13. ledna 2014

Jsem stará tvář. Ale je to nový začátek

Až teprve voliči z podzimních parlamentních voleb přiměli ODS, že znovu vsadila na trutnovského starostu Ivana Adamce. Stal se v kraji jediným poslancem ODS, kam ho lidé vykroužkovali z devátého místa. Stranu v kraji povede potřetí. "Nevím, jestli je štěstí vyhrát boj o tuto funkci za současné situace," smál se hořce Adamec před volbou.

Co slibujete straníkům? 

Každý musí být aktivní, nelze spoléhat na to, co nám přijde shora. Straně, která má pošramocenou pověst, je třeba vrátit starou dobrou značku. Je potřeba, abychom byli opravdu pravicí. Kromě nás by na pravé straně nebylo už vůbec nic, takže je to spousta práce na programu a s lidmi. Záleží na každém z nás, jak se k tomu postaví. 

Co je největší problém ODS v poslední době? 

Že jsme ztratili velkou část skalních voličů a lidé nám přestali rozumět. Něco jiného jsme říkali a slibovali, něco jiného jsme dělali. Byla celá řada kroků, které vedly k neúspěšným volbám. Vyvrcholilo to pádem Nečasovy vlády, pro naši stranu to byla tristní situace. Teď začínáme od pěti procent. Je snaha přesvědčit voliče i vlastní členy, že je potřeba přidat a vrátit se k původním hodnotám, a přesvědčit veřejnost, že jsme ta správná strana na pravé straně. Je to nový začátek. 

Proč jste se vymezil proti tomu, jak krajskou ODS dosud vedl Martin Puš? 

Vymezoval jsem se proti výběru kandidátů. Není dnes možné navrhovat kandidáty na čelná místa, kteří mají jakýkoli škraloup. Ať už je to mediální záležitost, kterou nedovedli vysvětlit, nebo když jde o podezření z majetkových deliktů či korupce. Na výběr lidí se musíme soustředit. Pravicoví voliči nám nikdy neodpustí, když tam budeme mít takové lidi. 

Cítíte satisfakci, že se vracíte? 

V politice to tak nevnímám. Myslím, že je to pro mě velká výzva. Nemáme mnoho času. Koncem března se platí členské příspěvky a kdo nezaplatí, přestává být členem, takže tehdy se ukáže, jak jsme na tom letos. Pak nás čekají v květnu signální volby do evropského parlamentu. Hrozně bych si přál, aby se nám podařilo dosáhnout dvouciferného čísla, aby frustrace našich členů nebyla tak velká nebo se nezvyšovala. Náladu ve straně můžeme pozvednout jedině tím, že se nám podaří zvednout volební výsledek v nadcházejících volbách. Pak je to otázka senátních a komunálních voleb na podzim letošního roku, které ukážou, zda jsme nastoupili správný směr dalšího působení. 

Stihnete vůbec skloubit
 poslanecký mandát, práci starosty i předsedu regionu? 

Musím, samozřejmě je to vždycky problém. Veškerý volný čas teď holt padá na úkor těchto činností. 

Pochvaloval jste si europoslance Edvarda Kožušníka. Přesvědčil vás on, nebo spíš Petr Fiala, kteří budou usilovat o post šéfa ODS? 

Znám je oba, pana Fialu z poslaneckého klubu. Nechal bych to na kongresu, ať se delegáti rozhodnou. Doufám, že rozhodnou správně, protože na tom závisí osud a směřování strany. 

Ozývá se silné volání po nových tvářích. Bude to taky vidět na vedení ODS? 

Podle zájmu o místopředsednické posty to vypadá, že ano. Až na výjimky jsou to nové tváře. A o kandidátech na předsedu to platí také. 

Souhlasíte s europoslancem Kožušníkem, že "staré tváře" mají jít pracovat mimo volené funkce? 

Nepaušalizoval bych to. Podívejte, já jsem vlastně taky stará tvář. Několik let jsem byl na ústupu, ale vracím se. Je třeba rozlišovat podle jednotlivých lidí. 

Na jaké téma hodláte tlačit? 

Určitě na vnitrostranickou debatu. Chci klást důraz na názorové střety. Bez toho není další vývoj. A budeme se snažit o úspěch, který potřebujeme jako sůl. 

Sám tomu věříte? 

Musím. Pokud strana dopadne tak, že tu nebude, pak na pravém spektru nikdo nebude. TOP 09 není pravicová strana ani všechna ta hnutí nepatří k pravici. Jen vyzobávají, co se jim z pravice hodí. Myslím, že potřebujeme celé politické spektrum, aby fungovalo. Je předčasné se bavit o konci ODS. Nemyslím, že by skončila. 

(Autor: Štěpánka Tůmová)

Mgr. Ivan Adamec

člen místní rady
předseda oblastního sdružení
předseda regionálního sdružení
poslanec PČR
člen vedení poslaneckého klubu PČR
uvolněný starosta města