25. ledna 2014

ODS nelze vidět jen černobíle

Líbeznického starostu Martina Kupku vynesly hlasy spolustraníků do vedení ODS. Nově se stal jejím místopředsedou. Za svými "zády" přitom nechal i dvě velké stálice: dlouhodobě nejpopulárnějšího politika ODS Jiřího Pospíšila a "první ženu strany" Miroslavu Němcovou. "Primárně musíme zastavit propad našich preferencí," konstatuje Martin Kupka otevřeně a ke svému zvolení místopředsedou ODS jedním dechem dodává: "Myslím, že za mnou stojí konkrétní výsledky na komunální úrovni, takže nová funkce je poměrně logic

Věnujme se nejprve ODS v regionu kolem Prahy. Vloni bylo ve stranických buňkách ODS v Praze-západ a Praze-východ poměrně rušno. Co je nového letos?

Obě buňky mají nové vedení. Na západě se stal regionálním předsedou starosta Dobřichovic Michael Pánek, na východě pak já. Nový je také středočeský šéf ODS, kdy Petra Bendla vystřídal mladý ekonom a krajský zastupitel Jan Skopeček. Všichni máme stejný cíl: chceme napravit pošramocenou pověst naší strany. Účelové nábory černých duší jako v Praze-západ, to už se prostě stávat nemůže.

Předpolí Prahy vždy fandilo pravici, ODS nevyjímaje. Až v posledních sněmovních volbách se od vás voliči odklonili. Jak je přesvědčit, aby se k vám znovu vrátili?

V prvé řadě musejí ODS reprezentovat důvěryhodní lidé. Tyto změny se teď dějí třeba právě na předpolí hlavního města. Musí za nimi být vidět nějaká práce, například v regionech. A zadruhé: je potřeba dát prostor těm, kteří dokážou prezentovat politiku a myšlenky ODS srozumitelně tak, aby tomu rozuměl každý. V minulosti se to naší straně bohužel ne vždycky dařilo.

Být v opozici, na to ODS nebyla moc zvyklá...

Naší výhodou je, že se teď můžeme oprostit od všech kompromisů, které jsme byli nuceni dělat při sestavování sněmovní většiny. Tento míč je nyní na straně ČSSD, ANO a lidovců. I nadále musíme primárně chránit svobodu jednotlivce. Nyní je nutné poukazovat třeba na možný střet zájmů předsedy druhé nejsilnější strany, hnutí ANO. To je pro naši společnost závažné riziko.

Hovoříte o Andreji Babišovi, mimo jiné i vlastníkovi týdeníku 5plus2. Ten si však přece před pár dny podepsal výpověď z Agrofertu.

Pan Babiš si měl podepsat výpověď z pracovního poměru. Tím se ale přece nijak nezměnil jeho vztah vlastnický. I nadále zůstává majitelem Agrofertu a je přece jasné, že tato firma chce i v budoucnu soutěžit o státní zakázky, pobírat evropské dotace. Navíc vlastní média. A to všechno dohromady může v budoucnu hrozit střetem zájmů, což je ono ohrožení svobod ostatních. Alespoň já to tak cítím a jsem velmi zvědavý, jak to vyhodnotí samotní voliči hnutí ANO.

A co pro novou tvář ODS chcete udělat vy, i v souvislosti se ziskem pozice místopředsedy strany?

Uvidíme, zda bude nové vedení strany včetně mě schopné proměnit nálady lidí ve společnosti. Hodně ukážou už výsledky komunálních voleb, které se konají v říjnu. Podaří-li se nám zastavit propad preferencí, bude to úspěch.

Po posledních sněmovních volbách se začaly objevovat hlasy, že ODS brzy zmizí z politické mapy, že se de facto rozpadne zevnitř. Předpokládám, že vy to asi vidíte přece jen maličko jinak...

Každý, kdo se na celou věc podívá objektivně, musí přiznat, že ODS v minulosti přinesla nepochybný rozvoj celému státu. Je to stejná pravda jako to, že tato strana udělala v minulosti spoustu chyb. Nelze vidět jen černobíle. ODS teď prochází velkou transformací, ale věci jako propagování principů parlamentní demokracie a svobod jednotlivce neopustila a neopustí. Lidé, kteří jsou v jejím vedení nyní, mají mou plnou důvěru a nevěřím, že by do toho šli, kdyby neviděli nějaké východisko z krize.

Jak si v této souvislosti vykládat vnitrostranický neúspěch ikon ODS Jiřího Pospíšila a zejména Miroslavy Němcové?

Miroslava Němcová pro mě stále zůstává první ženou ODS bez ohledu na to, že už není ve vedení strany. Jiří Pospíšil je pořád členem výkonné rady ODS a bude mít i nadále prostor ovlivňovat vrcholné dění. Je na něm, jaký postoj k tomu zaujme.

Zdroj: http://www.5plus2.cz/61454/novy-mistopredseda-strany-martin-kupka-ods-nelze-videt-jen-cernobile

Mgr. Martin Kupka

místopředseda strany