15. ledna 2014

Nemyslím, že by pozice jihočeské ODS uvnitř strany slábla

V pondělí jste v souboji o post šéfa regionu porazil protikandidáta Jana Bauera. Považujete přesvědčivé vítězství i jako zadostiučinění na některé hlasy z členské základny, které po volbách tvrdily, že ztrácíte vliv uvnitř ODS a byl jste vykroužkován? 

Samozřejmě že mě volební úspěch potěšil, zejména v současné, pro stranu složité době. Získal jsem bezmála dvě třetiny hlasů a to je poměrně silný mandát. Za významné považuji, že šlo o hlasy delegátů napříč krajem, a to je povzbuzující. Ke kroužkování bych jen podotkl, že jde obrazně o bič, který se používá, když se to hodí. Skončil jsem druhý za Janem Zahradníkem s třinácti procenty preferenčních hlasů, což bylo v rámci kandidátů ODS třinácté místo v republice. 

Přes výrazný úspěch na volebním sněmu nebudete kandidovat do užšího vedení strany a Jan Bauer rezignoval na kandidaturu místopředsedy. Jihočechům tak bude chybět ve vrcholném vedení ODS zastoupení. 

Pozice toho či onoho sdružení není dána jen institucionální pozicí místopředsedy. Je dána i schopností lidí uvnitř strany komunikovat. Za poslední rok a půl jsem objel téměř celou republiku a debatoval s lidmi jak z pozice ministra, tak prvního místopředsedy strany, a proto nevěřím, že pozice ve straně určují jen nějaké funkce. Osobně chci být dál členem výkonné rady a k tomu jsem dostal od Jihočechů silný mandát. Nemyslím si, že by pozice jihočeské ODS slábla. 

Určité změny ale ODS na jihu asi čekají? 

Klíčová je nyní příprava na podzimní komunální volby. Je třeba přiznat, že ve větších městech komunální volby kopírují výsledky celostátní politiky. Pak jsou menší obce, kde se projevuje síla osobností jednotlivých kandidátů. O tom chceme diskutovat a rozhodně svedeme souboj o radnice okresních a dalších měst v regionu a s předsedy oblastí tomu věnuji maximum úsilí. 

Před komunálními volbami proběhnou ještě volby do Evropského parlamentu. Budete usilovat, aby se Jihočech prosadil na republikové kandidátce na některém z čelných míst? 

V tuto chvíli je důležité, aby ODS uspěla jako celek. Nejsem příznivcem regionálního boje, kdo na jakém místě kandidátky bude. Je pro mě smutný pohled, když vidím, jak se dnes řada europoslanců hrne do vedení ODS, jsem přesvědčen, že si chtějí pouze zajistit pozici na kandidátce do evropských voleb. Když mohli stát v regionech na čele kandidátek do Sněmovny, tak to neudělali. 

Jihočeská ODS podpořila na post předsedy Petra Fialu. Jak vnímáte jeho šance? 

Stručně řečeno velké. Byl jsem jedním z lidí, kteří jeho nominaci prosazovali ještě v době, kdy to nebylo příliš populární. Jsem rád, že se dnes ukazuje, že právě Petr Fiala je ta osobnost, která může pomoci dostat ODS zpět na místo, které jí na politické scéně náleží, a tomu odpovídají i jeho současné spontánní nominace z krajů. 

(Autor: Vladimír Vácha)

MUDr. Martin Kuba

úřadující předseda strany
předseda regionálního sdružení
předseda místního sdružení
zastupitel statutárního města