25. února 2014

Stop zdražování energií pro podniky a domácnosti kvůli politice EU

Přestože státy EU jsou zodpovědné odhadem za 10 – 11 % procent světových emisí CO2 a největší světoví "znečišťovatelé" odmítají přistoupit k razantnímu sebeomezování, rozhodla se EU jít příkladem. Do roku 2020 se mají snížit emise v EU o 20 % oproti úrovni z roku 1990. Dále má stoupnout energetická účinnost o 20 % a podíl obnovitelných zdrojů energie na trhu rovněž o 20 %.

 
Odhaduje se, že jen závazek snížit emise stojí Evropskou unii ročně kolem 200 miliard euro. Bez globální dohody je přitom vliv na světové klima zanedbatelný.
 
Zanedbatelný ale není dopad na státní rozpočty (dotace "zelené" energie, pokles výkonu ekonomiky kvůli drahým energiím) ani vliv na ceny energií pro domácnosti a průmysl. 
 
Již dnes platí průměrná česká domácnost cca 500 korun měsíčně na podporu obnovitelných zdrojů.
 
Proti navyšování "klimatických" cílů se již vyslovil např. eurokomisař pro průmysl Antonio Tajani nebo předseda EK José Barroso.
Evropská komise přesto v roce 2013 zvýšila závazek na 30% omezení emisí do roku 2030.
 
Evropský parlament následně tento limit posunul na 40 %. Podíl zelené energie by měl vzrůst na 30 % a energetická účinnost na 40 %.
 
V takovém případě by průměrná česká domácnost musela dotovat "zelené" energie částkou 1 500 – 2 000 měsíčně.
 
Pro tyto absurdní závazky hlasovali v EP poslanci ČSSD i KDU-ČSL. 
 
Je paradoxní, že jen pár dnů po hlasování vyhlásil Bohuslav Sobotka jako jednu z priorit nové vlády nezdražování elektrické energie.