23. října 2013

Partner ODS? Topka i lidovci

Tradiční pravicové straně hrozí zásadní odliv voličů. Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny by ale občanští demokraté podle posledních průzkumů překonali. Proč by lidé neměli volit "populistickou levici" a jiné "spasitele", vysvětluje lídr ODS Miroslava Němcová.

Zkuste odhadnout volební výsledek vaší strany. 

Výsledek nebudu tipovat. Věřím, že se nám podaří zmobilizovat dostatek pravicových voličů, kteří si nepřejí dominanci populistické levice, ani nebudou dávat hlasy novým "spasitelům" - novým Věcem veřejným. 

S kým byste byli ochotni utvořit koalici a koho již předem vylučujete? 

Koalici si umím představit s TOP 09 a KDU-ČSL. Neumím si ji představit se stranami s protichůdným programem, ať už je to ČSSD nebo KSČM, ani s ANO a podobnými nesystémovými hnutími, která žádný program nemají a slouží pouze k posílení vlivu svých vůdců. 

Pokud byste měla vybrat jeden nejzásadnější problém, který je nutno hned řešit, který by to byl? 

I když máme šestou nejnižší nezaměstnanost v EU, za klíčové považuji téma zvyšování zaměstnanosti. Pracovní místa vytváří hlavně soukromý sektor. Proto bychom se zaměřili na snížení byrokracie a odstranění zbytečné šikany v podnikání, zpružnění pracovního trhu a stabilizaci úřadů práce. Nepřipustili bychom zvyšování přímých daní o 40 miliard korun ročně, jak chystá ČSSD, tím bychom nezaměstnanost jenom zvýšili. 


(Autor: Tomáš Belica)

Miroslava Němcová

místopředsedkyně strany
volební lídryně ODS