5. února 2014

Kauza STIS přináší další otazníky, odpovědi chybí

Kauza Středočeské informační služby, která od začátku týdne plní média, a na jejíž pochybné fungování upozorňovali krajští zastupitelé ODS již v minulosti, přináší řadu dalších otazníků.

Jakékoliv odpovědi či vysvětlení závažných podezření však od vedení kraje chybějí. Nejde v této souvislosti jen o mlčení ředitele krajského úřadu Zdeňka Štětiny odpovědného za vedení a likvidací STIS, ale především o politickou odpovědnost minulé i současné rady kraje. Přitom není nepravděpodobné, že kraj a jeho občané mohou v souvislosti s touto organizací utrpět mnohamiliónovou škodu.

„Krajské zastupitele ODS překvapila částka 10 mil. Kč na likvidaci STIS, která byla součástí schvalovaného rozpočtu Středočeského kraje na r. 2014. Takto vysoká částka je na likvidaci relativně malé organizace jednoznačně neadekvátní, říká místopředseda Finančního výboru Tomáš Havlíček (ODS).“

„Až na základě šetření Kontrolního výboru nám bylo ředitelem KÚ řečeno, že 8 mil. Kč z této částky je vratkou půjčky, kterou STIS poskytl Ústav archeologické péče, příspěvková organizace Středočeského kraje na financování projektu Osobnosti Středočeského kraje. Takto podivné převody peněz mezi příspěvkovými organizacemi, které mezi sebou nemají jakoukoliv souvislost, jsou zarážející, dodává předseda Kontrolního výboru Jan Skopeček (ODS).

Ještě více je zarážející, že tyto prostředky směřovaly na projekt, který odmítl financovat ROP z důvodu řady pochybení. Jedním z vážných pochybení bylo i to, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže označil způsob výběrových řízení v rámci tohoto projektu za účelové dělení zakázek. V tomto okamžiku měl kraj projekt zastavit, jeho pokračování je selháním krajské rady.

V souvislosti s fungováním a likvidací STIS však nejde „pouze“ o těchto 10 mil. Kč. Zdá se, že není pravdou to, co deklaroval ředitel KÚ na posledním jednání Kontrolního výboru ohledně jediného závazku, který STIS má právě k Ústavu archeologické péče. Rada kraje totiž v srpnu 2009 schválila vratnou půjčku STIS na předfinancování projektu „Osobnosti Středočeského kraje“ v částce 9,9 mil. Kč. Byla tato částka Středočeskému kraji již vrácena?  Existují i další závazky STIS ke Středočeskému kraji nebo jiným subjektům, ptá se předseda Kontrolního výboru Jan Skopeček.

Další otázkou je, kolik prostředků směřovalo z rozpočtu kraje do této organizace po rozhodnutí o zrušení STIS ještě v době působení hejtmanky Zuzany Moravčíkové. Podle našich informací to jsou částky v řádech milionů Kč. Vedení kraje by mělo neprodleně veškeré finanční toky odkrýt. Současná dovolená ředitele krajského úřadu je v této chvíli neakceptovatelná, doplňuje zastupitel Tomáš Havlíček.