11. prosince 2013

Nechme občanům jejich peníze, sami nejlépe vědí, co s nimi dělat

Není pochyb o tom, že Občanská demokratická strana prochází nejzávažnější krizí své historie. Současná situace snese srovnání snad jen s událostmi přelomu let 1997 a 1998, které vstoupily do dějin pod názvem „Sarajevský atentát“. Ani po odchodu značné části stranické elity ODS do Unie svobody se však veřejná podpora ODS nepohybovala v tak nízkých číslech, jako je tomu v současné době.

 
Příčin úpadku ODS je několik. Vedle personální krize či stranických skandálů je důvodem propadu ODS i to, že v uplynulých letech rezignovala na prosazování vlastní politiky a v zájmu koaliční shody příliš často ustupovala svým koaličním partnerům. Obrovskou chybou se ukázalo dát ministerstvo financí našim někdejším koaličním partnerům. Této chyby se bohužel dopustil jak Mirek Topolánek, tak Petr Nečas. Ztratili jsme tím vliv nad důležitou oblastí vládnutí, která ovlivňuje všechny ostatní.
 
Pokud se chce ODS do budoucna resuscitovat, musí se držet svého programu, obměnit své vedení a hájit zájmy svých voličů. Neměla by se honit za tím, kolik nových zákonů její zákonodárci iniciují, ale spíše za tím, jak prospěšné pro voliče budou. Úkolem konzervativní strany by nemělo být tvoření nových a nových zákonů za každou cenu, ale spíše rušení těch, které občanům komplikují jejich životy.
 
I proto jsem na prvním zasedání Poslanecké sněmovny navrhl zrušení daně z nabytí nemovitých věcí (která byla i za přispění ODS nepochopitelně zvýšena ze 3 % na 4 %).V příštím roce předložím návrh, podle kterého by mělo dojít k úplnému zrušení této daně, protože má v sobě zakódovanou určitou nemravnost, kdy člověk při nákupu nemovitosti platí extra daň z peněz, které už jednou zdanil. Konkrétně: pokud kupříkladu mladý pár kupuje svoje první bydlení, místo daně z převodu nemovitosti by si za stejné peníze mohl pořídit třeba kuchyň nebo si vybavit obývák. A ani výpadek cca 7,6 miliardy ze státního rozpočtu rovněž není nepřekonatelnou překážkou.
 
ODS nesmí být aktivistickou stranou, nesmí se prostřednictvím přijímané legislativy pokoušet strkat nos státu do soukromí občanů, natož ruce do jejich peněženek. Nechme občanům jejich peníze v co největší míře, sami nejlépe vědí, co s nimi dělat.
 
Ing. Adolf Beznoska

poslanec PČR
člen místní rady
člen oblastní rady
náměstek primátora