3. března 2014

Premiér prokázal neznalost ústavních pravidel – sociální pojištění nelze snížit jen v jednom kraji

Předseda vlády Bohuslav Sobotka prokázal základní neznalosti, když prohlásil, že by pouze v Moravskoslezském kraji snížil odvody na sociální pojištění některých občanů. Upozornila na to Občanská demokratická strana s tím, že tak zásadní opatření je možné zavést plošně, pro všechny – není možné ho „pilotně“ zkoušet jen na vybraném území republiky, protože to by mohlo být porušením ústavního principu rovnosti občanů.

„Občanská demokratická strana prosazuje snižování ceny práce. Nižší náklady na zaměstnance totiž znamenají, že si zaměstnavatelé mohou dovolit vytvořit víc nových pracovních míst. A to bude mít ve výsledku pozitivní vliv i na státní rozpočet, přestože se některé odvody sníží. Takové opatření ale musí platit na celém území republiky; pro všechny, kdo splní požadavky zákona. Připomínám, že Občanská demokratická strana navrhuje řešit nezaměstnanost například u absolventů zvýhodněním sociální odvodů zaměstnavatelů, kteří vezmou čerstvého absolventa registrovaného půl roku na úřadě práce. Ale chceme takové opatření pro všechny absolventy, ne jen pro ty v Karlovarském nebo Moravskoslezském kraji nebo třeba jen v Praze,“ říká Petr Fiala, předseda ODS.

„Vyšší nezaměstnanost u některých skupin obyvatel, které definuje například věk nebo úroveň vzdělání, je skutečností napříč Českou republikou. Občanská demokratická strana je proti zvýhodňování obyvatel některého kraje na úkor obyvatel kraje jiného. Zaprvé prostě není možné takový projekt zavést pouze na vybraném území, ale zejména takové dělení nedává smysl – pokud tedy Bohuslav Sobotka nedokáže vysvětlit, jaký je rozdíl mezi nezaměstnaným padesátníkem v Ústeckém kraji a v Moravskoslezském kraji nebo proč si bývalý horník z Ústí nad Labem zaslouží jiné zacházení než bývalý horník z Ostravy. Uspokojivá odpověď na takovou otázku prostě neexistuje,“ říká Lenka Kohoutová, expertka ODS na sociální problematiku.

Lenka Kohoutová zároveň zdůrazňuje, že Občanská demokratická strana nebere za jediné řešení nezaměstnanosti pouze daňové úlevy. Dalšími z nástrojů, jak rozhýbat problém nezaměstnanosti, je například dostavbu infrastruktury nebo investice do vědy a výzkumu. Dalším a zcela zásadním úkolem je pak podpora domácího i zahraničního odbytu tak, aby podnikatelé mohli vyrábět a k tomu potřebovali své zaměstnance.