11. prosince 2013

Potraty a sexuální práva žen nesmějí sloužit ideologickým střetům levice s pravicí

Štrasburk - Evropský parlament neschválil iniciativní zprávu portugalské poslankyně Editte Estrelly, jejímž cílem bylo podpořit práva žen na sexuální a reprodukční zdraví včetně svobodného práva rozhodnout se o potratu, pokud jde o nechtěné početí.

Zpráva, která sama o sobě neznamenala žádné okamžité legislativní opatření - spíše se jednalo o vyjádření názoru demokraticky volených zástupců evropské veřejnosti -, vzbudila mnoho emocí a ohlasů. 
 
Andrea Češková konstatuje: "Právo žen na sexuální a reprodukční zdraví je mnohem důležitější než ideologický souboj mezi levicí a pravicí či souboj mezi politickými stranami. Tak je třeba tuto problematiku chápat. Fakt, že zpráva propagující tato práva se stala předmětem ideologických bojů mezi pravicí a levicí v Evropském parlamentu, je smutný." 
 
Ve výsledku však neschválení této zprávy nic pro praktický život občanů EU de iure neznamená, pouze symbolizuje většinový názor stávajících europoslanců. "Stále se jedná o boj mezi podporovateli a odpůrci potratů. Antikoncepce, sexuální výchova a bohužel i ukončení nechtěného těhotenství jsou součástí našeho života a je třeba vnímat, že naše společnost se nemůže vrátit o sto a více let zpátky. Každá žena by měla mít možnost využít právo na sexuální a reprodukční zdraví, což znamená, že žena má mít právo o svém vlastním životě i sama rozhodovat," zdůrazňuje česká europoslankyně závěrem.
JUDr. Andrea Češková

poslankyně EP
místopředsedkyně místního sdružení