3. února 2014

Andrej Babiš nezná fakta a šíří pomluvy

V neděli jsem byl Andrejem Babišem očerňován v pořadu Otázky Václava Moravce a to kvůli privatizaci středočeských nemocnic. Za prvé bych chtěl říci, že se v čase jednoznačně ukázalo, že to bylo rozhodnutí správné a lidem i Středočeskému kraji velmi prospěšné.

Pro Andreje Babiše a jemu podobné tu mám malé edukační okénko:

Na prodej nemocnic ve Středočeském kraji bylo vypsáno řádné výběrové řízení, kterého se účastnili nejen zástupci kraje, zdravotních pojišťoven, lékařských odborů, ale i Transparency International. Vzhledem k citlivosti problematiky byla tato privatizace pod maximální kontrolou jak veřejnosti, tak i médií. A kvůli značné politizaci, kriminalizaci a zastrašování občanů celý proces privatizace několikrát prověřovala i Policie ČR.

Kraj za mého hejtmanování privatizoval nemocnice, kterým každý rok musel ze svého rozpočtu dotovat ztráty v hospodaření a nutné opravy částkou přibližně 100 milionů korun! Po privatizaci tyto nemocnice hospodaří bez krajských dotací a na rozdíl od velké spousty státních a krajských nemocnic hospodaří s vyrovnanými rozpočty!!

Chápu, že pro někoho, kdo žije převážně díky státní podpoře biopaliv, kterou si na státu sám vytrucoval, z miliardových zemědělských dotací a úvěrů, za které často nakupuje firmy, aby je následně mohl místo rozvoje naopak zavřít, to je těžko pochopitelné, ale prodané nemocnice se uživí samy! Klobouk dolů! Nemají to jednoduché v konkurenci přeinvestovaných, krajem zřizovaných a štědře dotovaných a už zase špatně hospodařících nemocnic!

Přitom noví majitelé dostali nemocnice do vlastnictví včetně závazků v různých právních sporech, a to v řádech milionů korun a navíc včetně povinnosti do rozvoje nemocnic další peníze investovat. Noví vlastníci do nemocnic investovali na jejich modernizaci a zlepšení péče pro pacienty více než jeden a půl miliardy korun, což je suma, kterou by si kraj a ani stát dovolit nemohl. Pacienti mají dnes lepší péči než v minulosti. A kraj může každý rok investovat sto milionů do něčeho jiného.

Andrej Babiš hlásal před volbami, že stát se má řídit jako firma. V duchu jeho primitivní, trapné a hloupé kritiky opírající se o blábol, kterému říká vznešeně "Studie EU", očekávám, že začne stát expandovat, zvyšovat počty zaměstnanců (úředníků) a zakládat nové instituce či kupovat soukromé firmy, aby z nich v zápětí udělal státní.
Ing. Petr Bendl

poslanec PČR