27. prosince 2013

Souboj věcných argumentů ODS pousunuje dopředu, rozhovor pro Mf DNES

Nový šéf středočeských občanských demokratů Jan Skopeček tvrdí, že nadcházející komunální volby rozhodnou o bytí a nebytí strany. ODS ale podle něj má potenciál, aby v nich uspěla. Vyjádřil se i k tomu, jestli by se měl členem znovu stát i exprezident Václav Klaus.

Kdybyste měl třemi slovy popsat aktuální stav středočeské ODS, která by to byla?

Popsat středočeskou ODS ve třech slovech neumím. Kdybych ale měl stručně shrnout, co se stalo na víkendovém regionálním sněmu, řekl bych, že jsme vykročili do nové etapy. A mě velmi těší, že mohu v této nové etapě být předsedou středočeských občanských demokratů. Zároveň mne ta role ale velmi zavazuje.

V čem?

Já i moji kolegové se musíme pokusit vrátit ODS nejen ve středních Čechách důvěru voličů. Jen tak se vrátíme k výsledkům, kterých jsme dosahovali v letech minulých.

Na co byste se při tom měli zaměřit? Co je teď pro ODS naprosto nejdůležitější?

V nejbližší době je to volba nového vedení ODS, musíme zvolit důvěryhodné a vyprofilované osobnosti. V delším horizontu jsou to pak komunální volby na podzim příštího roku. Ty podle mého názoru rozhodnou o bytí a nebytí ODS. A já si myslím, že je naděje, aby se právě v těchto volbách ukázalo, že jsme opět nejsilnější pravicovou stranou.

Při pohledu na výsledky posledních voleb je to hodně optimistická vize. Co vás k ní vede?

Naše základna primátorů, starostů a komunálních politiků je opravdu početná a velmi kvalitní. Navíc se naši komunální politici těší důvěře občanů ve svých městech a obcích. Z toho vyvěrá můj optimismus. I proto bychom měli těmto lidem jako vedení poskytnout před volbami co největší podporu. Navíc, ani velký neúspěch ODS v parlamentních volbách nevedl k tomu, že by naši členové přestali být aktivní a přestali se účastnit stranického života Naopak, ti lidé si s naším regionálním sněmem a kongresem spojují naději na "restart" občanských demokratů. Není důvod nebýt optimistou.

Opravdu? Vždyť například někteří nezávislí starostové hlásí odchod z vaší kandidátky.

Já nevím, zda je to opravdu reálný problém nebo zda je to uměle vyvolané téma. Já jsem ještě ve svém okolí nepotkal nikoho, kdo by za nás kandidoval, a teď by mi říkal, že už s tím nepočítá. Pokud jsou starostové, pro které byla ODS dobrá jen ve chvíli, kdy dosahovala 30 procent voličských preferencí, a teď se poohlížejí po jiném subjektu… Tak to si myslím, že s nimi bychom stejně žádné štěstí v budoucnu neudělali. O to víc si ale budu vážit těch lidí, kteří do toho půjdou s vervou i v této složité době. Právě ve složitých situacích se pozná charakter lidí.

Co tedy musí strana podle vás konkrétně udělat proto, aby v komunálních volbách uspěla?

To se musíme bavit o celé ODS, ne jen o té středočeské. Už jsem to zmiňoval a může to znít jako fráze, ale musíme se snažit o návrat důvěry našich bývalých voličů. Důležitým krokem bude volba celostátního vedení ODS na lednovém kongresu. To je první věc. Druhým krokem je nutná sebereflexe. Tedy říci si, jaké chyby udělala ODS v minulosti, zejména pokud jde o účast ve vládě. Chceme-li se dívat především dopředu, musíme se umět poučit i z předešlých vlastních chyb. Musíme se také umět otevřít a mnohem více naše postoje a ideje vysvětlovat veřejnosti. Ideovovu výbavu a program totiž ODS určitě neztratila.

Co udělala ODS ve vládě špatně?

ODS kvůli existenci a zachování koaliční vlády přistoupila na celou řadu kompromisů. Například i na zvyšování daní, které nám vnutila TOP 09. Přitom nízké daně byly pro ODS vždy principem, na kterém stavěla svůj program. Když ODS přistoupila na jejich zvýšení, které nebyla příliš schopna vysvětlit svým voličům, tak ti ji za to zákonitě potrestali. Z toho pro nás plyne důležité poučení. Některé kompromisy jsou za hranou toho, s čím bychom jako liberálně-konzervativní strana měli souhlasit. V opačném případě nás to u voličů opět poškodí.

