20. ledna 2014

Události, komentáře

Hostem komentovaných událostí ČT24 byl předseda ODS Petr Fiala.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Nový, o víkendu zvolený předseda Občanské demokratické strany, je dalším hostem Událostí, komentářů, Petr Fiala. Dobrý večer.

Dobrý večer přeji.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Pane předsedo, prezident i designovaný premiér Bohuslav Sobotka shodně tvrdí, minimálně po dnešku, že vláda by měla být jmenována do konce ledna, to znamená zhruba do 10, 11 dní by tady měla být vláda s politickým mandátem. Je to dobře?

Petr FIALA, předseda ODS:

Já se těším na vládu s politickým mandátem. Nám vůbec strany, které sestavují vládu, slibovaly změnu, uběhly 3 měsíce od voleb, já zatím žádnou změnu nevidím, spíše k horšímu. Vládne nám vláda bez důvěry. Určitě je potřeba, aby naše země měla politickou vládu, ale zatím jsme k ní nedospěli.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Já jsem, pane předsedo, při sledování vašeho volebního kongresu, který probíhal o víkendu, od několika řečníků slyšel, že chcete, aby Občanská demokratická strana byla hlavní opoziční stranou, ta, která bude udávat směr, že by to neměl být Miroslav Kalousek a TOP 09. Jak to chcete udělat?

Petr FIALA, předseda ODS:

My jsme se nevymezovali vůči někomu dalšímu. My opravdu chceme být hlavní politickou silou na pravici. Já jsem přesvědčen, že jí budeme. Máme k tomu zcela jasný plán, jak toho dosáhneme a bude to samozřejmě ještě chvíli trvat, protože důvěra voličů v Občanskou demokratickou stranu byla otřesena. Ale právě ten kongres ukázal, že Občanská demokratická strana je zpět, že má novou energii a my se vrátíme na naší pozici zpátky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Pane předsedo, pardon, nezlobte se na mě, už nejste na kongresu a já jsem se vás ptal, jak chcete udělat to, že budete hlavní opoziční strana?

Petr FIALA, předseda ODS:

Nejsme sice na kongresu, ale to, co jsme říkali na kongresu, platí i dnes. A ten kongres ukázal energii, která v Občanské demokratické straně je, a taky ukázal to, že jsme schopni znovu začít oslovovat voliče. Bude to chvíli trvat, naši voliči byli velmi zklamaní, ale Občanská demokratická strana...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Pane předsedo Fialo, já vám to řeknu úplně konkrétně, na co se ptám. Když se podívám...

Petr FIALA, předseda ODS:

To bude dobré a já vám pak konkrétně odpovím.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře. Když se podívám na vaše webové stránky stranické, tak vidím hlavní článek, který je o vás, o vašem úspěchu a je nazvaný ODS žije. Když se podívám do tiskových zpráv, poslední tisková zpráva, která se týká jiné věci než stranické, je ze 6. ledna. Jak chcete být hlavní opoziční stranou?

Petr FIALA, předseda ODS:

Ano. Pokud jste sledoval kongres a moje vystoupení, pak také víte, že jsem řekl, že kongresem musí přestat ta doba, kdy jsme se zabývali i v médiích pouze Občanskou demokratickou stranou a jejími vnitřními problémy a nyní nastává doba, kdy musíme začít oslovovat voliče. Ale k tomu jsme si museli udělat pořádek ve vlastních řadách. Občanská demokratická strana byla velmi otřesena a kongres ukázal, že se z toho dostáváme. Ta cesta zpět bude nějakou dobu trvat, ale my jsme na ní vykročili.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Řekli jste to všem svým členům, že skončila ta doba, kdy budete mluvit o sobě, jako třeba Jiřímu Pospíšilovi?

Petr FIALA, předseda ODS:

Řekli jsme to všem svým členům. Ale já bych možná řekl jinou věc. Já jsem vystoupil a vyhrál jsem s velmi konkrétním programem 7 kroků na obnovu ODS. Já jsem ani nečekal, že některé z nich se začnou realizovat už na kongresu. To byla třeba změna stanov, kdy jsme zúžili výkonnou radu a založili celostátní sněm. Byla to taky aktivizace členů, protože se ukázalo, že na kongresu už neplatily žádné dohody, žádné hlasování podle regionů, ale lidé opravdu volili osobnosti do čela strany, o kterých si myslí, že budou Občanskou demokratickou stranu dobře reprezentovat. My budeme velmi brzy...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Já se moc omlouvám, pane předsedo, rozumím tomu, že jste si museli udělat pořádek nebo tvrdíte, že jste si udělali pořádek ve své straně, ale pořád to stále...

