29. října 2013

Není důvod odejít

Šéf středočeských občanských demokratů Petr Bendl se do Sněmovny dostal, jinak ale moc důvodů k radosti nemá. Díky preferenčním hlasům ho přeskočila dvojka kandidátky, straně ubývají členové a sílí hlasy, aby Bendl ve vedení strany skončil. On to však odmítá.

ODS ve středních Čechách získala jen něco přes osm procent hlasů. Neuvažujete o rezignaci na předsednické křeslo? 

Nevím, z čeho bych se měl kát. Já nemám nejmenší důvod odejít. Ten výsledek, který jsem udělal, rozhodně není ostudou. O změnách uvnitř ODS se ale určitě na regionálním sněmu bavit budeme. 

O čem výsledek strany svědčí? 

Je to výprask, který jsem čekal. Zároveň je to pro nás signál do budoucna, že pokud chceme důvěru voličů, tak musíme dělat, co říkáme. 

Co tím myslíte? 

My jsme jako strana udělali řadu chyb, a to i tu, že jsme podlehli TOP 09 v tom, co chtěla prosadit. Tím jsme zklamali naše voliče, ne ty její. ODS tak musí zůstat hlavně sama sebou a své chyby si odpracovat. 

Už teď někteří vaši starostové hovoří o tom, že dostávají nabídky odjinud. Případně, že uvažují pro komunální volby o nezávislé kandidátce. Neohrožuje tohle ODS? 

Já mám informace, že lidé do ODS naopak vstupují. Pokud někdo chce odejít, určitě mu nebráníme. 

Vítězem voleb v kraji je hnutí ANO. Co podle vás stojí za jeho úspěchem? 

To, že v těchto volbách vyhrála destrukce. Ti, co nenabízeli program, ale jen říkali, chce to změnu. Ale neřekli, jak ji chtějí dělat. Teď tak mohou začít jednat s kýmkoliv zleva doprava. 

Ani váš osobní výsledek ale nebyl nejlepší. Přeskočil vás mladoboleslavský náměstek primátora Adolf Beznoska. 

Je to v pořádku, jsem za to rád. 

Opravdu? Proč? 

Protože Adolf Beznoska je člověk, který kandidoval na senátora, prošel si prohrou a je za ním práce. Myslím si, že se v jeho případě ukázalo, že když se ta kampaň dělá dobře, tak lze uspět. 

 
(Autor: Zuzana Fojčíková)
Ing. Petr Bendl

předseda regionálního sdružení
krajský zastupitel
poslanec PČR
ministr