13. ledna 2014

Napravo od ODS nesmí být žádná politická strana

Asi nejvážnější uchazeč o post šéfa ODS Petr Fiala zveřejnil sedm bodů, které by měly vést k obnově kdysi nejsilnější pravicové strany. Podle Fialy je třeba stanovit jasné politické cíle, co nejdřív ustavit tým expertů pro jednotlivé oblasti, který by mohl mít podobu stínové vlády, a zprofesionalizovat stranický aparát. Zda se exministr školství stane v pořadí čtvrtým předsedou občanských demokratů, rozhodne jejich víkendový kongres v Olomouci.

V posledních týdnech intenzivně objíždíte oblastní a krajské organizace. Jaká je nálada v tomto vnitřním stranickém organismu? 

Situace je hodně složitá. Členská základna si dobře uvědomuje hloubku krize, problémy, do nichž se ODS dostala. Vypracoval jsem poměrně obsáhlou analýzu toho, proč jsme se v této krizi ocitli a v jakých aspektech jsme přestali působit ve veřejném životě jako fungující politická strana. Myslím si, že tato analýza je v ODS obecně sdílena. Považuji za nejdůležitější ukázat, jak se z krize dostat, což je to, po čem členové nejvíce volají. Často je potřeba dostat je z deprese, do níž se posledním vývojem dostali. 

Co navrhujete? 

Jediná cesta z dnešní krize, jejíž hloubku si většina členů nyní už uvědomuje, je sjednocení strany, nová motivace, akceschopnost a obnovení důvěry a také sebedůvěry. Bez sebedůvěry se nikdy ode dna nezvedneme. Nadějná je pro mě skutečnost, že v členské základně vnímám velkou vůli k obnově ODS jako silné pravicové strany, která má ve společnosti své nezastupitelné místo. To je základní kámen pro to, abychom se zase dostali zpátky nahoru. 

Členové si stěžují na nedostatek vnitrostranické komunikace. Máte řešení? 

Nejde o to, že bych změnu chtěl. Vnitrostranickou komunikaci zlepšit musíme, protože na nedostatky upozorňují členové na všech úrovních. Taková komunikace není důležitá jen uvnitř strany, ale odráží se i na jejím vnímání navenek. Fungovat prostě musí. Samozřejmě že nejde pouze o vytvoření vhodných nástrojů. Důležitější je, aby probíhal systematický dialog, strukturované debaty. Členové musí mít jistotu, že jejich názory jsou slyšet a mají vliv na celkové směřování ODS. 

A jak toho chcete dosáhnout? 

I když to není jediná cesta, vnitrostranické komunikaci by určitě pomohla úprava organizační struktury. Často slyším podle mého názoru docela rozumný požadavek na zúžení výkonné rady ze současných asi čtyřiceti členů na zhruba dvacet. To straně umožní větší akceschopnost. Ale ještě mnohem důležitější je mít orgán pro širší zastoupení reprezentantů oblastí. Ten by mohl mít zhruba stovku členů. To by výměně informací mezi vedením ODS a členskou základnou určitě prospělo. 

Celostátní politika ODS podle vás nebyla sdílena členskou základnou. Co přesně jste tím myslel? 

To je další názor, který často slyším. Členové říkají, že nerozuměli tomu či onomu kroku bývalé vlády. Nechápali například, proč v otázce daní stranické vedení ustupovalo koaličním partnerům. Myslím, že toto je jedním z podstatných zdrojů současných problémů. Pokud členská základna celostátní politice strany nerozumí, není ji ani schopna v daném místě vysvětlovat voličům. Tohle už si ODS nemůže dovolit. 

Říkáte, že většina voličů ODS se nepřesunula k TOP 09 nebo některým mimoparlamentním stranám, ale k hnutí ANO. Anebo k volbám nepřišla. Podle vás bude možné získat je zpět. 

Bude to snadnější, než kdyby přešli k TOP 09. Jejich volba ANO byla v mnoha případech protestní. Ukazuje to i fakt, že toto uskupení nemá příliš vyprofilovaný program, stejně jako politickou historii. Lidé brzy zjistí, že žádnou středopravou alternativu nepředstavuje. My jim ji musíme znovu přesvědčivě nabídnout. 

Měla by se ODS vůči svým konkurentům jasněji vymezovat? 

