27. října 2013

Je mnoho důvodů neúspěchu

 
Co říkáte na volební výsledek ODS?
 
Je to objektivní prohra. Vedení z toho musí vyvodit odpovědnost. Jednociferný výsledek nelze v žádném případě považovat za úspěch.
 
 
Neměli by kromě grémia složit funkce i členové výkonné rady ODS?
 
Nemyslím si, že by se měli dělat nějaké teatrální kroky. Jsem přesvědčen, že by v nejbližší době měl být svolán kongres. Do konce roku, maximálně v lednu, by se mělo zvolit nové vedení včetně stranického lídra.
 
 
Jak byste komentoval vykroužkování úřadujícího předsedy Martina Kuby?
 
Respektuji to jako výsledek vůle voličů. Na druhou stranu nebudu zapírat, že mě to mrzí. Martin Kuba se vedení ODS ujal v nelehké době po zdrcující aféře bývalého premiéra Petra Nečase. Převedl stranu přes toto krizové období a tvrdě pracoval v předvolební kampani. Nicméně, politika není spravedlivé řemeslo, a jestliže byl vykroužkován, tak se s tím nedá nic dělat.
 
 
Jste spokojen s vlastním volebním výsledkem?
 
Z hlediska procenta jde o druhý nejlepší výsledek v republice. Nepřijde mi úplně férové, co dělá Česká televize, že srovnává absolutní počty preferenčních hlasů. Logicky totiž musí mít jiný počet hlasů kandidát v Plzeňském kraji, v němž je necelý půlmilion voličů, než například v Praze, kde je přes milion voličů. Pokud chceme výsledky zhodnotit, musíme se řídit procenty získaných preferenčních hlasů. To je jediné objektivní kritérium. V tomto ohledu jsem získal 36 procent preferenčních hlasů a skončil na druhém místě za Miroslavou Němcovou, která měla 38 procent preferenčních hlasů. Je to veliký závazek vůči voličům. Uvidíme, co bude dál.
 
 
Budete na kongresu usilovat o post předsedy ODS?
 
Uvidím. Musím si to ještě rozmyslet. Považuji výsledek ODS za prohru, a za to může celé vedení strany včetně mě. Uvidíme také, kdo budou případní další kandidáti. Kdyby se objevila nějaká kvalitní a výrazná osobnost, jež neměla podíl na volbách, klidně bych ji podpořil.
 
 
Vidíte ve straně výraznou osobnost, jež by nebyla spojena s volbami a mohla si na kongresu o mandát předsedy ODS říci?
 
O tom se teprve debata povede. Ještě jsem se nad tím takto nezamýšlel. Neumím vám říci konkrétní jméno. Rozumím, že by bylo ideální, abych vám řekl, kdo všechno bude kandidovat, kdy bude kongres a jak to dopadne. To ale nyní mohu těžko vědět.
 
 
Zcela prakticky – ODS přijde odhadem o desítky milionů korun státních příspěvků na chod strany. Co to pro vás bude znamenat?
 
Budeme muset snížit výdaje. Volební kampaň má dle mých informací stát do padesáti milionů korun. To znamená, že bychom to měli zaplatit bez velkých problémů. Počítali jsme, že volební výsledek bude mezi sedmi až deseti procenty. Výsledek tedy pro nás z pohledu finančních úvah až tak strašně šokující není. Teď vám nebudu říkat, co všechno je nutné osekat. Nejsme velká strana s třiceti procenty, ale strana s jednociferným ziskem, takže uvidíme.
 
 
Co bylo základem neúspěchu?
 
Je to mnoho důvodů. Sedm let jsme nesli největší politickou odpovědnost za koaliční vlády. Bohužel jsme dělali i aktivní chyby typu, když jsme zvedali DPH, anebo jsme dělali jiné věci, které byly v rozporu s našimi postoji. To voliče naštvalo. Pak to byly různé kauzy našich členů. Voliči nerozlišují individuální selhání, odpovědnost nese celá strana. Takže, když byl za korupci odsouzen pan Pekárek a my ho vyloučili, přesto to ODS poškodilo. Takhle bychom mohli jmenovat další věci. A v neposlední řadě šlo o nepochopitelné kopání Václava Klause do ODS, což se mu nakonec trochu vymstilo, protože stranický subjekt, který podpořil, zcela pohořel (Hlavu vzhůru – poznámka redakce). Avšak vztah voličů k pravici mohlo samozřejmě poničit i to, že zakladatel do ODS tímto způsobem kope.
 
 
Co by měla strana udělat, aby se za čtyři roky z parlamentního života zcela nevytratila?
 
Měla by začít dělat aktivní opoziční politiku. V současnosti platí, že za všechno může ODS, tak si myslím, že je dobře, když chvilku bude platit, že za všechno ODS nemůže, když se ODS na vládě podílet nebude. Budu ODS doporučovat, aby šla do opozice.
 
 
(Autor: Martin Shabu)
JUDr. Jiří Pospíšil

místopředseda strany
předseda Stínové asociace krajů ODS
předseda regionálního sdružení
předseda klubu krajských zastupitelů
krajský zastupitel