26. února 2014

Vysokorychlostní internet bude mít podporu z Bruselu

Štrasburk - Podpora vysokorychlostního internetu ze strany EU může pokračovat i v příštích letech. Europoslanci ve Štrasburku schválili drtivou většinou hlasů zprávu Evžena Tošenovského věnovanou rozvoji transevropských telekomunikačních sítí v příštích letech.

 
"Rozpočet na telekomunikační sítě, včetně rychlého internetu, v minulém roce klesl z devíti miliard eur na pouhou jednu miliardu, což celý projekt málem poslalo ke dnu," vysvětluje Evžen Tošenovský. "Přesto jsem rád, že se mi podařilo smysluplnost investic do vysokorychlostního internetu obhájit. Šanci tak mohou v příštích letech dostat i české projekty."
 
Další dobrou zprávou je pak úspěšný boj zpravodaje za pokračování financování programu bezpečného internetu pro děti. Ten funguje i v České republice na bázi sítě nestátních organizací, které poskytují neocenitelnou pomoc například v oblasti prevence šíření pedofilního a extremistického obsahu.
 
Zpráva poslance Tošenovského patří do balíčku k Nástroji pro propojení Evropy, který vedle telekomunikací směřuje evropské peníze do transevropských sítí v oblasti dopravy a energetiky. Podpořeny by měly být projekty rychlých internetových sítí a celoevropské digitální služby jako elektronický podpis nebo propojení obchodních rejstříků, ale také etablované projekty jako Bezpečnější internet nebo portál pro sdílení kulturního dědictví Europeana.     
 
Ing. Evžen Tošenovský, Dr.h.c.

místopředseda strany
člen výkonné rady
poslanec EP