4. února 2014

Vládní poslanci by měli spolu s ODS podpořit finanční ústavu

ODS podpoří zavedení finanční ústavy. „Myslím, že vláda premiéra Sobotky by měla toto opatření podpořit spolu s námi. Zvláště v situaci, kdy sám ministr financí řekl, že nemá čas číst státní rozpočet. V tomto případě by pro něj mohla být finanční ústava užitečnou pojistkou, aby nedocházelo k dalšímu zadlužování České republiky,“ uvedl na tiskovém brífinku před jednáním Poslanecké sněmovny předseda strany Petr Fiala.

 
Návrh, který by omezil vládu v předkládání nadměrných rozpočtových schodků, ODS připravila již v minulém volebním období a prosadila ho také do programového prohlášení minulé pravicové vlády. 
 
Stažení zákonů připravených Rusnokovou vládou ODS vítá, ale premiér Sobotka nepostupoval podle občanských demokratů v některých případech příliš rozumně. Nechal například stáhnout návrh zákona týkající se poplatků za pobyt v nemocnici. „Bez tohoto opatření ale nemocnice přijdou o několik miliard Kč. To způsobí problémy především léčebnám dlouhodobě nemocných, psychiatrickým léčebnám, lůžkovým oddělením a hospicům. Toto je typický příklad na první pohled populárního rozhodnutí, které je ale neodpovědné a nesystémové,“ komentoval Petr Fiala rozhodnutí nové vlády zrušit poplatky za pobyt v nemocnici. 
 
Úplně opačně měl premiér podle Fialy postupovat v případě předkládané novely vysokoškolského zákona. „Návrh na to, aby vysokoškolské profesory jmenoval předseda Senátu, jen ukazuje, že smysl jmenování profesorů státem se vlastně vyprázdnil. Jmenování předsedou Senátu nemá u nás ani jinde žádnou tradici ani logiku. Vysoké školy a akademici se nemohou stát rukojmími nejrůznějších nápadů levicových politiků, a proto ODS nebude hlasovat pro tento návrh.“
 
ODS také striktně odmítla návrhy KSČM přejmenovat státní svátek 17. listopadu a zrušit oba lustrační zákony. „Protože nová vládní koalice byla v dosavadních hlasováních často podporována komunisty, cítí zřejmě KSČM novou šanci, jak reinterpretovat naši minulost. Velmi dobře si uvědomujeme význam událostí roku 1939, ale návrh předřadit sousloví Mezinárodní den studentstva nenápadně přesouvá pozornost od událostí listopadu 1989, které jsou pro svobodu a demokracii v naší zemi mimořádně důležité. Proto jsme pro zachování současného označení, které dobře vyjadřuje obě události,“ uvedl Fiala.
 
„Návrh KSČM na zrušení obou lustračních zákonů se shoduje s cíli nové vlády. Ani tento návrh ODS nepodpoří. Lustrační zákon slouží především k ochraně morálních hodnot upozorňujících na nepřijatelnost spolupráce s totalitní mocí,“ dokončil Fiala.