Petr FIALA, předseda ODS:

Ano a my budeme velmi brzy předkládat konkrétní pozice k tomu, co nám bude předkládat vláda, která doufám, že co nejdříve vznikne a budeme tou důvěryhodnou opozicí, které se vrátí zase zpátky naši voliči.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Vysvětlete mi dvě věci. Jaký je váš názor na to, nebo čím podle vašeho názoru prohrál svůj boj o místopředsedu ODS jeden z mála lidí, kteří vaší politické straně i v posledních měsících dokázal dělat volební výsledky a tím je Jiří Pospíšil? Čím si to prohrál?

Petr FIALA, předseda ODS:

Ta odpověď je na jedné straně složitá, protože nevidíme do toho, jak jednotliví lidé hlasovali, ale v jistém směru může být jednoduchá. Už v předcházejících měsících a já jsem objel celou republiku a mluvil se členy Občanské demokratické strany, se objevovalo velmi silné volání po tom, aby nikdo z předcházejícího vedení nebyl v tom vedení novém. Já jsem úplně nesdílel tento radikální pohled, ale jak se ukázalo, tak zvítězil u členské základny a zvítězil i u delegátů kongresu. Mě...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

To se týká i Miroslavy Němcové a jejího neúspěchu?

Petr FIALA, předseda ODS:

To se týká Miroslavy Němcové, to se týká Jiřího Pospíšila. Tady je důležitá jiná věc. Všichni, kteří chtějí pracovat pro Občanskou demokratickou stranu, kteří pro to mají dostatek nadšení, ale taky kompetencí, jsou vítáni, budou zapojeni. To, že někdo nebyl zvolen do vedení Občanské demokratické strany, vůbec neznamená, že nebude významně reprezentovat politiku ODS v příštích měsících.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Vysvětlete mi jednu možná technikou věc. 1. místopředsedou se stal Jan Zahradil, poslanec Evropského parlamentu, který si jasně říká o pozici jedničky na kandidátce ODS do eurovoleb v první polovině tohoto roku. Už máte vymyšleno, jak to bude zvládat tu stranickou funkci a řekněme poletování či ježdění mezi Prahou, Štrasburkem a Bruselem?

Petr FIALA, předseda ODS:

Určitě to zvládat bude. A tady je možná důležitá jiná věc. Evropská agenda je podstatnou součástí nabídky Občanské demokratické strany. My jsme politická strana, která má jasně vymezený program vůči Evropské unii. My důsledně hájíme zájmy českých občanů, možná nejdůsledněji ze všech ostatních politických stran, a také v Evropě hrajeme velmi významnou roli. A myslím si, že to, že je 1. místopředsedou naší strany Jan Zahradil, tuto naši pozici ještě posílí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Já se moc omlouvám, když vás slyším, pane předsedo, jako předsedu strany, která před 4 měsíci, 5 měsíci získala 7,7 % ve sněmovních volbách a říkáte, že se možná nejdůsledněji staráte o zájmy lidí v České republice, tak to je trošku protimluv, nemyslíte?

Petr FIALA, předseda ODS:

Ne, to určitě není protimluv. Já mluvím o naší evropské politice, která je dlouhodobě úspěšná a je úspěšná jak v České republice, tak na evropské úrovni a v tom chceme pokračovat a já věřím, že v evropských volbách se ukáže, že občané dokáží ocenit to, jakým způsobem jejich zájmy v Evropě hájíme.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

A jaký očekáváte výsledek v těch evropských volbách?

Petr FIALA, předseda ODS:

To uvidíme. Já v tomto případě jsem...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

No to předpokládám, že uvidíme, ale...

Petr FIALA, předseda ODS:

... samozřejmě uvidíme a protože nejsem prognostik, tak si ten výsledek nebudu nyní tipovat. Já jsem také opakovaně mluvil o tom, a řeknu to i dnes, že míra ochromení nebo otřesení důvěry voličů v Občanskou demokratickou stranu je velká. Naše cesta zpátky nahoru bude trvat dlouho. Já věřím, já věřím...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Pane předsedo, chápu to správně, že si v podstatě moc nevěříte a proto ten výsledek nebudete predikovat nebo říkat, jako to bude dobrý cíl?

