29. října 2013

Kandidovat na šéfa ODS? Budu o tom uvažovat

Zisk necelých osmi procent ODS ve volbách do Sněmovny označil krajský šéf ODS Jiří Pospíšil za těžkou porážku, která by měla vést k poučení a rozhodnutí, kterým směrem strana dál půjde.

Před volbami jste říkal, že výsledek hlasování budete vnímat jako referendum o sobě a o svém působení v politice. K čemu jste tedy dospěl? 

To si teprve vyhodnotím. Na jedné straně jsme volby nevyhráli a já doufal, že v kraji budeme mít dva poslance, což nemáme. Na druhé straně máme po Praze druhý nejlepší výsledek v rámci ODS. Já mám přitom přes 36 procent preferenčních hlasů. Takže podpora voličů tady je. Ale není taková, jakou bych považoval za jednoznačný signál, abych usiloval o to, být třeba předsedou ODS. 

Kde jste tedy měl tu hranici nastavenou? Při jakém výsledku byste si o křeslo šéfa ODS řekl? 

Doufal jsem, že budeme mít v kraji kolem 15 procent. Doufal jsem, že v regionu budeme stále nejsilnější pravicovou stranou a TOP 09 porazíme. To se nepodařilo. Nemůžu teď říkat, že výsledek v regionu je úžasný. Není ideální - i když při porovnání s výsledky v jiných krajích je dobrý. 

A pokud vám to v ODS nabídnou, kývnete? 

Budu o tom vážně uvažovat. Šel bych do toho v případě, že by se jednalo o konsensus. ODS je dnes v pozici, kdy musí udělat silný tým a ne se přít o to, kdo má jakou funkci ve straně, která má nyní sedm procent. 

Nemyslíte, že byla například chyba, že se na prvních třech místech kandidátky v Plzeňském kraji objevili lidé, kteří jsou poslanci řadu let? Nepomohla by k lepšímu výsledku nová tvář? 

My jsme politická strana a nemůžeme jako hnutí ANO marketingově vybrat úspěšného manažera, který řídil Bohemia Sekt, a posadit ho na kandidátku. V ODS musíme rozhodovat demokraticky na základě toho, koho si vyberou členové v jednotlivých oblastech, a podle toho pak sestavit kandidátku. Nám se hůř vybírají hezké obličeje, protože nejsme hnutí jednoho člověka, jako je ANO. 

Myslíte, že těch sedm procent ODS je dno? Nebude to méně, když nyní sejdete z očí? 

Lidovci sešli z očí a vrátili se ke svým šesti procentům. ODS se teď nesmí nacpat do nějaké vlády, to by byl pro ni úplný konec. Musíme jít do opozice, a pokud budou kamery zaměřené na někoho jiného a budou kritizovány chyby jiných, může to ODS jedině pomoci. Ale nemůžeme v té opozici spát a musíme se víc věnovat našemu programu. V kampani mi lidé přímo na ulici říkali: "My vám to teď nehodíme, hodíme to ANO a uvidíme, co budete dělat dál." 

A proč myslíte, že vám ANO hlasy sebralo? 

Kvůli našim chybám. Nepodařilo se nám naplnit program. Šli jsme do druhé vlády s Vítem Bártou, což považuji za obrovskou chybu, protože problémy spojené s Věcmi veřejnými nejvíc poškodily nás. Vytvořil se tady dojem, že kmotři je téma spojené pouze s ODS. Poslední kauzou byla kauza Nečas, která měla až tragikomický charakter spojený s paní Nagyovou. Mnoho lidí mi řeklo, že kauza Nečas byla pro ně ta poslední kapka. Když to sečtete s nešťastnými výroky bývalého prezidenta Klause, jsme na sedmi procentech. 

Co říkáte tomu, že "prezidentské" strany ve volbách vyhořely? 

Jsem rád, že uskupení Hlavu vzhůru, které nabízelo pouze značku Václav Klaus, neuspělo. Jsem rád, že neuspěla ani druhá prezidentská strana, která nabízela značku Miloš Zeman, a nikoliv program. To je pro politickou kulturu v této zemi dobře. Václav Klaus je pro nás uzavřenou kapitolou, ať si dál komunikuje s Hlavou vzhůru. 

A jak vnímáte výsledek hnutí Úsvit a Víta Bárty v Plzeňském kraji, když na vás pan Bárta tvrdě útočil? 

Pan Bárta nezískal mandát a Úsvit má asi nejhorší výsledek právě zde v Plzeňském kraji. Je to důkazem, že lživá negativní kampaň se nevyplácí. Jasně se ukázalo, že na to voliči neskočí. 

 

(Autor: Jaroslav Nedvěd)

JUDr. Jiří Pospíšil

předseda regionálního sdružení
místopředseda strany
poslanec PČR
ministr