23. ledna 2014

On-line rozhovor pro iDNES.cz

"ODS mám rád, chci, aby byla opět silnou pravicovou stranou s čitelným programem a důvěryhodnými osobnostmi." To byl jeden z důvodů, které Petra Fialu přiměly k tomu, aby se do čela strany postavil. Jak chce obnovit důvěru lidí v ODS, ale i na další dotazy čtenářů odpovídal předseda ODS v online rozhovoru.

  

Jakým způsobem chcete obnovit ODS a jak dlouho to bude trvat?

 

Dobrý den, zdravím všechny čtenáře iDNES.cz a těším se na vaše otázky. Prvním krokem k obnově byl Kongres ODS, který zvolil zcela nové vedení a upravil stanovy tak, aby členové ODS měli větší vliv na dění ve straně. Mám plán sedmi konkrétních kroků, které už jsme začali dělat. Jsem realista, situace ODS je složitá, její ztráta voličů nepřišla náhle, proto nám bude trvat delší dobu, než se vrátíme zpátky.

 

Vážený pane, v loňských volbách jsem ODS poprvé od roku 1992 nevolil. Vaše zvolení beru jako novou naději, že se ODS znovu stane volitelnou pro širší část pravicové veřejnosti. Jaké jsou první kroky ve vaší nové funkci?

 

Jsem si vědom naděje, kterou si se mnou mnozí spojují, tu je ale potřeba rychle proměňovat v konkrétní činy. Proto hned v neděli začalo pracovat nové vedení, setkávám se se členy a stoupenci ODS, v médiích vysvětlujeme aktivněji naši politiku. V tomto týdnu jsme již aktivně vystupovali v Poslanecké sněmovně a bojujeme proti účelovým úpravám zákonů ve prospěch jednoho člověka.

 

 

Proč člověk s tak dobrým renomé, jako máte vy, jde do politiky?

 

Podobně jako vy se mě ptá spousta lidí. Jsem přesvědčen, že pokud jsme s něčím nespokojeni, nemůžeme na to jen nadávat, ale musíme sami přispět ke změně. Kvalitní politické strany jsou podmínkou fungující demokracie. ODS mám rád, chci, aby byla opět silnou pravicovou stranou s čitelným programem a důvěryhodnými osobnostmi. A chci jít v tom i příkladem.

 

 

Dobrý den, pane profesore, blahopřeji ke zvolení a držím palce! Jak se vám líbí chování pana Hermana a KDU, který na jaře 2013 byl největším bojovníkem proti obsazení ÚSTR levicí, aby nakonec usedl do vlády s StBákem?

 

Děkuji za blahopřání. KDU-ČSL přistoupila na podivnou podmínku prezidenta Zemana, souhlasila s mimořádným projednáváním služebního zákona kvůli tomu, aby se pan Babiš spolu s nimi dostal do vlády a nakonec bude zřejmě akceptovat i to, že ve vládě bude člověk, pro kterého neplatí dosud platná pravidla - tedy že ministr musí mít negativní lustrační osvědčení. Jak se s tím Daniel Herman vypořádá, je otázka na něj.

 

 

Moc se mi líbilo vaše přirovnání Babiše k člověku, který chce řídit a nemá řidičák – protože spolupracoval s StB. Schválení služebního zákona na objednávku Babiše a Zemana je fraška. Moc díky za to, že jste vystupovali a hlasovali proti.

 

Některé věci nesmíme účelově obětovat. Jsou důležité. Lustrační zákon nebrání nikomu, aby se v demokratické společnosti plně realizoval a svobodně vyjadřoval. Brání ale demokratickou společnost před těmi, kteří v minulosti - ať už z jakýchkoliv důvodů - selhali. Mohli by selhat zase, a proto nás nemají řídit. Není v tom nic osobního, je to věc principu. ODS bude v budoucnu vždy tyto věci hájit.

 

 

Dobrý den, pane předsedo, opravdu a vážně věříte tomu, že ODS přesvědčí voliče o upřímné snaze o sebereflexi, a to s vedením, kde jsou pánové Zahradil („sebestředný sběratel lukrativních postů“) a Vystrčil („s korupcí se to u nás přehání“)? Člověk se neubrání dojmu, že Vaše volba byla jen „marketingový tah“, nový lak na staré auto, ale jinak, a po klausovsku řečeno, „jedeme dál“. Neprodal jste svou kůži ODS příliš lacino?