Petr FIALA, předseda ODS:

Naopak, pane redaktore, před chvílí jste ze svých otázek jakoby naznačoval, že si věříme až příliš, takže já nikdy netipuji výsledky voleb a nebudu to dělat ani dnes. Ale jsem přesvědčen, že voliči mohou zaznamenat změnu, která v Občanské demokratické straně nastala a začnou se k nám postupně vracet. Jestli se nám podaří jejich důvěru obnovit už při evropských volbách, to se teprve uvidí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Já tomu rozumím, ale vy sám přece...

To je dobře.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

... no, to nevím, jestli je pro vás úplně to důležité, ale přece musíte mít nějak definovaný úspěch a neúspěch. V jakých intencích uvažujete, když přemýšlíte o evropských volbách? To je celé, na nic jiné se neptám.

Petr FIALA, předseda ODS:

Já nikdy netipuji výsledek dopředu žádných voleb, my budeme usilovně pracovat...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Já se vás neptám na tipování, pane předsedo.

Petr FIALA, předseda ODS:

... my usilovně budeme pracovat na tom, aby ten výsledek byl co nejlepší, a to si myslím, že je srozumitelná odpověď a jinou odpověď jsem vám už dal. My se budeme snažit, abychom ukázali našim voličům, že jsme se změnili, že jsme opět důvěryhodnou stranou a že budeme dobře hájit jejich zájmy. A já věřím, že to voliči ocení, ale nemá smysl, abychom si teď my dva říkali, jaký bude výsledek.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

A když voliči, když voliči... to byste říkal vy mě, když už teda.

Petr FIALA, předseda ODS:

Ano, ale já vám to říkat nebudu, protože počkejme, jak voliči ocení změnu v Občanské demokratické straně. Máme teprve za sebou první den, a to je asi příliš brzy i na hodnocení toho, co se vlastně na kongresu odehrálo.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Řekněte mi ještě jednu věc. Jak jste myslel jednu větu ve svém projevu na kongresu, která zní: ode dneška nesmí být navenek žádné my a oni, žádná stará a nová ODS, žádná dobrá a špatná ODS. Když nechcete, aby byla žádná špatná a dobrá ODS, jak poznáte, kvůli čemu jste na podzim dostali necelých 8 % hlasů?

Petr FIALA, předseda ODS:

My jsme si ty příčiny neúspěchu a příčiny dlouhodobého poklesu voličské přízně, myslím obsáhle vysvětlili a probíhala o tom, důkladná diskuse uvnitř Občanské demokratické strany. A kongres ukázal, že jsme si těch chyb vědomi a že je napravujeme. Takže my se nyní dál nemusíme zabývat nějakými analýzami, my musíme přesvědčit voliče, že se už nezabýváme sami sebou, ale že jim nabízíme odpovědi na otázky, které je trápí a ten výrok, který jste citoval, ten je velmi jednoduchý. Přestaňme se navzájem vydělovat, táhněme za jeden provaz, pojďme lidem ukázat, že jim něco nabízíme a že jsme Občanská demokratická strana, které opět mohou věřit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Já jsem ho, pane předsedo, takhle jednoduše pochopil, a když ho pochopím ještě tak, že to je v podstatě nějaký váš generální pardon pro členy ODS, ať už se v těch minulých letech chovali jakýmkoli způsobem, tak bych to chápal správně?

Petr FIALA, předseda ODS:

To byste nechápal správně, ale já nejsem soudce. Rozhodovali delegáti kongresu, ti dali některým lidem důvěru, jiným jí nedali a myslím si, že tak je to správné. A ten proces, který probíhá v Občanské demokratické straně, vede jak k aktivizaci členské základny, tak k tomu, že jsou na všechny úrovně Občanské demokratické strany vybíráni důvěryhodní lidé. Tento proces bude pokračovat a já věřím, že veřejnost ho bude akceptovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Pane předsedo, díky za váš čas, na shledanou.

Petr FIALA, předseda ODS:

Děkuji za pozvání, na shledanou.