14. března 2014

Dvě stě starostů a místostarostů ODS debatovalo s vedením strany o přípravě na komunální volby

Dvě stovky starostů a místostarostů z řad občanských demokratů v pátek debatovaly s vedením strany o přípravě pro komunální volby. „Občanská demokratická strana je připravená přivítat na svých kandidátkách nové místní elity,“ zmínil mimo jiné na setkání předseda občanských demokratů Petr Fiala.

 
„ODS byla tradičně silná právě v obcích a městech a já věřím, že to tak bude i nadále. Chceme ve volbách uspět spolu s našimi starosty,“ řekl Petr Fiala na dnešním setkání vedení ODS se svými starosty. Občanští demokraté jsou podle něj připraveni otevřít se novým lidem a chtějí na své kandidátky získat místní, pravicově smýšlející elity, které se chtějí podílet na dobré správě své obce.
 
„O problémech obcí a měst vědí nejvíc ti, kdo je přímo řídí. Proto jsme na setkání mluvili i o tom, která ustanovení komplikují chod obcím a která pravidla by naši zákonodárci mohli po diskusi se členy otevřít na půdě Sněmovny,“ vysvětluje Martin Novotný, místopředseda ODS.
 
„Významným tématem nastávajících komunálních voleb bude podpora aktivních lidí,“ zmiňuje Martin Kupka, místopředseda ODS a starosta středočeské obce Líbeznice. „V mnoha regionech začala levice po svém nástupu omezovat podporu neziskových organizací a spolků, aby měla peníze na plošná opatření, jako je třeba proplácení regulačních poplatků u lékaře. Správná cesta je naopak zaměřit se právě na podporu aktivních lidí a není to přitom jen o penězích ale o vytváření prostoru pro jejich činnost.“
 
To potvrzuje Drahomíra Miklošová, starostka obce Obrnice, která získala cenu Rady Evropy za projekt úspěšné integrace romské menšiny. „Bez aktivních občanů a spolků bychom v Obrnicích nemohli dosáhnout takových výsledků, jakých jsme za osm let pod vedením ODS dosáhli. Lidé, kteří jsou ochotní věnovat svůj volný čas práci pro obec, si zaslouží pochvalu a poděkování, protože je potřeba je podporovat,“ uzavírá Miklošová.­
 
Na setkání se starosty v následujících týdnech naváže šňůra několika desítek setkání v regionech, kterých se zúčastní předseda Petr Fiala a další členové grémia, tedy nejužší vedení strany, s cílem podpořit zejména aktivní členy a příznivce ODS.