 

To není marketingový tah. Získali si důvěru členů, je za nimi vidět práce a žádný skandál. Vůbec delegáti Kongresu vybírali do svého čela představitele, kteří mají dobrý kredit a kteří chtějí pracovat pro ODS a pro veřejnost. Volba byl jen první krok, teď bude podstatné, jak veřejnost přesvědčíme.

 

 

Dobrý den, v poslední době nebyla ODS příliš vidět na veřejnosti, nevyjadřovala se k důležitým problémům. Jak se to změní za Vašeho vedení? Bude se ODS ve Sněmovně chovat jako skutečná opoziční strana, která předkládá alternativní návrhy a seznamuje s nimi veřejnost? Děkuji.

 

Změna je vidět už tento týden, aktivně jsme vystupovali v Poslanecké sněmovně i v médiích. S pádnými argumenty jsme vystoupili proti špatným návrhům, které se dotýkají všech občanů. Budeme kompetentní a důslednou opozicí, která bude vidět. A dávám vám za pravdu, že bude důležité představovat naše řešení, jak to dělat lépe.

 

 

Proč nebyl do vedení ODS zvolen pan Pospíšil? A prosím o jinou odpověď, než tu, že převládl názor, že v předsednictvu nemá být nikdo ze starého vedení. Děkuji

 

Jiná odpověď není možná. Delegáti hlasovali tajně, podle svého přesvědčení, bez regionálních či jiných dohod. Volání po tom, aby ve vedení nebyl nikdo z toho předcházejícího, bylo mezi členy ODS velmi silné.

 

 

Pane Fialo, počítáte, že budete nadále přednášet na univerzitě v Brně, nebo se chcete soustředit již jen na politiku a na akademické působení nebudete mít čas?

 

Výuka je pro mě důležitá, učil jsem i jako ministr a míním v tom pokračovat. Studenti mně poskytují velmi důležitou zpětnou vazbu, chci stát pevně nohama na zemi.

 

 

Pane předsedo, nevzdávejte svůj boj s Stbáky a komunisty. Zrušení lustračního zákona je ostuda ČSSD a především KDU-ČSL. Pevně věřím, že neustoupíte a budoucnost vám dá za pravdu.

 

To určitě nevzdám. A také budu demokratickým politickým stranám připomínat jejich odpovědnost za to, když v této věci ustoupí.

 

 

Dobrý den, zajímalo by mě také, jak se díváte na Babišovo mlčení stran schvalování služebního/lustračního zákona. Včera ve Sněmovně vůbec nevystoupil, na veřejnosti se také příliš nevyjadřuje, nebo opakuje naučené fráze. Nevnímáte to z jeho pohledu tak trochu jako nastupující projev arogance moci? Přeji hezký den.

 

Ve Sněmovně se mluvilo o panu Babišovi, poslanec Babiš ale nemluví. Mluví jen s médii, ale před kolegy ve Sněmovně se nevyjadřuje. Překvapuje mě to. K práci poslance patří vyjadřovat a obhajovat svoje názory. Hnutí ANO mluvilo o tom, jak budou "makat". Zatím ale pracují jen na tom, aby Andrej Babiš obsadil ministerstvo financí.

 

 

Dobrý den. Co říkáte na možné náměstky z řad ČSSD? Jeden pracoval se zakázkami pod Rathem, další je spojen s pražskou mafií. U ANO zase máme poslance Čiháka, který taktéž pracoval pod Rathem a je v podezření z podvodů. Mimochodem poté, co Rath skončil, dostal vyhazov.

 

Tento váš výčet vlastně ukazuje na to, jaká ta vláda bude ve skutečnosti a jak se bude lišit od předvolebních slibů.

 

 

Dobrý den, pane předsedo. Patrně nejčastějšími argumenty, kterými reagují dlouholetí výše postavení členové ODS na volební neúspěchy z poslední doby, jsou útoky na policii/SZ a "populisty" nebo "podnikatelské projekty", naopak jsem snad ani jednou neslyšel, že je mezi uvedenými členy ODS vysoce nadprůměrný podíl šmejdů. Vy jste tuto rétoriku bohužel, zdá se, převzal. Můj dotaz tedy zní - opravdu se domníváte, že kopáním do policajtů a politických protivníků vrátíte ODS důvěryhodnost?

