21. ledna 2014

V podzimních volbách chceme dosáhnout dvouciferného výsledku

Nové vedení ODS má pomoci vstát této ještě nedávno vůdčí pravicové straně z popela. Jedním z nových místopředsedů je také vysočinský politik Miloš Vystrčil, který se z telčské radnice dostal až do senátorského křesla. Nyní si vyzkouší novou funkci ve vedení ODS. Deník se ho zeptal na to, jakým způsobem chce přispět k návratu ODS na politické výsluní.

Jak hodnotíte víkendový volební kongres ODS v Olomouci? 

Volební kongres nastartoval obnovu ODS. Vnímám ho jako takový první krok k rehabilitaci strany, a to nejen díky novému vedení, které bylo zvoleno, ale také atmosférou, která na kongresu panovala. Lidé ve straně jsou připraveni podporovat a prosazovat principy, které ODS hájí, a já věřím, že zase budeme stoupat. Ve svých řadách máme schopné lidi. 

Proč si myslíte, že jste byl zvolen místopředsedou? 

Když jsem si otevřel několik komentářů o kongresu, přečetl jsem si, že jsem byl zvolen, protože jsem nikomu nevadil. To jsem se pousmál. Nikdo totiž neřešil kvality kandidátů, nezajímal se o mou dosavadní práci ani o to, co v politice dělám nebo jestli jsem, nebo nejsem razantní. Udělal jsem si tak obrázek o tom, jak někteří novináři pracují. 

A tak čeho byste jako místopředseda rád dosáhl, co můžete v nové funkci nabídnout? 

Mám zkušenosti z komunální, krajské i parlamentní politiky, a vím, co je třeba udělat na venkově. ODS měla na venkově vždy problém uspět. Přitom na venkově se lidé o sebe musí postarat, nikdo za ně nic neudělá, je tam méně služeb, takže by tam ODS měla mít potenciál. Zahraniční praxe ukazuje, že pravice je na venkově silná. Chtěl bych tedy zúročit svou praxi a zkušenosti z veřejné správy a pomoci ODS zvednout potenciál právě na venkově. Sleduji své kolegy z ODS ve funkcích starostů na obcích i ve městech a vím, že to funguje. Budeme se snažit lidem dokázat, že v komunálních a senátních volbách máme co nabídnout. 

Má podle vás ODS ještě šanci vrátit se na politické výsluní? 

Kdybych o tom nebyl přesvědčen, tak bych se neucházel o pozici ve vedení ODS. Jak už řekl kdysi prezident Tomáš Garrigue Masaryk, čeká nás v nadcházejících týdnech a měsících tvrdá mravenčí práce. Šance na vzestup je reálná. 

A kdy by podle vás mělo dojít k obratu k lepšímu pro ODS? 

Prvním velkým testem, jestli se podařil nastartovat návrat na politické výsluní, budou už podzimní volby do obecních zastupitelstev a senátní volby. Jejich výsledek ukáže, jestli jsme se vydali správnou cestou. Byl bych rád, kdybychom dosáhli v podzimních volbách dvouciferného výsledku. Pokud se nám to podaří, tak bude důležité, abychom pokračovali v započaté práci bez zbytečných skandálů.

RNDr. Miloš Vystrčil

místopředseda strany
1. místopředseda senátního klubu
člen místní rady
místopředseda oblastního sdružení
předseda regionálního sdružení
zastupitel
krajský zastupitel