitelných zdrojů energie. Nelze říci, že jsou to souměřitelné instituce. Každá má jiné kompetence, jiný druh práce, organizaci. Je ale pravda, že ta základní iniciativa se vzdaluje z národních parlamentů do Bruselu. Národní parlamenty se vlastně stávají už jen vykonavateli bruselské vůle. 

V čem dalším se ta práce liší? 

Můj velký poznatek z působení v Evropském parlamentu je ten, že národní debaty jsou o dva až tři roky opožděné oproti tomu, co se děje v Bruselu. Když se v Evropském parlamentu něco rozhoduje, na národní úrovni to parlamenty nevědí nebo to ví jen pár lidí uvnitř. Když se to všichni dozvědí, už je to vlastně všechno rozhodnuté a nelze to už ovlivnit. Pak se tomu lidé hrozně diví a stěžují si. Důsledkem je deziluze, že se rozhodovalo bez debaty, přitom to tak není. 

Vždyť čeští poslanci předem schvalují, zda zákony neodporují principu národní suverenity... 

Zda zákony neodporují tomuto principu, u nás kontroluje evropský výbor. Má možnost záchranné brzdy, ale příliš ji nevyužívá. Problém je ten, že zákony nejsou předmětem veřejné debaty. 

Je v Bruselu více času na práci? Poslanec je přece jen mimo pozornost médií. 

Cyklus práce je v Evropském parlamentu mnohem náročnější. Zaprvé: to dojíždění. A zadruhé: dnů, kdy se zasedá a jedná, je víc než v Česku. 

Mgr. Hynek Fajmon

poslanec EP
zastupitel
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení