15. ledna 2014

Ze starého vedení zůstane málokdo

Sportovní hantýrkou řečeno, Petr Fiala zaznamenal v pondělí hattrick. Na dalších třech regionálních sněmech získal nominaci na post předsedy ODS. Před sobotní volbou na kongresu strany v Olomouci je jednoznačným favoritem. "Pro mě je hodně důležitá podpora řadových členů ODS. A spíš než podporu pro svou osobu hledám podporu pro změnu ve straně," říká Fiala.

Je touha po změně uvnitř ODS skutečná a upřímná? 

Uvnitř ODS byla patrná velká povolební deprese. Mnozí členové si kladli otázku, zda se to dá ještě vůbec zachránit. V poslední době vidím uvnitř strany znovu naději a chuť s tím stavem něco udělat. 

Výsledek voleb na kongresech ODS dříve určovaly dohody silných regionálních bossů a vlivných zákulisních hráčů. Jak to bude vypadat nyní v Olomouci? 

Ten kongres bude v tomto ohledu jiný, protože ODS je v úplně odlišné situaci. Členové ODS to vědí, většina z nich si uvědomuje, že by bylo zcela nesmyslné vést nějaké mocenské boje. Je to vidět i na výběru kandidátů do vedení. 

O místopředsedu se uchází hodně mladých lidí. Čekáte velkou personální a generační výměnu? 

Debata uvnitř ODS ukazuje, že to vedení bude hodně nové a z toho starého zůstane asi málokdo. Ano, změna je třeba. Já ale do jisté míry brzdím volání po tom, ať jsou všichni z minulého vedení vyměněni. Klíčové kritérium není, jestli je někdo nový, nebo starý, ale jestli má teď, bez těch dohod, důvěru. 

Před volbou místopředsedů nechcete nikoho jmenovitě podpořit. Není však mezi známými kandidáty někdo, kdo by pro vás byl obtížně přijatelný? 

Není tam nikdo s problematickou minulostí. Všichni jsou to lidé, kteří mohou ODS reprezentovat. Předseda demokratické strany nemá být kádrovák. Jeho úkolem bude vytvořit z místopředsedů, ať už to bude kdokoli, fungující tým. A toho úkolu se vůbec nebojím. 

Kdy postaví ODS stínovou vládu a stane se skutečnou opozicí? 

Vytvořit tým stínových ministrů považuji za klíčový úkol nového vedení. My teď ale musíme obnovit nebo znovu vytvořit procesy, aby strana vůbec fungovala. To pár týdnů zabere. Pak vám mohu slíbit, že budeme viditelnou alternativou koaliční vládě a silnou opozicí.

Máte už vytipované stínové ministry? 

Mám, ale nebudu nyní říkat jména, dokud jsem s nimi nemluvil. 

Nyní vládne kabinet bez důvěry, vzniká vláda, u níž panují obavy ze střetu zájmů, a ODS se zabývá jen sama sebou. Neujíždí jí vlak? 

Vznikající koalice ukázala svou nekompetentnost při jednání o rozpočtu ve Sněmovně. Chce také účelově měnit zákony, aby se někdo mohl stát ministrem. To by mělo zneklidňovat celou společnost a ODS má povinnost stát se opozicí co nejdříve. 

(Autor: Antonín Viktora)

prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.

místopředseda poslaneckého klubu PČR
poslanec PČR