Ještě když se vrátíme k regionálnímu sněmu. Vedení středočeské ODS se teď kompletně obměnilo, jsou to jména zejména komunálních politiků. Dá se to chápat jako určitý zlom?

Vedení středočeské ODS je kompletně nové a naznačuje i určitou generační obměnu ODS. To je určitě důležitý vzkaz veřejnosti a označit to za zlom bezesporu lze. Jsem rád, že je tam mix regionálních a komunálních politiků, ale i člověka, který působí jako náměstek na ministerstvu životního prostředí. Myslím, že tím nabízíme voličům zajímavý mix osobností, kteří jsou schopni nejen debaty o programu a idejích, ale kteří je v roli starostů a náměstků dokážou i aplikovat do reality.

Místopředsedy jste si nevolil sám, rozhodoval sněm. Jste s jeho volbou vašeho týmu spokojený? A co konkrétně od těchto lidí očekáváte?

Já jsem s volbou místopředsedů spokojený, nemám k nikomu z mých místopředsedů žádné výhrady. Považuji je za kvalitní reprezentanty středočeských občanských demokratů. Těším se s nimi na vzájemnou spolupráci. Všechny nás čeká nutnost pracovat pro ODS od první minuty zvolení, to je samozřejmé.

Hovoříte o tom, že jsme na prahu nové éry středočeských občanských demokratů. Přesto, nebojíte se trochu toho, že lidé typu Petra Tluchoře, Marka Šnajdra či koneckonců i Petra Bendla i tak dál udrží svůj vliv?

Podívejte, třeba po mé volbě jsem Petru Bendlovi poděkoval za to, že léta středočeskou ODS vedl. On toho v minulosti udělal pro Středočechy mnoho. Já nemám důvod se vůči lidem z minulého vedení nyní jakkoliv vymezovat. Myslím, že velmi důležité pro budoucí úspěch ODS je i to, jak dokážeme mezi sebou komunikovat. Jakýkoliv názor nesmí být ve straně umlčován. Navíc Petr Bendl je jedním ze středočeských poslanců. A spolupráce předsedy středočeské ODS a jednoho z poslanců je přece nezbytná. Politika středočeské ODS musí zahrnovat i úroveň a témata celostátní, zaměřit se pouze na komunální úroveň by bylo chybou.

A další názorová křídla, o kterých se v minulosti uvnitř strany hovořilo?

Jiných vlivů se také nebojím, jsme stranou výrazných osobností a individualit a musíme se naučit spolu rozumně komunikovat. Není důvod se bát jakéhokoliv spolustraníka. Naopak, názorová pestrost a souboj věcných argumentů stranu pousunuje dopředu.

Ještě se jednou vraťme k výhledům ODS do budoucna. Jste dlouholetým spolupracovníkem exprezidenta Václava Klause. Myslíte si, že by se měl vrátit do ODS a třeba jí pomoci v návratu k lepším časům?

Neřekl bych, že je to aktuální téma. Návrat by totiž musel chtít on sám a musela by ho chtít i ODS. A tyto podmínky zkrátka splněny nejsou.

A vy sám osobně? Chtěl byste Klause jako člena?

Já jsem jeho dlouholetým spolupracovníkem. Jsem mu vděčný za mnohé, co se týče mé osobní kariéry, ale zejména za to, co udělal pro tuto zemi. Na druhou stranu, nelíbilo se mi, když vyjádřil před volbami podporu paní Bobošíkové a ODS nedoporučil volit. S tím já jsem samozřejmě jako kandidát občanských demokratů nemohl souhlasit a mrzelo mne to. Osobně bych uvítal, kdyby se vztahy mezi ODS a jejím zakladatelem urovnaly. Pomohlo by to jak ODS, tak Václavu Klausovi. Ať se to komukoliv líbí nebo nelíbí, je to zakladatel ODS a respektovaná osobnost přednášející na zahraničních univerzitách a fórech o hodnotách a principech, které jsou¨"genetickým kódem" ODS. Byla by škoda to z obou stran přehlížet.

Přesto, kdyby přišel s přihláškou do berounského hnutí, vzal byste ho?

Já myslím, že to jsou hodně divoké spekulace, na které nemá smysl odpovídat. Až se taková věc stane, velmi rád na to odpovím.

Ing. et Ing. Jan Skopeček

člen výkonné rady
předseda regionálního sdružení
předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda oblastního sdružení


krajský zastupitel