8. dubna 2014

Zklamaní voliči ANO se nám vrátí

Jeho cíl je jediný: vrátit ODS na politické výsluní. Předseda Petr Fiala proto vyráží do regionů a doufá, že nejhorší časy ODS už skončily. "Strana málo zohledňovala zájmy voličů i členů," říká Fiala.

Spustil jste kampaň Žádné euro, silná koruna. Na koho tímto cílíte? Podle sociologů patří mezi největší odpůrce eura voliči komunistů a ČSSD. Naopak pravicoví voliči, bohatší, kteří více cestují, nevidí euro jako to největší zlo. 

Občanští demokraté mají ohromnou výhodu oproti jiným politickým stranám, v evropských otázkách po celou dobu hájí zájmy českých občanů a nemusí měnit svoji rétoriku. Vývoj Evropské unie nám dává za pravdu. Musíme občanům říct, že vstup do eurozóny by byl pro nás nevýhodný, a to z mnoha důvodů. Uvedu jeden příklad: kdybychom do ní dnes vstoupili, částka, kterou bychom se museli podílet na dluzích rozpočtově neukázněných zemí, se pohybuje kolem 350 miliard korun. Nejen naši voliči, ale naprostá většina českých občanů nechce, aby Česká republika přijala euro. Z tohoto hlediska se naše pozice shoduje se zájmy občanů České republiky. 

Jistě, ale je otázka, zda je to pro vaše voliče to ústřední téma, které je nejvíce pálí... 

My se snažíme zpět získat své voliče, řada z nich si je vědoma nevýhod a problémů eurozóny. V tomto směru rozhodně není kampaň chybně zvolena. Petici pro korunu už podepsalo přes deset tisíc lidí. Máme ale více témat, chceme zabránit zdražování cen energií, chceme zefektivnit instituce EU, hlavně zrušit sídlo parlamentu ve Štrasburku. A euro je naše třetí téma. 

Druhá část kampaně se jmenuje Ta pravá ODS. Do týmu poradců jste si přitom vzal Martina Kubu, kterého voliči vykroužkovali, protože je vnímán jako symbol té staré ODS. Nebylo by lepší se od těchto lidí distancovat? 

Na tým expertů se musíte dívat jako na celek. Není nová a stará ODS, proto jsme také zvolili heslo Ta pravá ODS. Abychom mohli nabízet alternativní řešení, musíme mít expertní tým. Do něj jsem přizval nové lidi, ale i úspěšné hejtmany a některé členy naší poslední vlády, kteří ve svých resortech obstáli. Jedním z nich je Martin Kuba. Připadá mi dobré využít jeho zkušenosti z doby, kdy řídil Ministerstvo průmyslu, a dát mu šanci, aby se jako politický expert mohl ukázat veřejnosti. Nejsme v situaci, kdy bychom si mohli dovolit kohokoliv, kdo má talent, nechat stranou. Velmi dbám na to, aby za nás mluvili důvěryhodní lidé, ale to, že se o někom něco říká, neznamená, že je někdo opravdu obviněn z konkrétní věci. 

Když ale chcete lákat voliče a nabídnete jim člověka, kterého nechtěli ani v Poslanecké sněmovně, nepůsobí to příliš důvěryhodně. 

Můžeme vybrat z řady jmen v týmu jedno jméno, nemyslím si ale, že by to bylo rozumné. Za ODS mluví její zvolené vedení, poslanci, senátoři, grémium, výkonná rada. A pak máme tým expertů, který má specifickou úlohu, nepřeceňoval bych jeho význam. Já v tuto chvíli absolvuji debaty s voliči a musím říci, že občany nezajímá, zda je v mém týmu ten či onen člověk. Zajímá je to, co jim nabízíme. Zda hájíme jejich zájmy. 

A co jim tedy vlastně nabízíte? Jaká je podle vás pravá ODS? 

Snažíme se občany bránit před novými a novými byrokratickými zátěžemi, před rostoucím systémem kontrol, chránit jejich soukromí před špehováním. Chceme vytvářet prostor pro aktivní občany, víme, že je nyní vládními návrhy zužován. Ať už je to návrh na rozšiřování pravomocí kontrolních orgánů, nebo nápady, že bude registr účtu všech občanů. Případně snaha zhoršit podmínky pro živnostníky, zdražování ceny práce, navyšování minimální mzdy. Naše politika začíná mít nyní jasné kontury. Dosud jsme se soustřeďovali hlavně na vnitřní obnovu naší strany, to ale nemusí voliče vůbec zajímat. 

Témata jsou jedna věc, jaké další kroky mají nalákat voliče zpět? 

Pravá ODS je hodně založena na mé komunikaci s občany. Na tom, že v každém regionu budou mít občané možnost se mnou diskutovat. My chceme slyšet hlavně jejich názory. Problém politiky ODS byl, že často ne úplně dobře zohledňovala zájmy členské základny, voličských skupin, které reprezentovala. 

Právě členská základna se v minulosti hodně bouřila proti některým krokům ODS... 

