28. dubna 2014

Rozhovor pro deník Právo

Byl jste jediný jihočeský politik, který otevřeně kritizoval rozhodnutí ČEZ o zastavení tendru na rozšíření Jaderné elektrárny Temelín (JETE). Co vás k tomu vedlo? 

Rozhodnutí vlády považuji za fatálně špatné. Překvapilo mě, ale neozval se nikdo z jihočeských politiků, kteří si z dostavby Temelína dělali svá předvolební témata. Reakce ČEZ na rozhodnutí vlády zastavit tendr na dostavbu JETE byla bohužel jediným logickým krokem, který mohl v té chvíli management udělat. 

Znamená to, že s jeho postupem souhlasíte? 

Ve světě dnes není možné postavit jadernou elektrárnu bez spolupráce se státem. Není to možné v Turecku, Velké Británii, ani jinde. Je to tím, že EU předotovala obnovitelné zdroje (OZE) a volný energetický trh neexistuje. Požadavek ČEZ je z tohoto pohledu zcela legitimní. Vláda navíc zavádějícím způsobem argumentuje, že nechce přistoupit na garantovanou výkupní cenu. Tu ale nikdo nežádá. Tzv. contract for difference je něco jiného a nákladově by v žádném případě nedosahoval rozsahu dnešní podpory OZE. 

Jako ministr, ale i jako náměstek jihočeského hejtmana jste se podílel na přípravě dopravních projektů souvisejících s výstavbou nových dvou bloků. Nemrzí vás, že tato práce přijde zřejmě nazmar? 

To je další věc. Projekt s sebou nese logicky i řadu doprovodných investic a úprav v okolí, obchvaty obcí atd. Pokud se jejich příprava zastaví, budou se případně v budoucnosti rozbíhat znovu mnoho měsíců. Politici často ignorují složitost přípravy staveb. Ministři i premiér se vyjadřují, jako by budovat jadernou elektrárnu bylo stavět chlívek pro kozu na dvorku. To opravdu nejde říct jen, že to postavíme někdy později. Toto rozhodnutí vážně ohrožuje dokončení projektu JETE. 

Jakou má ČR vlastně alternativu, pokud by se vláda rozhodla nerozšířit JETE ani JE Dukovany? 

Tvrdím, že chceme-li mít v ČR energii, která je bez emisí a nebude závislá na počasí, pak jinou možnost než jadernou energii nemáme. Navíc tato energie je výhodná i v tom, že nebudeme závislí na energetických surovinách ze zahraničí. Myslím, že při dnešním vývoji na Ukrajině je jasné, jak klíčová energetická nezávislost je. Jaderné palivo můžeme mít uskladněno na několik let dopředu. Vláda má povinnost rozhodovat právě z tohoto pohledu a ne se chovat jen jako komerční investor, kterému se v daný moment zrovna nezdá investice výhodná. To se dnes opravdu v evropské energetice nevyplatí nic. Rozhodujeme o energetické budoucnosti a především bezpečnosti na 50 let dopředu. 

MUDr. Martin Kuba

expert ODS pro oblast hospodářství
člen výkonné rady
zastupitel statutárního města
předseda regionálního sdružení