 

Patřím k těm, kteří se nejprve snaží odhalit chyby u sebe. ODS si svoje politické chyby uvědomila, pojmenovala je a také za ně zaplatila v minulých volbách. Musíme jít dál.

 

 

Jak moc omezíte svoji vědeckou dráhu kvůli poslancování a předsednictví v ODS?

 

Odešel jsem ze všech výzkumných projektů, určitě nemohu pokračovat ve svém výzkumu jako dříve. Na druhé straně ale platí, že být vědcem není jenom povolání, ale je to něco víc. Svoji odbornou kompetenci budu používat i v politice a považuji to za výhodu.

 

 

Pane předsedo, jak chcete získat ztracenou důvěru veřejnosti? Proč se konečně neodstřihnete od bývalého předsedy pana Klause?

 

Nemám zapotřebí se vymezovat vůči svým předchůdcům. Navíc Václav Klaus není člen ODS, což i sám před volbami opakovaně zdůraznil. To nic nemění ale na tom, že byl prvním předsedou ODS a rozhodujícím způsobem ovlivnil její minulost.

 

 

Není absurdní, aby byl trestně stíhaný pan Svoboda a skoro všichni radní za OPENCARD? Autoři zločinu se v pozadí smějí a jsou na svobodě. A to se vůbec nehovoří a podivnostech tohoto vyšetřování.

 

Položme si otázku: je opravdu možné začít kriminalizovat politická rozhodnutí demokratického orgánu? Bojujme důsledně proti korupci, ale nepodléhejme pokušení omezit demokratickou politiku. Pokud se prokáže, že jednotlivci jednali s úmyslem se obohatit nebo někoho poškodit, pak ať jsou stíháni. Z dostupných informací vyplývá, že Bohuslav Svoboda se snažil uvést věci na Magistrátě do pořádku.

 

 

Máte už nějakou strategii do evropských, komunálních a senátních voleb?

 

Na konkrétní strategii začínáme v těchto dnech pracovat. Např. v evropských volbách máme výhodu dlouhodobě srozumitelných a jasných postojů, kterými se lišíme od ostatních politických stran. Hájíme zájmy českých občanů proti evropské byrokracii, proti přehnané kontrole a směrnicím, které jdou proti zdravému rozumu. Nepřijímáme s nadšením každé bruselské rozhodnutí, ale chceme být kritickou a aktivní součástí rozhodování v EU.

 

 

Je SSO velkou konkurencí ODS do budoucna?

 

Dlouhodobě říkám, že napravo od ODS nemá být žádná demokratická politická strana. Musíme být přesvědčivou pravicí i tím, že se nevyhýbáme žádnému tématu. Se všemi pravicovými subjekty se chci do budoucna bavit.

 

 

Dobrý den, pane profesore, jak to vypadá se stínovou vládou? Dokdy se jí chystáte sestavit? Zároveň by mě zajímalo, jestli v ní chystáte dát šanci opět Jiřímu Pospíšilovi nebo třeba Miroslavě Němcové, ale zároveň dát víc šancí lidem, kteří nebyli doposud v ODS tolik vidět (Kupka, Skopeček a další...)? Podle jakého konceptu se budete rozhodovat? Děkuji za odpověď a hodně síly! Bude třeba :)

 

Stínovou vládu představíme do konce února. Určitě ji sestavím rychleji, než pan Sobotka s panem prezidentem Zemanem dají dohromady vládu Andreje Babiše.

 

 

Dobrý den, vždy jsem volil ODS, protože její program je jasný.Věříte si , že stranu dostanete do správných "kolejí" a vrátíte ji zpět na vrchol, kam určitě patří?

 

Kdybych tomu nevěřil, nedělal bych to, co v posledních měsících dělám. V ODS je dost lidí s energií a chutí vrátit ODS zpátky nahoru. Děkuji za všechny dotazy, i za ty, na které jsem nestihl odpovědět. Určitě to nebyla poslední příležitost. Přeji všem pěkný den.