18. ledna 2012

Pokud se Český paralympijský výbor neumoudří, přijdou čeští handicapovaní sportovci o paralympiádu v Londýně

Nejde o žádnou pohrůžku, ale konstatování Mezinárodního paralympijského výboru (IPC), který tak reagoval na dlouhodobý spor vedený Českým paralympijským výborem proti Českému svazu tělesně postižených sportovců. Poslankyně ODS a členky sněmovního školského výboru proto důrazně apelují na MŠMT, aby situaci v českém paralympijském hnutí urgentně řešilo.

„Podle zástupců IPC je situace natolik závažná, že reálně hrozí neúčast všech českých sportovců na paralympijských hrách v Londýně. Důvodem je fakt, že Český paralympijský výbor (ČPV) dlouhodobě diskriminuje Český svaz tělesně postižených sportovců (ČSTPS). To ostatně dokládá i dopis z 11. 1. 2012, který IPC adresoval vedení ČPV, ale i náměstkovi ministra školství Janu Kocourkovi,“ upozorňuje na závažnost situace poslankyně ODS Lenka Kohoutová.

„Současná situace je pro české handicapované sportovce velmi nepříznivá. O narovnání špatných vztahů uvnitř českého paralympijského hnutí se snažím více než rok. Doufám, že po iniciativě IPC se konečně pohnou ledy a čeští paralympionici do Londýna pojedou,“ dodává Lenka Kohoutová.

Celý spor v českém paralympijském hnutí vznikl v roce 2005, kdy ČPV vzal na vědomí neprávoplatné vystoupení Českého svazu tělesně postižených sportovců (ČSTPS) a od té doby přestal ČSTPS finančně podporovat a vysílat sportovce na jednotlivá sportovní klání. O tom, že byl ČSTPS vyloučen neprávoplatně, rozhodl i Nejvyšší soud.

Poslankyně Kohoutová a Wenigerová dnes chtějí prosadit, aby se rizikem neúčasti českých sportovců na paralympijských hrách v Londýně vážně zabýval sněmovní školský výbor. Na jednání vznesou jasný požadavek, aby se situací začalo urychleně zabývat MŠMT, do jehož pravomoci spadá i sport tělesně postižených.

„Budeme důrazně žádat pana ministra Josefa Dobeše, aby v této věci konal a zjednal nápravu, protože jeho resort je garantem sportu a hlavně sport tělesně postižených financuje ze státních prostředků,“ nastínila další postup místopředsedkyně školského výboru Jaroslava Wenigerová.

„V médiích se v posledních dnech objevily zprávy o tom, že situace není nijak závažná, že jde o jakousi pohrůžku IPC, přičemž sportovci na paralympiádu stejně pojedou. Opak je bohužel pravdou. Jsem přesvědčena, že se nám podaří situaci ve sportu handicapovaných co nejdříve napravit,“ dodává před jednáním Lenka Kohoutová.