11. února 2014

Vláda musí řešit nezaměstnanost. Ne vyšší dávky

Slepenec všech možných rádoby populárních opatření, která ale pohromadě nebudou fungovat – tím je podle ODS vládní prohlášení ANO, ČSSD a KDU-ČSL. „Je to, jako byste měli v autě zařazenou jedničku i zpátečku najednou, a přitom ještě šlapali na brzdu a divili se, proč to nejede,“ říká Petr Fiala, předseda Občanské demokratické strany.

 
„Vláda musí řešit reálné problémy České republiky. A skutečnými prioritami je aktivní vytváření pracovních míst, zastavení zadlužení a podpora rozvoje ekonomiky,“ zdůraznil Petr Fiala s tím, že vyšší zaměstnanost nevyřeší zvýšení sociálních dávek, omezování paušálů živnostníků nebo zvyšování minimální mzdy, které navrhuje vláda. Receptem ODS na snižování nezaměstnanosti je vytváření pracovních míst, tedy liberalizace trhu práce a zlevnění ceny práce, aby podnikatelé mohli přijímat nové pracovníky.
 
„Dosáhnout toho lze například rozšířením dohod o provedení práce, vytvářením částečných úvazků slevami na pojistném zaměstnavatelů, daňovými úlevami pro ty, kteří zaměstnají dlouhodobě nezaměstnané a podobně,“ řekl Petr Fiala. Další cestou je podle něj také podpora rodičů, kteří chtějí pracovat tím, že vzniknou podmínky pro pružnou pracovní dobu, částečné úvazky, ale i rozvojem alternativní formy péče o děti jako jsou firemní školky nebo dětské skupiny.
 
Občanská demokratická strana řadu opatření na podporu vzniku nových pracovních míst prosadila již v minulém roce, kdy je také schválila Poslanecká sněmovna. Vzápětí však prorůstová opatření ODS zamítl Senát ovládaný ČSSD.
 
„Na druhou stranu, je otázka, nakolik se dá slibům premiéra věřit. Jako jednu z priorit totiž zmínil i nezdražování elektřiny. Přitom jen uplynulý týden v Evropském parlamentu ČSSD souhlasila se zvýšením cen energií na tří až čtyřnásobek dnešního stavu, protože její europoslanci hlasovali pro zvýšení podílu obnovitelných zdrojů energie na 30 procent do roku 2030. Takže ČSSD zdraží rodinám elektřinu o několik tisíc měsíčně. ODS byla proti. A stejným způsobem budeme chránit zájmy a peníze našich občanů i při dalších evropských hlasováních,“ uzavírá Petr Fiala.