21. října 2013

Na mé slovo se můžete spolehnout

Ing. Adolf Beznoska je v současné době náměstkem primátora Mladé Boleslavi. Jeho život však není jen ve znamení politiky. Bývalý profesionální hokejista, který svou sportovní kariéru spojil s Poldi Kladno a Škodou Mladá Boleslav, stačil při vrcholovém sportu vystudovat pražskou Vysokou školu ekonomickou (VŠE) a po konci své sportovní kariéry se věnoval pedagogické dráze. Učil během ní jak na menší vesnické základní škole, tak na obchodní akademii, kde posléze dělal ředitele. Je 28 let šťastně ženatý.

Co nabízíte voličům ve středních Čechách?

Především tvrdou a poctivou práci. Od roku 2006 jsem náměstkem Mladé Boleslavi a troufám si tvrdit, že každý racionálně uvažující člověk vidí, jak se město v poslední době změnilo k lepšímu. Není to samozřejmě pouze jen má zásluha, ale jsem rád, že mohu být při tom. Je mi ctí pracovat pro město, a pokud bych byl zvolen, budu stejně usilovně pracovat v poslanecké sněmovně i pro středočeský region.

To by mohl říci každý. Před volbami mají politici tendenci slibovat voličům modré z nebe. Proč byste zrovna Vy měl být jiný?

Kolektivní sport mě naučil tvrdé práci, zodpovědnosti, ale i tomu, že nelze nic ošidit, protože na hře by se to hned poznalo. Nemluvím proto do větru. Dělám to, co říkám. Na to se můžete spolehnout.

Proč by podle Vás měli pravicově smýšlející voliči volit zrovna ODS a ne jiné strany?

Myslím, že žádná jiná relevantní alternativa není. Není to TOP 09, jejíž předseda neuznává dělení na pravici a levici a stranu fakticky vede Miroslav Kalousek, bývalý předseda KDU-ČSL, který ještě nedávno toužil vládnout s KSČM a ČSSD. Není jí ani slepenec ANO, bude líp pana Babiše, který si vzal za vzor Věci veřejné a podle toho i dle mého názoru dopadne. Politiku nelze dělat tak, jako když pejsek s kočičkou vařili dort. Nemůžeme přeci do jednoho hrnce míchat lidi s různými politickými názory a čekat, že z toho vznikne fungující politická strana. ODS v minulosti dělala chyby a jednou z nich je i nedostatečné vysvětlování svých kroků veřejnosti. I přes tuto výtku si ale myslím, že pravicové voliče v rámci možností koaličního vládnutí zastupovala dobře.

Co říkáte na výtky, že ODS dělala málo pravicovou politiku

Tyto výtky občas slýchám, ale nepovažuji je za úplně spravedlivé. Politika je umění možného a v poměrném systému se samozřejmě nepodaří nikomu naplnit program na 100%. Velmi pozitivní je, že za vlády pod vedením ODS se snížil roční schodek státního rozpočtu ze 192 miliard na letošních cca 100 miliard. Nechci svalovat vinu na jiné, ale nebyla to ODS, nýbrž jiná koaliční strana, která chtěla rušit živnostníkům paušály, zavádět různé karty, zvyšovat daně a všemožně komplikovat život občanům. Česká republika hospodářskou krizi přestála bez výraznějších sociálních problémů, máme jednu z nejnižších nezaměstnaností v Evropě a vytvořené podmínky pro ekonomický růst. My Češi bychom neměli tolik podléhat negativnímu vidění světa.

Které oblasti byste se v případě svého zvolení chtěl věnovat v Poslanecké sněmovně?

Vzděláním jsem ekonom, v této roli působím i v Mladé Boleslavi, duší ale zůstávám kantorem. Než jsem šel do komunální politiky, dělal jsem ředitele mladoboleslavské Obchodní akademie. Školství by proto logicky bylo jednou z mých priorit, které bych se případně chtěl věnovat. Rozmanitost nabídky vzdělávání je podle mě zajištěna, každý si může zvolit svoji individuální cestu v systému školních zařízení, klíč pro zkvalitnění však najdeme především u motivovaného pedagoga – jak finančně, tak osobním růstem. Důležitá je i podpora učňovského školství, protože pokud tak neučiníme, budeme mít zanedlouho plnou zemi sociálních vědců, ale nikdo nám nebude schopen opravit rozbitý vodovod nebo vyrobit dřevěný stůl.

Nedávno se Vám narodila vnučka, jak byste si představoval za dvacet let zemi, v níž bude žít?

Doufám v zemi, v níž se každé volby nebude muset bát, zda se komunisté vrátí k moci. Stejně tak doufám, že zde nebude vládnout žádný „osvícený“ oligarcha, který si masivní reklamou koupí voliče a ví nejlépe, co máme jíst, kdy máme jít spát a co máme sledovat v televizi. Věřím, že za dalších dvacet let budeme zcela standardní demokracií západního typu, kde bude fungovat to, čemu se říká čest a morálka, a bude se dodržovat dané slovo. Naše vnoučata budou moci studovat na dobrých školách a stát jim nebude házet klacky pod nohy v jejich případné seberealizaci. To bych si moc přál a snad se toho dožiji. K tomu bych rád přispěl svým malým dílem.

Ing. Adolf Beznoska

náměstek primátora, kandidát do PSP ČR

Štítky:
rozhovor