Jsme v situaci, kdy v naší politice dominuje na všech úrovních levice a nová populistická hnutí. Společnost chtějí regulovat a řídit jako firmu. Je povinností ODS bránit demokratickou politiku a lidskou svobodu. Pravice má dobré recepty na společenské problémy, musíme je občanům v srozumitelné formě nabídnout. Co se týče spolupráce, musíme se soustředit i na některé méně významné pravicové subjekty, které nám ubírají procenta, jako je Strana soukromníků či Strana svobodných občanů. Nemůžeme přihlížet tomu, aby vedle nás rostli Svobodní a brali nám témata a část voličů. Napravo od nás nesmí být žádná demokratická politická strana. 

Podle vás musí ODS mnohem přesněji formulovat svoji politiku, základní teze a cíle, kterých chce dosáhnout. Bude to na získání voličů stačit? 

Opravdu nestačí doufat, že jsme pravicová strana, která se vymezuje vůči levici, a tím máme hlasy pravicových voličů jisté. Politiku nelze zjednodušovat na souboj Sparty se Slavií. Mylnost tohoto přesvědčení ukázal i poslední volební výsledek. ODS má z minulosti spoustu dobrých programových dokumentů. Když se ale chceme bavit konkrétně, co vlastně jsou naše programové postoje v jednotlivých oblastech, členové tápou nebo některé věci dokonce ani nesdílejí. Strana přitom nepotřebuje nějaké další obsáhlé dokumenty, ale jasné a srozumitelné teze a cíle. Ovšem ne takové, které jsou bůhví jak sofistikované. Musejí být sdílené nejširší členskou základnou. Musíme mít program, kterým budeme žít, kterému budeme rozumět. Jinak o něm naše voliče nepřesvědčíme. 

Chybějící programové teze a cíle označujete za jednu z hlavních příčin krize ODS. Nebyla to ale spíš ztráta důvěry voličů způsobená různými politickými podnikateli, kteří si ze strany udělali prostředek k dosažení svých zájmů? 

Kolem ODS skutečně příliš dominovaly ekonomické zájmy nad politikou. A není to názor zaznívající zvnějšku, ale i zevnitř strany. Ano, slovo kmotr je zjednodušující zkratkou. Ale přestaňme ho používat a mluvme o konkrétních lidech. Jestliže víme, že někdo někde postupuje neférově a před politikou upřednostňuje ekonomické zájmy a používá stranu pro svoje podnikání, konkrétně takového člověka pojmenujme. Na druhé straně platí, že propad u voličů, a tedy i ztráta vlivu, umožní ODS se od podobných lidí očistit, protože ji opustí sami. Navíc sami členové ODS začali být na tuhle záležitost velice citliví a jsou si vědomi, že nám voliči skutečně nic neodpustí a možná na nás budou ještě přísnější než na jiné strany. Všichni si velice dobře uvědomují, že obnovení důvěry je zcela zásadní věc. A nemyslím ODS jako celek, ale všechny její reprezentanty. 

Podle vašeho protikandidáta Edvarda Kožušníka by do vedení ODS neměl kandidovat nikdo ze současných místopředsedů, tedy ani volební superlídr Miroslava Němcová. Souhlasíte? 

Nebudu nikomu nic vzkazovat a ani nebudu dopředu říkat, koho bych si jako případný předseda přál na postech místopředsedů. Lídr musí být schopen spolupracovat s těmi, které mu kongres vybere. Důležité je, aby to byli lidé, kteří mají důvěru členů. A co se týče paní Němcové, setkal jsem se s ní. Je nutné, aby se vyjádřila sama. Pokud vím, platí její původní stanovisko, že na předsedkyni ODS kandidovat bude. Jinak k panu Kožušníkovi lze uvést snad jen to, že bude oživením kongresu. 

Senátor Jaroslav Kubera o vás řekl: "Pan Fiala má být místopředsedou, protože je v ODS krátce a nemá charizma politického lídra. Může ale být dobrým ideologem." Váš komentář? 

Pobavilo mě to, vážně to ale brát nemohu. Samozřejmě nejsem jen vědec a autor mnoha knih, i když o politice a ODS píši už více než 20 let. Každý, kdo mě zná, ví, že do aktivní politiky vstupuji až poté, co jsem prošel kariérou vysokého manažera, naučil jsem se řídit a vést instituce s tisícovkami zaměstnanců a miliardovými rozpočty. A všude jsem uspěl. Mnohokrát jsem byl také do různých funkcí zvolen, vlastně vždy, když jsem někam kandidoval. To o něčem svědčí. Myslím si, že si zde někdo plete charizma se zábavností a neseriózností. Ale my potřebujeme lidi se skutečným charizmatem. ODS potřebuje v čele kompetentní a zkušené osobnosti, které vědí, jak a kam stranu vést. 

(Autor: Pavel Otto)

prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.


místopředseda poslaneckého klubu PČR
poslanec PČR