Pro členskou základnu byl velký problém, že úplně nerozuměla krokům, které ODS dělala ve vládách, ve kterých byla. Ať už to bylo zvyšování daní, nebo souhlas s některými život komplikujícími názory typu úpravy zákona o veřejných zakázkách. To musíme změnit. Naše jediná šance je nabízet dobrou, ideově vyprofilovanou politiku. 

Jenže zatím o ODS slyšet příliš není. Z opozičních řad jsou slyšet zejména zástupci TOP 09. Kdy se to změní? 

Ono se to již změnilo po kongresu, když se podíváte na vystupování zástupců ODS v posledních dvou měsících, uvidíte značný rozdíl. Je to logické, strana byla do značné míry ochromena, neměla jasné vedení a problémů bylo více. V Poslanecké sněmovně jsme aktivní, nemluvíme jen jedním hlasem. Všichni naši poslanci se zapojují do práce výborů i diskusí v plénu. Musíme stanovit základní teze, které jsou srozumitelné pro naše členy i voliče. 

Voliči ale zatím odcházejí, stejně jako členové. Hnutí ANO třeba zavírá některé organizace, kam vstoupilo příliš mnoho občanských demokratů. Proč tolik vašich straníků přebíhá ke straně, proti které se vymezujete? 

Já bych rozlišil dvě roviny. Část našich zklamaných voličů uvěřila slibům pana Babiše, ale myslím, že budou brzy zklamáni. Hnutí ANO totiž před volbami začalo populisticky oslovovat voliče pravého středu, nyní ale vstoupilo do vlády s levicí, takže sliby nebude moci naplnit. O tyto voliče budeme usilovat, chceme je dostat zpět. Druhá záležitost je, že někteří naši členové odcházejí k hnutí ANO. A to nás opravdu nemrzí. Jsou to často lidé, kteří byli v ODS, protože ji považovali za výtah k moci a nyní vidí, že jim prostor pro prosazování ekonomických zájmů vzniká spíše v ANO. Bojujeme o každého člena, ale zajímají nás jen ti lidé, kteří sdílejí naše ideové pozice. 

V boji o voliče, alespoň zdá se, vám příliš nepomáhají bývalí předsedové ODS Petr Nečas i Mirek Topolánek. Ti v mediálních výstupech ODS spíše ubližují, nemyslíte? 

Já jsem neměl pocit, že by někdo z bývalých předsedů ODS chtěl straně škodit. Myslím si, že všichni chtějí svým způsobem podpořit cestu, kterou se nyní ODS vydala. Samozřejmě, že v rozhovorech každý hájí politiku, kterou ve své době realizoval, to je asi v pořádku. Bylo by zvláštní jim v tom bránit. Jsem rád, že jsou tyto vztahy korektní. Nevím, co bych na této situaci měnil. 

Nečekal jste od expremiéra Nečase spíše omluvu za to, jakou moc svěřil do rukou své ženy? Minimálně to je přece už prokázáno. 

Nečekal, protože Petr Nečas je ve složité osobní situaci a asi by to každý měl chápat. Některá obvinění, která jsou vůči němu vznášena, jsou i z mého hlediska absurdní. Mám na mysli vzdání se mandátu některých poslanců a jejich účast v dozorčích radách. To je postup, který odpovídá roli politických stran a procesům, které se v demokratické politice běžně realizují, a tato činnost by neměla být kriminalizována. Petr Nečas není v lehké situaci. 

Zneužívání zpravodajských služeb jeho současnou ženou a její vliv na fungování vlády jsou přece prokázány. O vlivu mluvili i vaši kolegové. 

Já se těším na to, že všechny tyto kauzy, které se začaly vyšetřovat, budou rychle dovedeny do konce a budeme mít nějaké výroky soudu, co se skutečně stalo. Padla vláda na základě nějakých obvinění, mluvilo se o zlatě, penězích, zneužívání zpravodajství, ale žádný závěr nemáme. Pojďme něco z toho dokončit. 

Na to jistě všichni čekáme, ale i vaši kolegové hovoří o extrémním vlivu Jany Nagyové. Opravdu si myslíte, že takto má vláda fungovat? 

Já jsem byl ministrem školství a vždy jsem mluvil s panem premiérem a nikdy jsem nemluvil s paní Nagyovou. Pracoval jsem na Úřadu vlády, ale tuto zkušenost nemám. 

Voliče chcete přilákat zpět i spojením s dalšími subjekty. Mluvil jste i o spolupráci s TOP 09, jak aktuálně vypadá? 

Jsem příznivcem toho, aby ODS dokázala kolem sebe soustředit malé pravicové strany, s jejichž pomocí bychom pak lépe hájili zájmy našich voličů. Spolupráce s TOP 09 je jiná kapitola, intenzivně jednáme o spolupráci ve volbách do Senátu. V některých obvodech postaví kandidáta ODS a TOP 09 ho podpoří a jinde naopak. Půjde o obvody, kde dominuje levice, snažíme se tím zvýšit šanci nelevicového kandidáta, aby se dostal do druhého kola. 

(Autor: Michaela Svobodová)