3. dubna 2014

Skryté vady nařízení o roamingu

Brusel - Evropský parlament na svém zasedání v Bruselu zrušil k polovině prosince 2015 účtování roamingových služeb. Podle českého europoslance Edvarda Kožušníka se však jedná o populistické gesto, kterým se europarlament snaží před blížícími se volbami zvýšit svou popularitu.

 
„V minulosti Parlament dokázal schválit nařízení o euroroamingu a do tří měsíců začalo platit. Nyní se roaming ruší, avšak účinky občané pocítí až za rok a třičtvrtě. Občané však z titulků novin mohou nabýt falešný dojem, že už na letošní dovolené ušetří za telefonování. Klidně se mohlo se schválením počkat až na příští europarlament," podotýká Kožušník a upozorňuje tak na to, že evropské nařízení bylo ušito horkou jehlou, jen aby se stihlo schválit před volbami.
 
„Občanům se již neříká, že operátoři budou u roamingu moci uplatňovat doložku o přiměřeném využívání roamingu, tedy hovory, SMS a data, která budou vyčerpána nad limit stanovený operátorem, se zpoplatní vysokými roamingovými poplatky. Stejně tak se občanům zatajuje skutečnost, kdy nařízením telekomunikační operátoři získali pravomoc řídit provoz v síti tak, že budou moci použít výmluvu pro omezení rychlosti internetu či blokování některých mobilních aplikací například pro internetové volání jako je skype či pro streamované video. Operátorům bude stačit se vymluvit, že tento krok učinili, protože předcházeli přetížení sítě.
 
Pokud by hlasování bylo jen a pouze o zrušení roamingu či o zjednodušení podnikání v oblasti elektronických komunikací, kterých se také dotýká, nepochybně bych jej podpořil, avšak to, že se do něj podařilo protlačit ustanovení o potlačení síťové neutrality a umožnilo se operátorům určovat, které internetové služby používat občané mohou a které nikoliv, mě donutilo hlasovat proti tomuto nařízení," dodal Kožušník. Ten jako jediný český europoslanec nepodpořil svým hlasováním projednávané nařízení.​