18. ledna 2014

První krok v čele ODS? Sestavit stínovou vládu

Petr Fiala, jednoznačně zvolený nový předseda ODS, odpověděl novinářům krátce po oznámení výsledků na několik otázek.

Senátor Jaroslav Kubera v rozhovoru před kongresem upozornil, že se musí aktivizovat členská základna. Že nestačí změnit vedení. Jak to budete chtít provést?

Já jsem předložil ODS, jejím členům a vlastně i veřejnosti sedm kroků, velmi konkrétní program, jak musíme oživit Občanskou demokratickou stranu. Souhlasím s tím, že aktivizace členské základny je jedna z klíčových podmínek. Pokud nemáte aktivní členy, nemůžete chtít přesvědčovat voliče.

Mluvil jste o tom, že ODS v poslední době nevidíte silného ekonomického experta a že v tomto ODS ztratila svůj tah. Vidíte mezi nominovanými na místopředsedy někoho takového?

Tady se dostáváme k jiné důležité věci, která bude úkolem předsedy v nejbližší době: Sestavení expertního týmu, respektive sestavení stínové vlády. Chci ještě vést určité konzultace, ale jsem přesvědčen, že veřejnosti představíme takovou stínovou vládu, kde budou i renomovaní ekonomičtí experti a že se vrátíme k tomu, co bylo pro ODS typické - že byla mimořádně kompetentní právě v ekonomických otázkách.

Jaký krok uděláte ve funkci jako první? Který je podle vás ten nejdůležitější?

Vždycky jsem členům ODS říkal, že všech těchto sedm kroků je stejně důležitých a musíme je dělat velmi rychle. Ale samozřejmě první kroky se nabízejí. Nejprve musí být zvoleno vedení ODS, musíme se sejít a musíme nově formovat obnovu ODS.

Ale k tomu chci dodat jednu věc: Doufám, že toto je jedna z posledních tiskových konferencí nebo setkání s tiskem, kdy se mě ptáte jen na vnitřní problémy Občanské demokratické strany. ODS z tohoto kongresu vyjde posílená a oživená a bude aktivně nabízet řešení společenských problémů, které trápí naše občany.

Budete už nadcházející volby do Evropského parlamentu brát jako zkoušku nového vedení?

Já jsem mnohokrát opakoval, a říkal jsem to i dnes, že dostat ODS zpátky nahoru není záležitost několika týdnů nebo měsíců, ale spíše několika let. Ale samozřejmě se budeme snažit dělat všechno pro to, abychom v těchto volbách dosáhli co nejlepšího výsledku.

Budete muset přesvědčovat i starosty, z nichž někteří se stydí za značku ODS. Jak je chcete přesvědčit, aby kandidovali za ODS?

Chystám se velmi brzy oslovit naše úspěšné komunální politiky. Oslovit starosty, diskutovat s nimi, protože je pravda, že část starostů skutečně cítila, že nemá dostatečnou podporu ze strany ODS. To se musí rychle změnit. Komunální volby jsou pro nás důležité.

(Autor: Jan Němec)
prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.

předseda strany
poslanec PČR